Snakk om

Hun minnet meg om frisør Berit

Siri Therese Lier driver Raketten i Tromsø, en fredet liten bygning som har vært kiosk siden 1912. 

Kultur

– Hei, du! Det er nyoljet på treplattingen!

En kvinnestemme bak meg som gjorde meg oppmerksom på at jeg trampet omkring på noe jeg ikke burde.

– Æhh... jeg så ikke noe skilt...

Slik startet en samtale som utviklet seg til å bli en fargerik innføring i Tromsøs lokalhistorie. Noen minutter tidligere hadde jeg gått forbi Kinomateografen, Nord-Europas eldste kino. Nå var det den lille runde bygningen på Stortorget som vekket min interesse.

Siri Therese blomstret opp over min nysgjerrighet. Hun fortalte at Raketten som hun drev, er en pølse- og bar-kiosk med lange tradisjoner. Nå var den attpåtil fredet av Riksantikvaren.

– Navnet skyldes at nye eiere tok over kiosken i 1960-årene under romkappløpet, fortsatte Siri og trakk trådene tilbake til 1911. Da ble kiosken startet opp av 18 år gamle Margit Løkke. Hun kom fra en arbeiderklasse-familie og gjorde en klassereise etter suksessen med aviskiosken. Margit giftet seg med den 37 år eldre Karl Hall som var dirigent, kinobestyrer og eier av en musikkforretning.

Denne driftige unge dama satte sport etter seg i byen som skulle få ordet på seg for å være Nordens Paris. Det var slike motebevisste damer som var opphavet til uttrykket. 

Siris entusiasme for byens historiske arv sin geskjeft og sin geskjeft ga meg assosiasjoner til frisør Berit ved Baker Thomsens plass. De to kunne vært søstre, i ånden er de det. Siri hadde et større opplegg på gang etter korona-dvalen. Nå forberedte hun scene og stor uteservering, og håpet at folk vil støtte opp om lille Raketten. Som i Celine Dions mishørte sitat; the hot dogs go on!

Raketten er altså noe for seg selv. Et sted det fortsatt er mulig å kjøpe seg klassisk Mydland-pølse, fra den 100 år gamle Tromsø-bedriften.

Som en kontrast til det hele lå Hurtigruteskipet Roald Amundsen ved kaia, bak lukkede sperringer. Rakettdama kunne bare håpe på det beste, men slå fast at årets Rakettnatt - Tromsøs store konsertkveld i slutten av august - den er korona-avlyst.