Endelig er det skikkelig festivaltid i Levanger igjen. Vi har i flere måneder vært styggsjalu på både Verdals vømmøl-rus og de sagnomsuste Staysman-konserten både i Vukuhallen og på Steinkjerfestivalen. Endelig er det trehusbyens tur til å kose seg med festival!

Vi markerer det på ingen bedre måte enn å forberede deg litt på hvilken musikk du kan forvente i løpet av tre dager med Bakgårdsfestivalen i Levanger. Vi registrerer også at festivalen også har andre tilbud ut over musikk på scenen, men denne artikkelen tar altså for seg det musikalske kveldsprogrammet.

Onsdag 3. august klokken 18:00 Åpningskonsert i Sjøparken med Keiino

Keiino

Med deres world music-inspirerte partypop, ispedd samiske elementer, er Keiino et sikkert kort når Bakgårdsfestivalen markerer sin åpningskonsert. Vi kjenner alle til deres bidrag i den internasjonale Eurovision-finalen i Tel Aviv i 2019, som for øvrig endte med en sjetteplass.

Siden finalen har trioen gitt ut en rekke egenkomponerte låter, men for å sikre allsang på liveshowene sine har de også sine egne versjoner av hitene «Vill ha dig» (Drömhus), «Take me home» (John Denver), «Drivers Licence» (Olivia Rodrigo) og «Shallow» (Lady Gaga og Bradley Cooper).

Av egne låter har Keiino en del gode låter. Her må man ikke la seg lure av de mildt sagt klisjefylte titlene, som fort kan minne om en rosabloggers sorte kursiv-tekster på stueveggen. Jeg nevner et knippe, bare for moroskyld: «A New Begining», «Spirit in the Sky», «On a Night Like This» og deres nye singel «Mother of the Night».

Dette kan fort bli festivalens høydepunkt for levangsbyggen, som ikke har vært bortskjemt med store konsertopplevelser verken før eller etter pandemien. I tillegg er Sjøparken en genistrek av en konsertarena. La oss bare håpe det blir oppholdsvær.

Beste låt: Det blir fort «Spirith in the Sky».

Se opp for: Rødvinsmarinerte tanter som er overbevist om at bandets joiker/rapper er Ken fra Aqua! «Æ lov dæ, sjø! Æ klina me han på Samfundet på nittitallet inne på hyblan!»

Torsdag 4. august klokken 18:00 Emma Wik på Emilies Hus

Emma Wik spiller på hjemmebane under Bakgårdsfestivalen

Vi har alle blitt kjent med levangsbyggen Emma Wik, etter hennes opptredener på TV2s talentprogram «The Voice». Sammen med sitt band er det endelig på tide å oppleve henne live igjen på hjemmebane.

Hennes ufattelige flotte stemme sjarmerte en hel nasjon etter å ha fremført Erik Byes «Vår beste dag» i beste sendetid. Og har du enda ikke hørt Wik, bør du sjekke henne ut der du strømmer musikk. Selv om hun pr nå bare har én egenkomponert låt, er vi sikre på at konserten på Emilies Hus blir noe for historiebøkene når hun trapper opp med et seksmannsband. Det blir garantert en del nye låter, noen coverlåter og en mektig opplevelse.

Beste låt: Låta «You» er ufattelig god, og viser at Emma Wik virkelig har noe å fare med.

Se opp for: Mobilmafiaen. Det er ikke plass til så alt for mange på Emilies Hus, men vi har sikre rapporter om at samtlige av slekt, venner og publikum ellers kommer til å holde mobilen høyt opp for å filme samtlige av Wiks minutter på scenen. For man skal jo dokumentere at «ho Emma» spiller på hjemmebane.

Torsdag 4. august klokken 19:00 Heine Totland på Strømsøegården

Heine Totland inntar Strømsøegården

«Svigermors drøm» kommer til Strømsøegården! Fløtestemmen fra Vestlandet har gjort det meste innenfor entertainmentmusikk i Norge. Han har spilt i en oppsetning av Mamma Mia!, Les Miserable, Jesus Christ Superstar, var en av initiativtakerne til mannskoret Gli Scapoli og har vært minst hundre ganger på Beat for Beat på NRK. Og bare for å bli enda mer folkekjær giftet han seg med steinkjeringen Silje Nergaard i 1998.

Med sitt rike repertoar aner vi rett og slett ikke hvilken versjon av Totland vi får i Strømsøegården, men vi vet med sikkerhet at det blir bra. Forvent deg alt fra kjente pop-klassikere til tidløse storbandlåter.

Beste låt: “Our Last Summer”. Originalen tilhører ABBA, men Totland gjør en uforglemmelig versjon som kommer til å gi frysninger langt ut i augustnatta.

Se opp for: Kona di! Ingen gifteringer sitter løsere enn når Heine Totland spiller. Her gjelder det å hente damene rimelig kjapt etter konsertslutt.

