– Forrige gang jeg spilte på orgelet var jeg en «stakkalung»

Erling With Aasgård er organist i Kolstad kirke i Trondheim og fast samarbeidspartner til Nidarosdomens guttekor og TSO. Søndag kveld spilte han i Stiklestad kirke. 

Kultur

Erling With Aasgård (52) husker tilbake til 1983. Da var han ennå en ungdom, men allerede i ferd med å gjøre seg bemerket som organist.

– Jeg kom hit til Stiklestad kirke med et kor den gangen og fikk prøve orgelet, forteller With.

Siden har With etablert seg som en organist i internasjonalt nivå med diplomeksamen i fra Staaliche Hochschule für Musik i Stuttgart. With Aasgård jobber internasjonalt og har hatt tallrike opptredener i radio og TV, og har flere CD-innspillinger bak seg.

Barokk-komposisjoner

Det var med andre ord en kapasitet av høy klasse som hadde orgelkonsert i Stiklestad kirke søndag kveld. Konserten, i soknerådets regi, var en jubileumsmarkering av at orgelet har vært i bruk i 40 år.

Med verker av Bach, Mozart, Walther og Vivaldi ble det en mektig konsert for publikum som hadde funnet veien til en koronatilpasset kirke.

Etter konserten var det en svært fornøyd organist som kunne takke publikum for applausen.

– Orgelet er veldig behagelig instrument å spille på. Dette er veldig barokt på en positiv måte. Kirka er flott og høyreist, men det er litt trang klang her oppe. Under forberedelsene til konserten hørte jeg på instrumentet nedenfra og det høres utrolig annerledes ut nede. Så under konserten følte jeg meg ganske fri til å «bevege meg litt» og det var en veldig artig konsert å spille.

Ros til Torkildsen

Erling With Aasgård ga også ros til orgelbyggerne i Åsen.

– Torkildsen er jo de beste orgelbyggerne, iallfall i Skandinavia. De er helt i toppsjiktet internasjonalt, og dette er et av instrumentene som viser veien fram dit. Så Nils Harald Torkildsen og Jann-Magnar FIskvik har gjort en god jobb gjennom mange år. Jeg har stor respekt for det.