Dit kommer nemlig Vidar Oskarson, som er prosjektleder for utendørsspelet som Marte Hallem jobber med.

Han er også forfatteren av trilogien Folket i Spåhålet, som «Oda fra havet» er basert på.

– Midt på dagen skal han stå på Mega og dele ut 100-200 utgaver av den første boka - helt gratis, forteller Hallem til Verdalingen.no.

Sorg og glede

Den har undertittelen «Bare Gud kjenner dine veier».

Folket i Spåhålet handler om kystfolket. Handlingen starter på femtitallet, og leserne følger hovedpersonen Oda opp gjennom ungdomstiden, der hun tidlig fatter interesse for fiskeriyrket. Men ikke alle liker at kvinnene kommer inn på mannens arena, der han har hersket i generasjoner. Leseren blir kjent med Oda og hennes erfaringer med livet, der gudsfrykt preger hennes ferd mot det voksne liv. Sorg og glede er i samme båt ved kysten, noe Oda raskt får erfare.

En perle på kysten

De to andre bøkene i trilogien heter Håp og Der hjertet hviler.

Bokserien danner altså grunnlaget for et eget spel på Mausundvær utenfor Frøya, som har urpremiere den siste helgen i juni.

– Mausundvær er en helt unik kystperle bare en kort båttur fra Frøya, med idylliske naust, små viker og koselige småhus, sier Marte Hallem.

Skal ha hovedrollen

Hun mener bare stedet i seg selv er verdt et besøk, og håper mange verdalinger tar turen dit til sommeren.

– Jeg har nå skrevet ferdig førsteutkastet til manus, og driver i tillegg og jobber med musikken til spelet, forteller Hallem.

Hennes bedre halvdel Arnstein Langåssve har regien, mens Marte Hallems søster Line Heie Hallem og hennes samboer Espen Løvås er regiassistenter.

– Vi skal alle fire være på scenen, og jeg har dristet meg til å skulle ha hovedrollen første året, røper Marte Hallem.

Betydning for lokalsamfunnet

Hun fremhever at de alle gleder seg veldig til å samarbeide med og bygge opp en ny teaterkultur på Mausundvær.

– Helt ukjente med spel er de jo ikke, men for både Mausundvær og Frøya er dette noe de håper kan bli av viktig samfunnsmessig betydning i årene framover, sier Hallem.