Nå er endelig verdalingene ferdig å feste. Blodet etter slaget på Stiklestad har størknet, og de som festet hardt under Vømmølfestivalen har endelig begynt å bli edru. Nå er det Levangers tur, og ikke mindre enn to festivaler kommer på løpende bånd i august.

Først ut er Bakgårdsfestivalen, som avsluttes med Torgfesten på lørdag. Blir det bra vær? Har du strøket riktige klær? Eller skal du på operapub og lurer på om det er lov til å ta med camembert? Slapp av! Vi har tatt jobben for deg og gir deg den infoen du trenger før du begir deg utpå en drøy halv uke med god underholdning i trehusbyen.

Onsdag 2. august

Klokken 19:00: Jegerpodden, Festiviteten

Jon Petter Mellingen og Jon Inge Vik i Jegerpodden. Asphaugen Game Fair Foto: Anders Vinje

Er det en ting jeg vet om befolkningen på Innherred, så er det at man er opptatt av tre ting: Våronna, høstonna og jakt. Og er det en ting jeg vet fra før er det at det finnes en podkast for absolutt alt. Hva er da bedre enn å lade opp til høstens jakt med Jegerpodden live på Festiviteten.

Jon Inge Vik og John Petter Mellingen er programledere, og de har siden 2018 levert godt over 200 episoder til jaktinteresserte lyttere. Det er selvsagt en stund til 25. september, når elgjakta starter, men kjenner jeg publikummet rett er dette en skikkelig godbit man bare må få med seg som en obligatorisk oppladning til jakta. Dessuten starter jo gåsjakta allerede 10. august. Så her er det bare å pusse børsa.

I tillegg vet vi at den lokale artisten, og jaktentusiasten, Magnus Hestegrei kommer som gjest. Vi må vel regne med at det blir en del musikalske innslag og en god dose humor. For det å lage et liveshow av en podkast er et eget fag - og det blir show når denne tridenten stiller opp på scenekanten for å underholde.

Se opp for: Tone Wanderås fra Arbeiderpartiet som møter opp fordi hun ser det som en god anledning for å SKYTE fra hofta og JAKTE velgere i lokalet.

Klokken 19:00: Operapub med Kjetil Støa, Fenka

Kjetil Støa under en tidligere konsert på Ytterøy. Foto: Vegard Knudsen

Det er ingenting som er så kult som operapub. Nå er dette bare min mening, men jeg står inne for det 100 prosent. Operapub er nemlig møteplassen mellom absolutt alt. La meg illustrere:

Er du en av dem som ikke gidder å kjøre en time sørover til Stjørdal for å se fire timer opera, for så å kjøre en time hjem igjen? Ikke sant. Det er lett å svare «nei» her.

Er du en av dem som faktisk synes at enkelte sanger innenfor operaverden er ganske fine å høre på? Ta for eksempel svisken «Nessun Dorma» av Puccini, som for alvor ble klassikergjort av Pavarotti, eller «Con te partiro» (bedre kjent som «Time to say Goodbye») av Andrea Bocelli.

Er du en av dem som faktisk liker å småprate litt mellom låter, og ikke minst ta deg et glass vin på konsert?

Ja, men da er det bare å komme seg på operapub! Her møter du Verdals store operasønn, Kjetil Støa, i en klassisk operapub med blandet repertoar og trivelig prat mellom slagene. Med seg har han den dyktige pianisten Knut Erik Jensen.

Se opp for: En forfylla nordlending som tror at det er filmregissøren Knut Erik Jensen fra Finnmark som har møtt opp på pianokrakken! «Ta nu en snær låt fra deinn derre Heftig og Begeistra-filmen da, Knut-Eiriiiikjj!!!», mens han samtidig viser frem Gørild Mauseth sin ikoniske sex-scene fra filmen «Brent av frost» på telefonen sin.

