I helgen kan du finne den gode, gamle julestemningen igjen

Fullt av tradisjoner på Stiklestad.

Grisslaktinga er et årlig innslag på Jul igjen. Her fra i fjor da Stig Wiklund og Ken Roger Holmli fra Nortura fortalte om slakting både før og nå, og viste hvordan grisen gjøres opp. Den hadde fått en smertefri død før ankomst. 

Kultur

Arrangementet Jul igjen er perfekt for Stiklestad til å la museumshusene våkne til liv. På hele området er det utallige aktiviteter og forskjellige former for underholdning både lørdag og søndag.

– Tradisjonen tro skal julegrisen slaktes på husmannsplassen med musikalsk følge, og kanskje dukker fjøsnissene opp, lover kultursenteret i sin invitasjon til arrangementet.

De besøkende kan glede seg til smaksprøver på medisterkaker, sylte og gomme hvis de vil, og mulighet for å handle inn både julegaver og julemat fra lokale produsenter.

– Barna kan dessuten bli med på lysdypping og juleverksted, der de kan møte snekker Andersen og Teskjekjerringa!

På middelaldergården Stiklastadir kan folk se hvordan folk levde i virkelig gamle dager. Julefeiringen har eksistert i over tusen år, selv om datoen og feiringen har endret seg gjennom tid.

I langhuset er det for øvrig spikking for barna og håndverk på vikingvis, samt mulighet for å sette seg ved ildstedet og nyte varm mat og drikke.

I Gjersinghuset feirer de som vanlilg jul på 50-tallet, og publikum kan se inn vinduene for å leve seg inn i hvordan ting så ut på julekvelden den gangen.

Bare det å gå rundt på museumsområdet og kjenne på julesmaker, juledufter og stemningsfull sang og musikk bør gi folk følelsen av at det nærmer seg jul. Som avslutning på det hele begge dagene blir det et lite teaterstykke på husmannsplassen, om tausa Ingeborg-Anna og drengen Sivert - mens fjøsnissene lurer rundt med sine sprell mens de venter på å få julegrøten sin.