Pensjonistene ligger ikke på latsiden. Dagens eldre holder seg friskere og lever lenger enn generasjonen før dem.

En konsekvens av dette er at de også vil ha gode tilbud på kulturfronten i nærmiljøet, som bidrar til et rikere liv inn i alderdommen.

Festiviteten har i mange år vært hyggelig møteplass for seniorene.

Her har de kunnet møtes på dagtid for å se en god film på et stort lerret i samlet flokk.

Kanskje like viktig har kaffestunden etterpå vært. Mange eldre er alene, og derfor er det god mentalhygiene å møte andre til en sosial stund.

Festiviteten har også vært et populært sted for danseglade pensjonister. God trim følger også med når man svinger seg på gulvet, så det er mye godt å si om det tradisjonsrike bygget i Kirkegata.

Per Anker Johansen(t.v.), Laila Aunet og Erling Lullau håper politikeren ser verdien av et nytt kulturbygg i sentrum. Foto: Erlend Aune

Engasjerte veteraner

Nå er de eldre redd for at tilbudet kan bli borte. Festiviteten er vedtatt nedlagt. Derfor ønsker mange av dem at det bør bygges et nytt kino- og bibliotekbygg nå.

Tirsdag ettermiddag hadde et 40-talls seniorer samlet seg utenfor Festiviteten for å markere at de støtter planene om et nytt kulturbygg i sentrum.

Laila Aunet er en av initiativtakerne til aksjonen. Hun understreker at dette er et privat initiativ. Den har ikke noe med det mer formelle seniorforum å gjøre denne gang, selv om forumet står bak de fleste arrangementene i Festiviteten for denne målgruppen.

Likevel mener Aunet at de snakker for mange som har nådd pensjonsalderen, og hvor viktig det er at dette tilbudet ikke må bli borte.

–Det kanskje aller viktigste er at det er møteplasser som etterspørres. Kinoen i Festiviteten er vedtatt nedlagt da sparekniven pløyde gjennom her. Dermed står vi seniorene i fare for miste dette tilbudet. Det har vært godt besøkt, og vil bli et stort savn hvis dette ikke blir erstattet med noe nytt.

God eldreomsorg

Aunet forteller at kinotilbudet har vært veldig populært blant seniorene, og hun er overbevist om at dette og lignende kulturtilbud har mye å si for en god eldreomsorg.

–Eldreomsorg er så mye mer enn bare sykeheimsplasser.

Hun synes debatten blir for ensporet når man bare snakker om flere sykeheimsplasser for at de eldre skal ha et godt tilbud.

–Disse mulighetene som blir tilbudt oss – enten det er kino, bibliotek eller ulike fellesturer er så bra tilrettelagt. Det er rett og slett et godt helsetilbud, som i neste omgang kan bety at vi ikke trenger så mange sykeheimsplasser.

Den samfunnsengasjerte pensjonisten synes det er en skam at en kommune med 20.000 innbyggere, pluss en stor studentmasse, ikke skal ha et godt kinotilbud.

–Dette har med bolyst å gjøre, og jeg synes det blir for snevert å tenke kostnader i en slik sammenheng. Her må det tenkes langsiktig, og alle de gode effektene det vil gi på sikt.

Skal være med å bestemme. SV-politiker og kommunestyrerepresentant Jostein Trøite var til stede under markeringen. Foto: Erlend Aune

Skape mer liv

Derfor tror Aunet at et nytt kulturbygg vil gi positive ringvirkninger for et sentrum som sliter i dag.

–Det vil bidra til et mer levende sentrum, som forplanter seg til butikker og kafeer og gir økt bolyst for oss alle. I siste instans vil jo dette gi kommunen økte inntekter også.

Derfor vil Laila Aunet og hennes aksjonistkolleger si et rungende ja til et nytt kino- og kulturbygg, og de håper politikerne sier det samme når saken skal opp til behandling i kommunestyret i neste måned.

Aunet får støtte at en annen kulturforkjemper – Per Anker Johansen, som også var møtt opp på markeringen.

–Dette er jo ikke en investering som vi skal avskrive over to år. Her må vi tenke langsiktig. Et slikt bygg vil komme fremtidige generasjoner til gode, og samtidig vil det øke attraktiviteten til Levanger.

Bra for handelsstanden

Erling Lullau er en sentrumspatriot på sin hals. Han drev sportsbutikk i byen i mange år, og nå nyter han pensjonisttilværelsen i leilighet i Sjøgata.

–Jeg hadde blitt veldig lei med hvis kinoen hadde havnet på Moan. Der klarer de seg godt på egen hånd. Derfor mener jeg det er viktig for sentrum at vi får et nytt kulturbygg. Det ene er at det vil være en møteplass for folk i alle aldre, men samtidig tror jeg det vil bidra til at vi får flere butikker i sentrum også.