Blomstret på Stiklestad i 2011 - nå har han gått bort

Morten Røhrt før han skulle i aksjon i den blomstrende oppsettingen under Olsokdagene i 2011.  Foto: Helga Rognstad, Innherreds Folkeblad Verdalingen arkiv

Kultur

VG offentliggjorde mandag formiddag at skuespiller Morten Røhrt (64) har gått bort.

– Jeg kan bekrefte at han døde i helgen. Han er en av våre kjære skuespillere, og dette er fryktelig leit. Våre tanker går til familien, sier informasjonssjef Margareta Magnus Myhre ved Oslo Nye Teater til VG.

Røhrt har spilt i en rekke oppsetninger på teaterscenen, mens han på tv er mest kjent som karakteren Cato Halvorsen, vaktmester i Hotel Cæsar.

Fra 1967 til 1983 jobbet han som inspisient rundt Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Han kunne hele stykket utenat, men måtte vente 25 år på å bli spurt om å spille en rolle.

I 2009 spilte han Kvistadbonden, og deltok i tillegg på åpningen i Stiklestad kirke med lesing av Bjørnson. Han hadde også en egen forestilling i hotellbiblioteket hvor han fremførte monologen Støv av Henrik Wergeland.

Også i 2010 og 2011 spilte han Kvistadbonden, eller Torgeir fra Kvistad om man vil. I 2011 deltok han dessuten sammen med Nils Norman Iversen i forestillingen «Med en fiol bak øret» - en botanisk, visuell, musikalsk og poetisk reise til minne, ettertanke og for luktesansen.

Morten Røhrt og Nils Norman Iversen.  Foto: Helga Rognstad