Torsdag 4. august klokken 20:30 Difference i Sjøparken

Difference spiller fortsatt fletta av de fleste

Dette er konserten med lengst hårlengde, og gjerne i fargen grått. For absolutt alle gammelrockere på Innherred kommer til å møte opp når legendene i Difference kommer til Bakgårdsfestivalen for å spille sin psykedeliske hippie-inspirerte rock. De er trøndernes svar på The Pussycats, hvor de i likhet med nordlendingene, skrev egne låter og lagde uforglemmelige versjoner av kjente låter. Vi nevner «A Whiter Shade of Pale», «Tin Soldier», “Hey Joe” og «You Keep me Hanging on”. I tillegg til deres egne “Tree of Love”, “Ballad of a Broken Heart” og “Sweet Sounds Everywhere”.

Den «yngre» garde, som har kommet til i følgerskaren, drar selvsagt også kjensel på gutta som sto bak The Julekalender med deres band Traweling Strawberries. Et lite nikk til supergruppa Traweling Wilberries der, med George Harrisson, Tom Petty, Roy Orbinson, Bob Dylan og Jeff Lynn. Og i Trøndelag omtaler vi jo Difference som en supergruppe. For de spiller jo fletta av de aller fleste.

Beste låt: Det må bli den udødelige klassikeren «Tree of Love». Måten låten slår deg 40-50 år tilbake da progrocken og powerballadene enda ikke hadde fått rotfeste i verden, er så nydelig at det skal godt gjøres å ikke bli våt under øynene. Ta med lommetørkler!

Se opp for: Han som aldri gir seg og roper «Spæll no Creedence» etter hver bidige låt.

Fredag 5. august fra klokken 20:00 Nordans, New Verdal Swingers og Hilde Halseth m/band

Nordans er en av tre band som spiller opp til dans fredag

Hva er vel ikke en festival uten en skikkelig bygdefest? I Sjøparken blir det trippel underholdning med danseband, swing og trønderske toner. Arrangørene skriver på sitt event at ølkranene og bandene er klare for å trøkke til, og vi tviler vel ikke på akkurat det.

Hvis det er noen som er gode til å «trøkke te» på dansegulvet, så er det trøndere. Og gjerne med noe godt i glasset. Her er det bare å ta med seg cowboyhatten, John Deer-koppen og bytte ut kalosjene med danseskoene.

Beste låt: Her er det tre band som konkurrerer om beste låt, så jeg går heller for beste låttittel. Og valget lander selvsagt på «Råneran på Innherred» av Nordans. En fryktelig god dansebandlåt med country-elementer - og hvem liker vel ikke det?

Se opp for: Tynnkaffe, brede skuldre, overvektige menn på dansegulvet som swinger for mye, guttedoen, wunderbaum-lukt og eldre kvinner som har sminket seg ned i alder. Her er det MYE å passe seg for! Men moro blir det!

Lørdag 6. august fra klokken 19:30 Hardline og Postgirobygget

Postgirobygget spiller på torgfesten lørdag

Postgirobygget:

Torgfesten er endelig tilbake, og hvorfor ikke bare smelle til med tidenes norske landeplage innenfor sommermusikk og allsangfaktor, nemlig Postgirobygget. Heldigvis er Postgirobygget så mye mer enn han ene på et hvert nachspiel som drar fram gitaren og starter på «Idyll», som best kan sammenlignes som det norske alibiet til Oasis sin «Wonderwall».

Det er nemlig ikke uten grunn at debutplaten «Melis» er en av tidenes norske albumklassikere. Et vaskeekte herlig band hvor du skal ha en skikkelig elendig dag for ikke å dra på smilebåndet under en konsert med Postgirobygget.

Beste låt: «Bonusspor». Du tenker at jeg må ha drukket rødsprit om jeg mener at et av Norges mest kjente bands beste låt er et bonusspor på debutplata «Melis». Neida. Låta «Bonusspor», som i etterkant er blitt døpt «23 tommer» er en sikker låt på en hver Postgirobygget-konsert for å dra opp stemninga.

Se opp for: Kanakasfulle nessebygg som påstår at alle Postgirobyggets sommerhits er skrevet under en pergola på Nesset. Og at «Sommer på jorda» og «Idyll» er deres nasjonalsanger.

Hardline:

Hardline fra Los Angeles blir nok en favoritt blant de som liker puddelrock

Jeg må innrømme at jeg aldri hadde hørt om det amerikanske rockebandet Hardline før Bakgårdsfestivalen booket dem til årets festival. Bandet fra Los Angeles har en brokete historie, hvor de debuterte i 1991, og slo opp som band bare ett år senere. Senere har det vært både reunionsforsøk, reunioner og et tjuetalls medlemmer innom bandet. Heldigvis er fortsatt vokalist Johnny Gioeli med som frontmann, som eneste originale bandmedlem. Og hvis ikke dette bandet setter fyr på torget, så vet ikke jeg.

Hardline er nemlig alt det beste du kjenner fra glam-rocken. Liker du Scorpions, Mötley Crüe og TNT, så er dette bandet for deg.

Beste låt: «Takin’ me Down». En låt som like gjerne kunne vært resultatet av et ekteskap mellom Aerosmith og Mötley Crüe!

Se opp for: Ole Jørstad! Når han plutselig innser at dette er hundre ganger kulere enn Stage Dolls og Åge Aleksandersen til sammen, som han selv har booket til Staupshaugen bare noen uker senere. Han kommer til å storme backstage, bla frem sjekkheftet og be på sine knær om at bandet må bli noen uker slik at de kan varme opp for begge bandene, begge dagene på Staupshaugen.