Denne kjenningen kommer for å male og fortelle

Øystein Dolmen, godt kjent også som «Knutsen», kommer til Levanger lørdag. 

Kultur

–En trivselsdag for store og små. Knutsen og Ludvigsen slår til igjen, lover Galleri Fenka i en pressemelding.

I 2015 hadde Øystein Dolmen sin første utstilling hvor hans bilder ble hovedfokus. Det skjedde på Galleri Fenka, og ble en stor suksess.

–Nå gjør vi det igjen.

Kunstneren vil selv være til stede når galleriet åpner utstillingen lørdag 7. september.

Fikk kjeft på skolen

Øystein startet sitt virke igjennom studentreveyen for 50 år siden og slo der igjennom med en braksuksess. Revy, konserter og LP-plate i 1970 ble starten på multikunstneren og hans gode venn Gustav Lorentzens fantastiske univers.

Spørsmålene om hvordan Knutsen og Ludvigsen så ut kom opp. Øystein har tegnet hele livet og fikk kjeft for det på skolen. Nå kom tegneegenskapene til nytte.

Grevlingen i taket

–Etter hvert tok Knutsen og Ludvigsen form og tegningene dukket fram på platecover, bøker, plakater og mye annet. Gjennom sin særegne strek har han fått oss til å føle at vi kjenner og kanskje vært på besøk til de to som bor i tunellen, grevlingen, det store dyret og alle andre som dukker opp i sangene. På utstillingen kan dere se hvordan streken har utviklet seg. Etter hvert har også fargene fått en mer bevist rolle, beskriver Elisabeth Ben Riala ved Galleri Fenka.

Fra at bildene skulle være en illustrasjon i en bok eller et plateomslag, har han nå blitt fokusert på bildet som en egenverdi og har jobbet bevist med utviklingen av denne siden av hans univers.

Mye å kjenne seg igjen i

–Vi stiller ut hans gamle og gjenkjennbare bilder, som vekker minner og får oss til å le og få godfølelsen. Og det er absolutt lov å synge for alle, mens man går rundt å ser. I tillegg har han videreført historien om de to tunnelboerne med nye tegninger. Mange har lag på lag med humor og kommentarer til vårt samfunn og vi som bor her og de som bor i tunellen har sine innfallsvinkler på livet.

–På veggene i Galleri Fenka ser dere hele utviklingen av hans tegninger og illustrasjoner. Fra det første bildet «Skal vi bygge et piano» til de siste fargesterke helt nye bildene som f.eks «Rulle Brittania» som ble laget til rokkeforestillingen som ble framført i hele sommer på det nye Brittania og som Turneteateret viderefører rundt i Trøndelag i fra den 17. September.

Filmaktuell

Siden han var her i 2015, har han holdt en rekke separatutstillinger rundt om i landet.

I 2015 kom «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin» ut på kino. Filmen ble en seersuksess og nå er Dolmen i full gang med «Knutsen og Ludvigsen og Det Store Dyret» som kommer på kino til neste år.

–Øystein Dolmen er en multikunstner! Han er en stor norsk personlighet som igjennom 50 år har preget mange barn og voksne med sitt virke. Dolmen har vært, og er banebrytende i sitt arbeid, mener Elisabeth Ben Riala.