Snakk om:

Prosit!

Sommerens stripede soldater sprer støvet sannelig og sikkert.  Foto: Sunniva Valstad Tønne

Kultur

«Det må være til nytte»

Det betyr det altså egentlig, dette utropsordet vi hiver rundt i hytte og gevær når man nyser.

Historien bak er at de overtroiske mente at et nys var et forvarsel på noe var på ferde, enten godt eller ondt. Med prosit håpet man dermed at nyset skulle være til det gode.

Men uansett hvor mye jeg leter og søker, sliter jeg med å finne det gode nyset skulle medbringe. Nys betyr personlig sett kun én ting:

Pollen.

Det er ikke lett å være allergiker om dagen. Godværet har ført til at det vokser, alt som vokse kan. Det gjelder kanskje spesielt de mange gressorter, blomster og trær, som ubedt bestøver alt og enhver innenfor en radius på altfor mange meter.

Det er umulig å overse når neseborene åpnes som og snørrstanden i heimen står høyere enn vannstanden i Verdalselva.

Som det kanskje står skrevet mellom linjene ovenfor, er jeg allergiker. Tidligere har jeg skrevet småtekster om at jeg trives best inne, og jeg har erklært meg selv nerd. Jeg er litt nervøs for hvilket bilde jeg maler av meg selv utad, men når det først har gått så langt, er det kanskje like greit å omfavne karikaturen helt.

Dette har inspirert meg til å børste av gamle nynorskferdigheter fra bakerst i lillehjernen, der de ble plassert samme dag som jeg besto eksamen, og lire av meg et kort dikt, eller slåttestev om du vil:

Det spirer og gror i lyng og kratt,

Det held meg vaken til langt på natt.

Ikkje noko papir, spray eller vatt,

kan halde den her nasen att.