Mandag avslører hun unnvikelser i motstandsbevegelsen på Falstad

Forfatter Marte Michelet. 

Kultur

Falstadsenteret på Ekne inviterer til paneldebatt om boka «Hva visste hjemmefronten», med forfatter Marte Michelet i samtale med historiker Jon Reitan (NORD/Falstadsenteret) og historiker Anette Storeide (NTNU/Falstadsenteret).

Mandag 2. september blir det paneldebatt omkring en av de mest omtalte bøkene høsten 2018, boka «Hva visste hjemmefronten» av Marte Michelet. Boka tar for seg viktige temaer knyttet til jødeforfølgelsene i Norge under 2.verdenskrig: Hvem visste hva, og kunne noe vært gjort annerledes?

–Mediedebatten etter at boka ble utgitt var stor, og der mange mente at boka gjør en viktig jobb i å rokke ved etablerte sannheter, er det andre som mener Michelet ser historien med nåtidens briller, skriver Falstadsenteret i en pressemelding og stiller spørsmål rundt hvordan ser bildet ut nå, året etter utgivelsen og etter at mediedebatten har lagt seg? Har Michelets bok og den påfølgende debatten endret vårt syn på hjemmefronten og den etablerte fortellingen?

–Vi gleder oss til å høre fra forfatteren og debattantene og ønsker velkommen til et garantert spennende debattmøte, skriver Falstadsenteret.

Nye funn

Gyldendal Forlag skriver følgende om boka: «Berlin i 1941. Høyt oppe i naziregimet er juristen Helmuth James von Moltke del av en tysk gruppe som aktivt motarbeider Hitler. Da han får informasjon om at hvilken skjebne som venter jødene, setter han i gang et livsfarlig dobbeltspill.

Samtidig i Norge, har den norske motstandsbevegelsen klart å bygge opp et slagkraftig apparat. Men hva får hjemmefronten egentlig vite om de kommende jøde deportasjonene fra Norge?

773 norske jøder ble sendt til de tyske dødsleirene. Den etablerte fortellingen har i alle år vært at aksjonen kom som lyn fra klar himmel og at hjemmefronten gjorde alt som sto i dens makt for å redde jødene.

I «Hva visste hjemmefronten?» blir denne fortellingen kritisk undersøkt. Marte Michelet legger fram nye funn og dokumenter som avdekker en helt annen historie. Hun avslører unnvikelsene i den norske motstandsbevegelsen både før, under og etter aksjonen mot jødene. Ikke minst viser hun hvordan flere motstandshelter og historikere i ettertid har dysset ned, sminket over eller hemmeligholdt vesentlig informasjon».

Tre debattanter

Anette Homlong Storeide er førsteamanuensis ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU, Trondheim. Hun har skrevet en rekke bøker, blant andre Norske krigsprofitører: Nazi-Tysklands velvillige medløpere og Arven etter Hitler: Tysklands oppgjør med naziregimet.

Jon Reitan er førsteamanuensis ved lærerutdanningen ved NORD universitet. Han har skrevet flere bøker, blant andre Jødene fra Trondheim.