En refleksjon rundt kulturuka i Levanger

Fra arrangementet Syngende kommuner i Sjøparken. 

Kultur

7. juni var det premiere på musikkteateret RAPUNZEL i Nerparken på Torvet. Deretter har det gått slag i slag . Konserter – utstillinger – workshop - åpning av Åsenhallen - Nordisk musikkfestival er et lite knippe av alle innslag i ei uke som varer helt til 16.juni. Sykkelrittet Tour de Tomtvatnet står også i programmet.

Den offisielle åpning av Kulturuka var lagt til Sjøparken lørdag 8.juni. Fungerende ordfører Alf Magnar Reberg foresto åpningen.

Fikk drømmestipend

I fint sommervær startet duoen Andreas og Elias Grimstad med Johan Halvorsen på sine bratsjer. Brødrene er allerede landskjente for sin musisering på meget høyt musikalsk nivå, og har vunnet flere priser. Vi som var i Sjøparken satt helt trollbundet av deres virtuose samspill i krevende klassisk musikk – uten noter . Fantastisk ! Det blir spennende å følge deres videre ferd i musikkens verden.

Brødrene Andreas og Elias Grimstad trollbandt publikum da de spilte Johan Halvorsen på sine bratsjer. Foto: Oddbjørn Hagen 

Kulturskolerektor Oddbjørn Hagen introduserte så danseren Selma Ristesund Stubbe. Hun har vært elev ved kulturskolen både med fløyte og med dans. Etter musikk/dans/drama-linja på Inderøy har hun gått ved danselinja ved Trøndertun folkehøgskole og skal studere dans i Liverpool fra høsten av. Selma gjennomførte sin solodans med stor eleganse og sikkerhet til publikums store begeistring.

Her opptrer barnehagebarn under ledelse av Henriette Almåsbakk Skogmo. Foto: Per Anker Johansen 

Varaordfører Reberg annonserte så kveldens store overraskelse: Levanger kommune v/kulturskolen hadde nominert 2 kandidater til Drømmestipendet- et stipend som er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk Kulturskoleråd. 300-400 norske ungdommer konkurrerer innenfor bl.a. musikk , dans , visuell kunst , drama/ teater om stipend på 15000 kr. Konvolutten som Reberg åpnet inneholdt navnet Selma Ristesund Stubbe. Hun fikk da en sjekk og diplom som tydeligvis falt i god jord. Selma fortalte at hun satset på en proffesjonell karriere som danser, og stipendet kom godt med i finansiering av studier- bl.a i England .

Syngende kommune

Sammen med 3 andre kommuner i Norge er Levanger utvalgt til å utvikle nye innfallsmetoder for å bruke mer sang i barnehage/skole – bruke sangen i helse-arbeid- videreutvikle sangen i frivilligheten og nær sagt : over alt. Det er utnevnt et sang-utvalg i Levanger med Kulturskolerektor Oddbjørn Hagen i spissen. Dette utvalget arrangerte stormønstring i Sjøparken onsdag 12.juni. Her opptrer barnehagebarn under ledelse av Henriette Almåsbakk Skogmo på formiddagen:

Fra arrangementet Syngende kommuner i Sjøparken. 

På kvelden kom så en rekke av korene i Levanger for å opptre, og for å lede allsang for et stort publikum. Strålende vær og en hyggelig sangstund for alle. Korene som stilte var: Kor 7624 ( Ekne) – Skogn damekor – Levanger blandakor – Kveldskoret (Voksenopplæringen) – Skogn Karrakor ( mannskor) – Levanger kammerkor – Sang-gruppa «Levanger Lovely Ladies» – Levanger mannssonglag.

Lydfolk som stadig flyttet mikrofoner uten muligheter for lydprøver gjorde en fremragende jobb, slik at lydbildet for det meste ble brukbart. Kor i friluft er ingen spøk!

Sjøparken betyr mye

Kultursjef Guri Sivertsen hilste fra Levanger kommune. Ordfører Robert Svarva var til stede og konstaterte at kulturuka var godt i gang. Han hyllet initiativet som er tatt om å gjøre Levanger til en syngende kommune, men var en smule skeptisk til sin personlige sanglige deltagelse. Til det repliserte kulturskolerektoren at ut fra prosjektets ambisjoner det nok ikke så lenge før ordføreren sang med i et høvelig kor !

Selma Ristesund Stubbe fikk drømmestipendet på 15.000 kroner overrakt av varaordfører Alf Magnar Reberg. Foto: Oddbjørn Hagen 

Mens korene viste et stort mangfold i sine repertoar, var allsangene i Sjøparken mer av de gamle, gode. Vi gikk fra Sjøparken med « Sangens glade tropp « i ørene. Det kjentes oppløftende. Kvelden viste hva det å synge sammen gjør med menneskene. Det viste også hva Sjøparken i godvær betyr for sentrum.

Et kvarter etter at vi forlot Sjøparken kom imidlertid regnet. Levanger Nye Teater var fortsatt bare halv-vegs i sin forestilling Rapunzel i Nerparken…

Per Anker Johansen