Nora tar regi denne høsten. Folkekjært, skummelt og tradisjonelt på teateret i høst.

Teatersjef Nora Evensen, presenterte teaterhøstens program.  Foto: Lill Trude Myrslo

Kultur

For første gang siden hun begynte som teatersjef i 2015 er hun tilbake igjen på regi og det første stykket hun setter opp blir en folkekjær familieforestilling med mye musikk og sang, der vi får oppleve verden gjennom ei lita kjerring, teskjekjerringa.

Nora Evensen, teatersjef ved Turneteateret i Trøndelag uttrykte stor glede over at de nå kunne ut og spille for et større publikum igjen, da hun presenterte høstens teaterprogram fra foajeen på teaterhuset i Verdal.

– Vi har noen folkekjære forfattere og ny dramatikk knyttet til gamle tradisjoner på plakaten i høst, sier teatersjef Nora Evensen.

Tar regi igjen

Selv skal hun for første gang siden hun ble teatersjef i 2015 ta regi på et stykke. Det blir på Alf Prøysen sin Teskjekjerringa.

– Nå har vi fått alt på plass etter flere prosesser de siste årene. Vi har vært gjennom bygging av nytt hus og flytting. Så ble fylkene slått sammen og vi fikk nytt navn. Nå har vi kommet oss inn i det nye huset og fått organisasjonen på plass, så nå har jeg tid til å ta regi på teater igjen, sier Evensen.

Teatersjef Nora Evensen  Foto: Lill Trude Myrslo

Teskjekjerring blir stor

I stykket Teskjekjerringa si julestri skal vi få oppleve hvordan det er å være lita og se hvordan verden ser ut gjennom hennes øyne når alt i rundt blir litt stort. Så blir hun stor, og får oppleve hvordan det er å se sin egen verden, som er så bitteliten. Gjennom Ingrid Rømo Grande på scenografi og kostyme skapes det rom for at dimensjoner utforskes i samspill med musikk fra Prøysens univers med julen som tema. Det skal Ronny Kjøsen og trekkspillet hans sørge for. I rollen som Teskjekjerringa finner vi Helga Haga og Tore B. Granås spiller hennes mann.

– Vi ønsker å ha med oss publikum, og på hvert sted vi spiller, vil vi ha med oss en lokal jente som teskjekjerring. Kanskje oppdager vi noen nye talenter på veien, sier Evensen

Nora Evensen har regi på Teskjekjerringa si julestri og sammen med Ronny Kjøsen på trekkspill lover de julestemning til høsten.  Foto: Lill Trude Myrslo

Skummelt i Våkenatt

Turneteateret samarbeider denne høsten med teatergruppen Konstellasjonen, om stykket Våkenatt. Målgruppen for stykket er barn og unge mellom ni og tolv år.

– Dette er den eneste målgruppe vi ikke har laget noe for ennå. «Tweensa» som vi kaller dem, er ofte opptatt av det som er litt skummelt, de ser for eksempel på amerikansk zombieserier. Det gjorde at vi hadde lyst til å finne det skumle i våre gamle tradisjoner, sier Ina Kiberg i Konstellasjonen.

Turneteateret i Trøndelag samarbeider med Konstellasjonen i høst. F.v: Nora Evensen, Konstellasjonen: Ina Kiberg, Elizabeth Piro Volan og Janne Brit Rustad.   Foto: Lill Trude Myrslo

Konstellasjonen er en teatergruppe på som har holdt på i ti år og flere av medlemmene har sin bakgrunn fra teaterutdanninga i Verdal. De har produsert mye teater for barn og unge. De er nysgjerrige og tar ofte i bruk nye måter å kommunisere med publikum på. De bruker rommet, visker ut avstanden mellom sal og scene og inviterer ofte publikum med seg inn i teateret. Det har de tenkt å gjøre på Våkenatt også. Stykket har premiere 6. november og skal etter premieren ut på turne gjennom Den Kulturelle skolesekken.

På Kobben i Lofoten

Gjennom Tore B. Granås sin fortellerstemme får publikum et gjensyn med Johan Bojers, Den siste viking. Forestillingen er en monolog på en time, hvor Granås tar oss med til Lofoten og kystfisket gjennom å tolke en rekke roller akkompagnert av fylkesmusiker Knut Anders Vestad. Forestillingen er en komprimert versjon av det samme stykket som Granås lagde for ti år siden og i monologen så parodierer han litt de som var med den gangen.

Tore B. Granås forteller og tolker ulike karakterer i monologforestillingen Den siste viking av Johan Bojer  Foto: Lill Trude Myrslo

–Vi får også noen mindre gjestespill utover høsten og i adventstida. Vi lover at det blir noe som passer for alle aldre. Vi lanserer et eget program når vi kommer ut i november så det er bare å følge med oss, forteller Evensen.

Hun forsikrer oss også samtidig om at det skal være trygt å gå på teater.

– Vi følger de retningslinjer som er satt for smittevern og holder oss jevnlig oppdatert på disse, sier Evensen.