Dette er det nye teaterhuset

Storslagent, mener teaternestor Arnulf Haga. Men Verdal Teaterlags største oppsetninger vil det ikke ha plass til.

Arnulf Haga 

Kultur

– Et signalbygg! Oppsiktsvekkende og ensidig positivt for Verdal nasjonalt, sier Arnulf Haga, regissør og daglig leder i teaterselskapet Innspæll.

Fredag kunne Innherred vise han skissene fra Grande Entreprenør som denne uka fikk jobben med å bygge Nord-Trøndelag Teaters nye storstue.

Grandes tilbud var billigst – 63,9 millioner kroner eksklusive moms. Med moms blir prisen 84 millioner kroner – 14 millioner mer enn det første anslaget.

–Vi skal inn i en såkalt samspillsperiode nå, og tallene skal bearbeides enda mer, og hva det har å si for pris vet vi ikke. Saken kommer opp for behandling i kommunestyret i august, sier prosjektmedarbeider Oddvar Govasmark i Verdal kommune, byggherre for prosjektet.

Større sal

Størrelsen på storsalen har økt fra 228 til 303 seter etter ønsker fra teatermiljøet.

– Jeg har ikke formelt spilt det inn, men snakket om det, og rådmannskontoret har vel hørt utsagnet, sier Haga på spørsmål om hans finger med i det spillet.

Haga sier samtidig at 303 seter ikke ville vært nok til å sette opp «Vinsjan på kaia» der. Verdal Teaterlags D.D.E.-musikal er sett av 13000 publikummere.

–For Verdal Teaterlag vil det ikke være økonomi i 303 seter. I aulaen ved Verdal videregående skole er det plass til 420, sier Haga.

–Ligger det kritikk i dette?

–Nei, Nord-Trøndelag Teater har vært edruelige. Og dette er jo ikke Verdals kulturhus, men teaterets. Teaterbygget er et fantastisk tilskudd, og sammen med den nye bruken av Borggården på Stiklestad og Levringslåven (i Ness), er dette bare storveies, sier Haga.

–Og 300 plasser er jo ikke lite selvfølgelig. Det er all grunn til å gratulere Ketil Kolstad med verket, han avslutter med flagget til topps, det kan du få med, sier Haga.

Vil leie ut

Kolstad sier at teateret uansett ikke kunne ha huset en forestilling som «Vinsjan på kaia».

–En slik forestilling må ligge på samme scene i to-tre måneder, og det hadde vi ikke hatt mulighet til. For de store kommersielle produksjonene blir det for snaut, men på en normalproduksjon for Nord-Trøndelag Teater har det ikke vært plagsomt fullt, for å si det sånn, selv om vi har godt besøk vi også, sier Kolstad.

Kolstad sier teateret likevel vil være avhengig av noe utleie.

–Et bredt spekter av scenekunst og konserter kan finne sted på en scene på huset, sier Kolstad.