Klokken 21:00: Magnus Hestegrei, Sjøparken

Magnus Hestegrei er en av dem som skal vekke Innherred til liv igjen Foto: Alexander Balhald/Storken Media

Når Hestegrei er ferdig på Jegerpodden løper han ned i Sjøparken for å holde konsert for levangsbyggen. Hva kan man egentlig si om han Hestegrei, som ikke allerede er sagt?

Det vi kan informere om er at artisten stiller med fullt band for å lage skikkelig trøkk i Sjøparken. Her blir det låter fra hele katalogen, så det skal være lett å synge med på låtene. Enten du har vømmøltradisjonen innabords, eller du bare liker godt skrevne låter med gode melodier. I tillegg ryktes det også at Julie Vikestad Olsen kommer for å bidra på låta «Vakre Levanger». En låt som kan påføre en hver litt fukt i øyekroken.

Beste låt: «Rypa som forsvann». En låt hvor Hestegrei kombinerer det han er aller best på. Nemlig en sår tekst og en god melodi. Låta er ganske up tempo, men samtidig melankolsk og på ingen måte tøysete. En låt som skiller seg ut fra resten av materialet til Hestegrei.

Se opp for: Nabokommunens innbyggere i vadmelsklær, som har tatt sin årlige tur over Rinnelva for å få enda litt mer vømmøl-stemning før høsten kommer. De har akkurat rukket å bli edru fra festivalen i mai, og øyner nå muligheten til å fylle på nok før de går i dvale og våkner opp igjen like før de skal bygge seg nye fartøy til vømmøltoget neste år. «Det herren må no værra en Rotmo-låt da shø! Det e æ bættre sekker på, ja!». Og ikke minst skal de sjekke ut det lokale damelivet i Sjøparken. For levangsveitj, det må sjekkes «E du hén alén du da?»

Torsdag 3. august

Klokken 19:00: Torgquiz, Levanger torg

Sindre Ertsaas stiller som quizmaster når midtlivskrisehobbyen nummer en - nemlig allmennquiz skal utøves under Bakgårdsfestivalen. Det blir tre runder med spørsmål og lytteoppgaver, etterfulgt av premiering. Her gjelder det å finne seg et godt quizlag kjapt! For det er bare plass til maks 30 lag i martnasteltet.

Se opp for: Fastlegelaget. Her har selvsagt kommuneoverlege Tommy Aune Rehn meldt seg på med sitt faste fastlegelag. De er egentlig ikke der for å svare på spørsmål, men for å virkelig stille de viktige spørsmålene. «Hvordan kan vi få flere fastleger?», «Hvordan kan vi styrte helseplattformen?» og «Hvordan kan vi få has på rotteproblemet på Nesset?»

Klokken 19:00: Ida Jenshus, Strømsøe-gården

Ida Jenshus Foto: Heiko Junge / NTB

En virkelig stjernebooking fra Bakgårdsfestivalen! Ida Jenshus er intet annet enn en levende americana-legende i Norge! Allerede i 2008 sparket hun inn døra for den kommende americana-bølgen i Norden med sitt album «Color of the Sun», som ble unisont hyllet av både publikum og presse over hele landet. Siden da har hun fortsatt å levere kvalitetsskiver til fansen og NRKs radiolyttere. For dette er kvalitetspop forkledd som virkelig god country. Med sine fantastisk såre og deilige tekster, makter Jenshus alltid å treffe ett eller annet i en hvers hjerterot med sine kjempeflotte melodier og tekster. En konsert i Strømsøe-gården kommer garantert til å gå ned i Levangers historiebøker som «du burde vært der»-konsert.

Beste låt: Her er det lett å gå for debutskivens «These are the Days», som mange kjenner igjen. Men jeg velger å gå for «Better Day», som man helt umulig kan tro kommer fra Norge, men heller langt inn i statene, hvor de virkelig lager god Americana.

Se opp for: Menn som gråter. Ida Jenshus sterke og behagelige stemme, kombinert med hennes tekster, kan røre omtrent alle ben i kroppen. Når mannen i huset motvillig har blitt med sin rødvinsmarinerte fru på konsert overgir han alle følelser til musikken, i det han drømmer seg ut på åkeren og forestiller seg at han er på prærien i en gammel amerikansk westernfilm.

