– Jeg er stolt og godlænt etter årets martna

Handelsstandleder og martnassjølen Trond Hattrem skryter godt av aktørene under årets Levangermartna.

Martnassjølen Trond Hattrem er kjempefornøyd etter årets suksess med Levangermartnan.  Foto: Håkon Bjørngård

Kultur

Årets Levangermartna er overstått. Martnan har strekt seg over fire dager, fra onsdag til lørdag, og har tatt publikum med gjennom et program bestående av konserter, quiz, åpne scener og tivoli.– Det er langt fra noen trassig oppsummering i år! Det har gått veldig bra, og værgudene har vært på vår side.

Leder i Levanger handelsstand og martnassjølen Trond Hattrem er mer enn fornøyd med gjennomføringa av årets martna.

– Det er vanskelig å si noe om hvor mange besøkende vi har hatt, siden vi ikke har noe telleapparat, men med målestokk etter tivoliet anslår vi mellom 50 og 60.000 gjester.

Hattrem har vært øverstkommanderende for Levangermartnan og Levanger handelsstand i tre tiår, men sier at spenningen rundt martnan fortsatt er like mye til stede.

– Når man først er i gang føler man seg ti kilo lettere. Man føler at sirkuset er i gang, og at forberedelsene er kommet i mål. Det var ingenting som sto igjen ugjort. Selvfølgelig er det hektisk inn mot start, men vi har en riggegjeng som gjør en fantastisk jobb. Bodholderne har sagt at det er sjeldent de kommer til en så strukturert og velordnet martna, forteller Hattrem.

Riggegjengen har Jens Kristensen i spissen, som hvert år rigger til både fakkelnatt, martna og torgfest. i 2017 fikk han ildsjelprisen av Levanger kommune for sitt frivillige arbeid i over 35 år.

– Vi er stolte av å ha en sånn gjeng som står på, og sørger for at det som skal bli gjort, blir gjort, skryter Hattrem.

Ikke negativt med færre utstillere

Antallet utstillere har de siste årene ligget på rundt hundre. I år var det totalt mellom 70 og 80 utstillere.

– Vi hadde litt færre utstillere i år, blant annet på grunn av sykdom. Disse hadde store boder, så vi merket at det var litt romslig, men det medførte jo at de som var til stede hadde færre konkurrenter! Så da jeg tok en runde på fredag og snakket med alle bodene, var det ikke en eneste én som ikke var fornøyd. Målet vårt er jo at de som kommer til Levanger skal føle at det er verdt å komme hit.

Det kan hende at det mindre antallet boder påvirket salget til de resterende. Flere av bodene fikk etterhvert utplukket sortiment.

– For eksempel så gikk Elkjøp tom for det de satset på å få solgt fra sin bod, så de måtte etterbestille. Karl Laugsand fra Svin på Skogen hadde også redusert utvalg mot slutten. Det bekrefter jo også at vi har hatt en vellykket martna.

Tidligere i sommer skrev Innherred om to gutter som sleit med å finne sommerjobb, og som endte med å bake flatbrød hjemme hos farfar.
Fredrik Norøy og Isak Konradsen solgte sine flatbrød på stand på torget, og salget gikk over all forventning.

– Salget går bra. Vi har hatt godt med kunder hittil på første dag, og har solgt 18 kilo flatbrød på formiddagen i dag. Det ser bra ut for resten av martnan, sier Isak Konradsen.

Isak Konradsen (t.v) og Fredrik Norøy fra Skogn solgte egenprodusert flatbrød under martnan, og etter kort tid var de utsolgt.  Foto: Tor J. Friberg

Hele beholdninga på nesten 100 kilo flatbrød ble solgt i løpet av martnans første dager. Resultatet ble den nette sum av mellom 30 og 35 tusen kroner.

– Jeg ble jo lurt selv jeg! Jeg skulle innom for å kjøpe, men der møtte jeg en plakat hvor det sto at de var utsolgt. De kunne jo selvsagt ha hatt mer, men de fikk solgt det de hadde satt seg som mål. Men jeg skal passe på å få kjøpt når de produserer mer, sier martnassjølen med et smil.

Skryter mest av kveldene

På spørsmål om hva som har gått best med årets martna, er Sjølen klar.

– Jeg vil trekke fram én ting som jeg synes har vært ekstra bra i år, og det er kveldsarrangementene. Tidligere har de gått litt opp og ned.
Vi har ikke hatt arrangement alle tre kveldene før, men quizen på onsdag, Kort & Godt på torsdag, og Børge Pedersen på fredag ble alle utsolgt.

Quizen var særdeles populær, og for å kunne ta imot alle gjestene ble området utvidet til å ikke bare foregå i teltet, men også området utenfor. Likevel ble området fylt opp. Matshowet med kokkene i Kort & Godt hadde satt opp bord til rundt 40 stykk, og det antallet ble møtt. Konserten med Børge Pedersen hadde en kapasitet på 180 publikummere, og også her ble hver eneste billett solgt.

Hviler ikke på laurbærene

– Allerede før vi har fått evaluert skikkelig, skal vi prøve å hente inn bodholdere og ting som kan krydre martnan, og gjøre den enda mer mangfoldig. Vi er ikke ute etter å ha mest mulig spekepølse, lakris og smultring. Vi vil ha mer av for eksempel de som lager treleker, og få inn flere som driver med kunsthåndtverk eller produksjon som er annerledes enn det vi møter i hverdagen. Det skal vi begynne å lete etter tidlig.

Avslutningsvis har martnassjølen et siste poeng han mener er viktig å få fram angående årets Levangermartna.

– Som leder av handelsstandsforening må jeg si at det aller artigste jeg har fått tilbakemelding om, er at alle de forretningene som er i byen hele året også har hatt en kjempemartna. Kriz me Zanz, Husfliden, Garbo og Nåløyet har alle gitt tilbakemelding om masse folk i byen som også handlet hos seg. Det er godt, for det er tross alt vi som er her hele året som er grunnstammen. Skal vi ha en levende trehusby, så er det viktig at vi også får melke litt av et sånt arrangement.