Denne gangen må du til Inderøy om du skal få med deg dette

Fuchsia-utstillingen er en årelang tradisjon i Moeparken i Verdal, men i år er ikke parken egnet for den slags. 

Kultur

Lørdag er det fuchsia- og pelargonium-utstilling i Muustrøparken på Inderøya.

– Den som tar turen innom vil få se mange ulike arter av de to planteslektene, sier straumbyggen Johan Gomo til Inderøyningen.

Tradisjonen tro blir det et bredt utvalg, og det er selvsagt mulig å kjøpe planter på utstillingen.

– Vi skal også ha auksjon, og det er ikke uvanlig at det er noen godbiter som går under hammeren, sier Gomo.

Det er første gang at utstillingen er på Inderøy. Tidligere har den vært i Moeparken i Verdal, men renoveringen (som står i stampe) er grunnen til flyttingen til Inderøy.

– Jeg regner med at den flyttes tilbake til Verdal når parken står klar igjen, hvis ikke det blir en dundrende suksess og besøket overgår hva det har vært i Verdal da, sier han inviterende til lokalbefolkningen.

Både fuchsia og pelargonium er flerårige planter. Ingen av dem tåler frost.

– Fuchsia oppbevares best mellom fire og åtte grader, og helst mørkt. Blir det over tolv grader, begynner de å sette skudd. Pelargonium kan oppbevares i et lyst og kjølig rom med mellom ti og tretten grader. Den kan du vanne hver fjortende dag. Fuchsiaen trenger på sin side nesten ikke vann om vinteren, sier Johan Gomo til Inderøyningen om det å ta vare på plantene.

Folk kan kjøpe seg kaffe i Ringstu i forbindelse med utstillingen.

Fuchsiaforeningen i Nord-Trøndelag har rundt 50 medlemmer, hvorav sju-åtte er særdeles aktive.

– Det er en spesiell plante, og det finnes 20.000 forskjellige sorter. Du kan holde på med planten allerede om vinteren med foredling og stiklinger. Fuchsia er en plante du holder øye med og følger opp må en annen måte enn roser. Du kan si det er en slags samlemani for noen av oss. Selv har jeg rundt 200 ulike typer, sa fuchsiaentusiast Ragnar Tiller til Innherred for to år siden.