Rosenborg-statistikken du aldri hadde tenkt over

Kultur

Hadde jeg vokst opp i dag hadde jeg sikkert fått en diagnose. En tall-diagnose.

En gang på 1990-tallet bet jeg meg merke i en ting med RBK. De tapte sjelden mot norske lag rett etter at å ha tapt en kamp i Europa. Det siste gjorde de jo egentlig ganske ofte, selv om man kan ha inntrykk av noe annet når minnene om seire mot AC Milan, Real Madrid og Borussia Dortmund trekkes frem. Samtidig var de en del bedre enn andre norske lag, noe som sikkert var en naturlig forklaring på seire her hjemme etter tap mot europeisk motstand.

Jeg har fulgt med dette videre, og det merksnodige er at etter at RBKs storhetstid var over, har denne statistikken bare blitt enda bedre. Etter 0-3-tapet mot Odd helgen etter at de tapte 1-2 borte mot Panathinaikos høsten 2004, har Rosenborg 40 ganger spilt hjemlige kamper rett etter at de har tapt en europacupkamp, eller i noen tilfeller ikke tapt men likevel røket ut i en kvalikrunde. 30 av disse kampene har de vunnet, sju har endt uavgjort og bare tre ganger har de tapt.

Sist gang statistikken ble utvidet var nå på søndag, da de vant 2-1 mot Mjøndalen på bortebane, etter å ha spilt en forferdelig dårlig kamp mot Linz og tapt 0-1 torsdagen før.

De tre tapene RBK har gått på siden høsten 2004 er to ganger i 2012, da de etter tapene mot Metalist Kharkiv hjemme og borte røk på tap mot Molde og Fredrikstad rett etterpå, samt da de røk 0-1 i Skien mot Odd i 2017 etter å ha tapt 0-1 hjemme mot Real Sociedad. Men her skal det sies at det var en helt ubetydelig serieavslutning etter at seriegullet var feiret helgen før.

«RBK kan nok ha den tøffe kampen i midtuka i beina», pleier kommentatorene på TV å si. I beina kanskje, men åpenbart ikke i hodet. Der er det full mobilisering. Akkurat som hos meg.

De 11 kampene etter bildeillustrasjonen

Zenit 1-3 (B) - Brann 3-0 (B)

Real Sociedad 0-1 (H) - Odd 0-1 (B)

Celtic 0-0 (H) - Ranheim 3-1 (B)

Celtic 0-1 (B) - Sarpsborg 3-1 (H)

Leipzig 1-3 (H) - Sandefjord 1-1 (H)

Salzburg 0-3 (B) - Brann 2-1 (B)

Salzburg 2-5 (H) - Start 1-0 (B)

Celtic 0-1 (H) - Strømsgodset 4-1 (cupfinale)

Dinamo Zagreb 0-2 (B) - Stabæk 3-2 (H)

Dinamo Zagreb 1-1 (H) - Vålerenga 1-1 (B)

Linz 0-1 (B) - Mjøndalen 2-1 (B)

8-2-1 i disse kampene betyr 30-7-3 de siste 40.

Totalt siden Olav Gran-Olsson rapporterte på Kveldsnytt fra Belgia i 1989 har Rosenborg 42-12-6, et poengsnitt på 2,3 per kamp.

P.S. Man kan velge hvorvidt man skal ta med kampene etter at RBK vant 2-1 hjemme mot Tsjernomorets Odessa i 1990 og likevel røk ut (2-0 og sikret seriemesterskap hjemme mot Brann i neste kamp), og 2-0 hjemme mot Dinamo Moskva i 1992 hvor de også røk ut (1-1 borte mot Brann i neste kamp). I statistikken er ikke de tatt med.