Fredag 4. august

Klokken 19:00: WIK, Sjøparken

Ingenting er så kult som når «lokale» stjerner skinner ekstra godt. Selv om hun ikke er fra Levanger, så er jo ho Emma Wik litt levangsbygg. Hun spilte på festivalen i fjor, og nytt av året er at bandet har gitt ut en skikkelig deilig låt kalt «Runaway». Her har Wik dratt på og laga en poplåt inspirert av jazzelementer. Det er meget lyttbart og veldig lettbeint - på en veldig god måte.

Beste låt: Runaway

Se opp for: Publikum som prater. Ja, nå skal jeg ikke bli helt surmaga jazz-politigubbe som skal sitte på første rad med øynene lukket for å nihøre på tonartene og «sshhhh»-e og sende drepende blikk til folk som hoster bak meg. Men heller oppfordre folk til å lytte til musikken, applaudere fortjent før og etter låtene. Så kan vi heller skåle og skravle før og etter konserten.

Klokken 21:00: Mari Boine Trio, Levanger Kirke

Mari Boine Foto: Heiko Junge / NTB

Å, fy faderullan så glad jeg ble når jeg så at Mari Boine skulle komme til Levanger!

Når vi nordmenn møter utlendinger er vi veldig glade av å skryte av landet vårt. A-Ha, Alan Walker, Dagny og Röyksopp blir ofte nevnt, men skal du virkelig imponere kan du også nevne at Mari Boine faktisk er en internasjonalt anerkjent artist i verdensklasse. For det er hun.

For å ta en meget lang historie kort har hun modernisert joiken med elementer fra både jazz og rock, og samtidig banet vei for de aller fleste vi finner innenfor joik i dag. Hva hadde for eksempel ISAK vært uten Mari Boine? Ikke bare er hun banebrytende innenfor sang og musikk, men også for den samiske identiteten og stoltheten. Spør du meg er Mari Boine skikkelig punk. Hun er Norges svar på både Patti Smith og Buffi Saint-Marie.

Skulle du likevel ikke ha hørt eller hørt om Mari Boine. Se i deres egne rekker. For i låta «Rosalita» av Åge Aleksandersen kan du altså høre Boine.

Det er heller ikke vits å begynne å nevne hvor mange priser, stipend, æresdoktortitler eller hedersbetegnelser Boine har vunnet gjennom tidene, for da rekker jeg ikke deadline.

Beste låt: Mu Ustit, Engeliid Sogalas. En sår og ufattelig vakker låt som automatisk får knappenåla i kirka til å høres ut som en atombombe.

Se opp for: Solveig Salthammer Kolaas. Musikeren og artisten kommer til å bruke hele denne uka til å rekruttere publikum til denne konserten, for ho Mari Boine er faktisk noe alle må få med seg. «Det er litt som å oppleve GRAS, men på samisk», sier hun. I tillegg lokker hun med både vors og nach hjemme hos seg selv, hvor hun selvsagt selv går bak pianoet og prøver å tolke Boines samiske tekster til levangersk. Helt sikkert en opplevelse i seg selv.

Lørdag 5. september

Fra klokken 19:00: Torgfesten

Nikolas Wade & The Ramblin’ Crowd

Nordlendingen Nikolas Wade er Trøndelags nye country-håp! Han lager skikkelig liv på sine konserter med The Ramblin’ Crowd. Med andre ord en perfekt start på kvelden på torget i Levanger!

Beste låt: Han har jo faen ingen låta på Spotify! Her må det gjøres en jobb... Jeg måtte faktisk inn på Facebook for å høre noen lydklipp, og ikke der fant jeg låttitler heller. Det får bli opp til publikum å finne beste låt. Mens vi venter på en utgivelse...

Se opp for: Voksne menn i cowboyhatt. Det er bare lov til å ha cowboyhatt ved tre anledninger. Enten hvis du er artist å spiller country, på et filmsett når du spiller i en cowboyfilm eller hvis du er republikansk senator i en sørlig stat i USA. Likevel er det for mange middelaldrende menn i midtlivskrisa som har cowboyhatt hjemme. Få det bort.

