Motiver fra en tid da arbeidskarene svettet

Kultur

Drømmer du om en annen tid, da vinter var vinter og tigersvansen var arbeidsredskapet i skogen?

Da bør du ta turen til Leidangsgalleriet på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Der får du se høyst forståelig kunst som formidler hestevrinsk og tømmerfløting.

Det er en egen ro over bildene, selv om tømmerfløting til tider kunne være svært dramatisk. Kunstneren Jørgen Platou Willumsen har gått inn i denne tematikken i utstillingen «Veien tilbake til stillhet». Her vises malerier som omhandler natur, håndverkstradisjoner og arbeiderklassebilder fra århundreskiftet. Fellesnevneren i maleriene er mennesker i møte med jord, skog, hav, fjell og skildringer av det å jobbe med naturen.

– Jeg er fascinert av størrelsesforhold, og hvilken betydning naturen har på oss. I møte med åpne vidder, dype daler og høye fjell settes vi inn i et perspektiv som sier noe om hvor små og maktesløse vi egentlig er. Samtidig er det i naturen jeg finner min indre ro, inspirasjon og de største gledene, sier Willumsen.

Utstillingen på Stiklestad åpnet i midten av november og blir ikke tatt ned før slutten av mars.