Snakk om

«Du får 1500 kroner fra din onkel i Amerika»

Han var min "onkel" i Amerika. Minnet om Ole lever videre. 

Kultur

En stor og feit lyr hogger tak i flua i sjøen på Nordmøre. Ei lita en-kroks flue sitter i kjeften på den. Det blir et lite basketak får jeg får fisken opp av tangvaset.

Jeg tenker tilbake på et lykkekort i spillet Monopol: «Du får 1500 kroner fra din onkel i Amerika».

De lettjente pengene gjorde meg oppspilt. Mine norske onkler kunne ikke bla opp slike store penger i det sosialdemokratiske etterkrigs-Norge. Vi var en hel haug med søskenbarn, så onklene måtte snu på skillingen når det var jul eller bursdag.

Men vi drømte oss bort med Den norske Amerikalinje. Vi kjøpte opp Rådhusplassen og Ullevål hageby. Vi lekte at vi var kapitaliser, mange år før vi hadde hørt om en velstående forretningsmann med topplue fra Ål i Hallingdal.

Sommeren 1975 skjedde det noe som den gangen var eksotisk. En slektning fra Junaiten dukket opp. Han kom for å finne sine røtter og fiske laks. Ole het han. Faren John hadde utvandret fra skrinne kår og slått seg ned i Wisconsin. Sønnen Ole gjorde fremragende karriere som lege. Han nådde langt og fikk en rekke utmerkelser for sitt vitenskapelige arbeid.

 - My name is Tor Ole, sa jeg.

- My name is also Ole, svarte han med et noe underfundig blikk.

Han hadde funnet et levende bevis på at noe knyttet ham til Norge.

Der ved elvebredden studerte jeg min navnebror, ikke en onkel, men en «gammelonkel» fra det store Amerika.

Samme jul kom det en pakke fra Ole i St. Paul, Minnesota. Det var tre fiskestenger i karbon og ei eske med fiskefluer som Ole selv hadde laget. Fiskestengene var til meg og mine brødre, flueesken til spesielt for meg. To år etterpå kom meldingen om at Ole, den anerkjente legeprofessoren, hadde sovnet inn.

41 år senere fisker jeg med en av fluene han sendte over Atlanteren. Lyren i sjøen bukseres på trygg grunn. Gisvold-flua har gjort jobben igjen. Minnet om Ole blir levende. En arv mer verdt enn de falske pengene vi fikk før våre hus og hoteller brant i det kapitalistiske brettspillet.

Lyren lot seg lure av min Gisvold-flue.