Bokomtale

Trenger ikke å lades på fjellturen

Et hendig lommeformat gjør Fjellflora til en fin følgesvenn på fjelltur. 

Kultur

Jeg husker boka fra barndommen. Den får meg til å tenke på et svart-hvit-bilde far tok av professor Olav Gjærevoll under en botanisk ekspedisjon til Dovre. Professoren, Nordens fremste ekspert på fjellets planteliv, lå med hodet inn i ura og studerte en plante.

Allerede den gangen var den første utgaven av boka Fjellflora å få kjøpt i bokhandlene. Dette var ei hendig sak å ha med seg i felten, og som var laget av nevnte professor Gjærevoll og botaniker Reidar Jørgensen.

Nylig kom den 14. utgaven av samme bok, og den påkaller både nostalgi og lyst til å studere fjellets flora. I dag finnes apper som gjør at du kan finne ut av blomster og planter, men fordelen med denne boka er at den ikke trengs å lades for å fungere (!).

I den hendige boka på 176 sider finner du navn, beskrivelser og akvarelltegninger av de 164 vanligste plantene i den norske fjellheimen.

Den nye utgaven er oppdatert med hensyn til de forskjellige data, spesielt når det gjelder latinske navn, utbredelse og oppdeling i underarter.

Inger Gjærevoll er redaktør for boka og datter av Olav Gjærevoll. Kunstneren Dagny Tande Lid står bak de flotte akvarelltegningene av plantene.

Boka gis ut av Museumsforlaget.