Berit Fikse (36) fra Verdal er ansatt som bibliotekar ved Verdal bibliotek, og begynner i løpet av høsten. Nærmere bestemt 1. november, riktignok med en litt glidende overgang.

Drømmejobb

– Jeg har hele tiden hatt som mål å kunne livnære meg i Verdal. Nå er jeg kjempefornøyd med å ha funnet en lokal drømmejobb, forteller hun.

Ergo satset hun for fullt på hennes egen tekstbedrift, «Jøtulverk», etablert året før. Enkeltpersonforetaket vil nok være med henne også i fortsettelsen, men som hun selv sier:

–Jeg går «all in» for biblioteket.

Finner fram journalisten

– Samtidig føler jeg at jeg tar steget litt tilbake til journalisten i meg. De siste åra har jeg kanskje vært en mer markedsførings- og reklameperson. Nå vil det handle mer om å skape debatter og arrangement. Jeg vil gjøre mitt for at bibliotekene skal fortsette å være en kjempeviktig arena i et demokrati. Et sted hvor man finner bøker, men også opplevelser.

– Du har de siste åra vært din egen sjef, og styrt arbeidshverdagen etter eget hode. Nå vil kanskje «stemplingsklokka» gjøre mer krav på innflytelse?

– Ja, det ser jet bare fram til. Jeg har trivdes med det før også.

Fantastisk institusjon

36-åringen har de siste åra opplevd biblioteket som mor.

–Biblioteket er en fantastisk institusjon. Jeg synes det er ganske genialt at det finnes et sted hvor du kan få tilgang til bøker helt gratis. Og nå dreier det seg ikke lenger bare om formidling av bøker på papir, men også lydbøker, e-bøker, filmer og så videre. Bibliotekene har hele tiden utviklet seg i takt med tiden.

Kort arbeidsvei

Bosatt i Verdal, blir det med andre ord fortsatt kort vei til arbeid for Berit Fikse.

–Jeg søkte jobben fordi jeg er imponert over hva Bibliotek har fått til de siste åra. Det skjer mye spennende, og jeg gleder meg veldig. Jeg har veldig lyst til å være med på utviklingen. Framtida trenger bibliotekene. Litt også fordi de tradisjonelle mediene kanskje har tapt noe terreng i dagsordenen. De utfordres i alle fall når det kommer til folks søken etter informasjon. Folk søker info mange plasser, og det gir bibliotekene viktige handlingsrom. Ikke minst er kildekritikken viktigere enn noen gang, sier hun.

Berit Fikse poengterer at bibliotekene må sikres gode kår også i tida framover.

–Det er viktig at bibliotekene satses på. De er kjempetilbud som vi ikke må ta for gitt.

Ved siden av jobben, er Fikse for øvrig også i ferd med å studere pedagogikk.