Grannes

Jeg må innrømme at jeg ikke hadde hørt om Grannes før Bakgårdsfestivalen booket dem til Torgfesten. Og dermed må man jo høre gjennom katalogen til namsosbandet.

Katalogen er fin den. Her regner jeg med det blir full trøkk og allsang før medbygdingene D.D.E. går på scenen.

Beste låt: Peis på. En herlig låt som kombinerer det beste fra D.D.E. og Åge Aleksandersen i en og samme låt.

Se opp for: Grannes-beliebers fra Namsos som har tatt turen fra nordfylket for å følge sine helter. De nekter å ta hensyn til levangsbyggen som prøver å følge med på tekstene og oppleve konserten. Her skal det danses, skråles med på låtene og ikke minst holdes rundt hverandre mens ølen flyter veggimellom.

D.D.E.

D.D.E. Foto: Annika Byrde / NTB

Det er et fåtall i Norge som kan matche D.D.E. i sjangeren «populærmusikk på bøgda». De har maktet å skape en egen identitet som hele Norges bygdeband. Og i likhet med Mari Boine (ingen sammenligning for øvrig) har de blitt en slags ambassadør for et folkeslag. For etter at bandet virkelig slo gjennom ble det kult å være trønder.

Låtkatalogen består nesten utelukkende av kramgoda schlägere. Jeg nevner i fleng «Rompa mi», «Det går likar no», «Vinsjan på kaia», «E6», «Vi skal fest», «Nykoka kaffe», «Rai-Rai» og «Det umulige e mulig».

Det er lett å anta at dette kan bli en av de virkelig store festene i Levanger i år. For når D.D.E. møter opp blir det alltid fest.

Beste låt: Her er det mange å velge i. Men jeg går for «E6», som er selve hymnen til alle trailersjåfører i Norge. Det er mulig jeg velger denne fordi jeg har et barn på vei, og jeg har kjørt E6 nordover uttallige ganger selv. Men jeg har alltid likt denne låta. Utmerket melodi og utmerket tekst. «Vinsjan på kaia» kommer inn på en god nummer to.

Se opp for: Stereotyper! D.D.E. får ut det aller verste og beste i folk. Og når du er på D.D.E.-konsert så får man virkelig møte alle. Derfor har jeg laget en kjapp liste:

Allsang-Alf: Han som er alt for full, men skal snøvle ut alle tekstene likevel. «Vi skjalll på nasssjjjspell!!!!!!» mens han frøser spytt i nakken din.

Nyskilte-Nina: 59-åringen som leiter etter en unggutt hun kan heise opp i vinsjn på kaia

Lommelerke-Lars: Han som alltid klarer å smugle inn en litta en på innerlomma.

BH-Birgitte: Hun som på død og liv synes Bjarne Brøndbo er det mest sexye gud har skapt. Særlig når han etter hvert ender opp i baris, og da skal hun også det! I alle fall kaster hun BHen opp på scenen.

Danse-Dag: Han som er litt overstadig og skal by opp sin kjære til dans. Det går sånn passe for dem to, men går litt ut over beinstillinga til dem rundt han.

Rødvins-Randi: Kulturkjærringa som elsker rødvin og konstant går med alpelue på konserter. Hun setter bare pris på D.D.E.s ballader, og syns det er vemmelig at de må skjule sitt talent bak partylåter som «Rompa mi». Hun henger mest i baren og diskuterer uprovosert hvilket kunstverk hun skal kjøpe neste gang hun er innom Fenka.

Journalist-Jørn: Anmelderen som på forhånd har bestemt seg for at han hater D.D.E. og synes det er utdatert harry-musikk. Nå skal han bruke sin mektige penn til å skaffe seg oppmerksomhet og få ut alle sine dad jokes i dårlige ordspill, når han skaper raseri i kommentarfeltet.