Strengt tatt er det egentlig to filmer om speiderlandsleiren i Verdal i 1952 som nylig ble lagt ut på Youtube av Holmenkollen Filmteam. Den andre filmen har tittelen «Speider Gilwell gjensyn Verdal 1952».

Hovedfilmen Speider NSF Landsleir Verdal 1952, som du kan se over her, har bilder fra Stiklestad som kan minne om det vi i dag kjenner som Spelet om Heilag Olav (begynner etter 7.41 av den knappe ti og et halvt minutt lange filmen).

Kongen som kom heim

I forbindelse med 60-årsjubileet for Spelet i fjor skrev Trønder-Avisa i sin kronologiske spelhistorieoversikt at «1952: Speidere som samles til landsleir i Verdal viser fram «Kongen som kjem heim» av Emil Herje. Bernt Karlgård overtaler Jon M. Suul til å flytte det planlagte spelet fra Sul til Stiklestad.»

Glimtene i speiderfilmen er dermed fra denne forestillingen, som ble vist to år før urpremieren på «Føre slaget» - det som i 1960 fikk navnet Stiklestad og året etterpå navnet vi kjenner i dag - Spelet om Heilag Olav.

Den delen av videoen som er fra Stiklestad varer i knappe to minutter, men hele videoen er altså fra Verdal.

Omtale av leiren i VG

Den starter med togene som kommer til Verdal på olsokdagen 29. juli, og har glimt fra de ulike aktivtetene på leiren.

I VG den 29. juli 1952 kunne man lese under overskriften «4200 speidere i 1000 telt» at: «31. juli åpner Norsk Speidergutt-forbunds landsleir på Trones gård i Verdal i Trøndelag. Cirka 4.200 speidere, de fleste fra de skandinaviske land, de øvrige fra Tyskland, England, Island og Færøyene, skal da ligge i 1.000 telt til 6. august. VG hadde i formiddag en samtale med en av de 30 kvinnelige speiderlederne som er kommet til Verdal for å hjelpe til i leiren og for å ta del i et kurs. Hun fortalte at storinnrykket av speidere ventet de allerede i dag. Det er satt opp hele tre ekstratog for å få guttene oppover. Været er strålende, så det ser lyst ut for leiren.»

Vet du noe mer, skriv gjerne i kommentarfeltet her eller på Facebook.