Denne saken vil handle om mer enn oppskrifter på fargerike supper. Før vi kommer dit må vi fortelle om hvorfor Rune Sandø tok turen til Ytterøy denne torsdagen. Æren for det er det svært aktive helselaget på Ytterøy.

Rune Sandø titulerer seg som folkehelserådgiver. Han er prosjektleder for Mat og måltid ved Nasjonalforeningen for folkehelsens fylkeskontor i Trondheim. De siste årene har han reist land og strand rundt som ambassadør for god, morsom og sunn mat.

Gjennom jobben har han holdt et utall kurs omkring i Trøndelag. Han har lært institusjonskokker å lage mer spennende og næringsrik mat for sine beboere eller pasienter. Gjennom «Unge kokker» lærer han bort smarte oppskrifter for ungdom.

Gjennom et langt liv som kokk har Rune Sandø bygd mye erfaring som han nå bruker i folkehelsens tjeneste. God mat og god helse er to sider av samme sak for Sandø. Foto: Roger Rein

Ytterøyungdommene som fikk en hel formiddag med Rune Sandø var full av lovord etterpå. Det forteller Kari Kjerkol i helselaget, som har fått oversendt noen oppsummerende ord fra kjøkkengruppene på ungdomsskolen. Her er en av tilbakemeldingen:

«Vi syntes det var veldig gøy at Rune kom fordi at han var ganske morsom og vi likte å lage mat uten å bruke oppskrift.

Og vi laget mer mat enn normalt så det var ganske mange variasjoner. Maten var god, og det var mange farger.»

For elevene var dette en gøy og annerledes opplæring i mat og helse, som skolefaget heter. Dette kan gjerne gjentas:

– Vi syntes at det var veldig gøy å ha han på besøk, vi syns at han burde være her ofte, sier elevene etter den inspirerende matøkten.

Ungdomsskoleelevene samlet rundt et fargerikt og innholdsrikt matbord etter å ha vært sammen med Rune Sandø en formiddag. Foto: Roger Rein

En tredel er med i helselaget

Helselaget på Ytterøy er egentlig verdt en historie i seg selv. Ikke mindre enn 154 ytterøyninger er medlemmer i lokallaget av Nasjonalforeningen for folkehelsen. Det er som om et lokallag for hele Levanger hadde sju tusen medlemmer.

Laget som i fjor var ledet av Karl Laugsand, fram til oktober da Kari Kjerkol, tok over stafettpinnen, har en imponerende aktivitet. La oss sitere fra årsberetningen for 2021:

«Selv om dette året har vært preget av pandemi, har Helselaget hatt mye aktivitet. Vi har arrangert hyggekvelder på Helsetunet, dugnad i sansehage, sommerfest med hvor 74 møtte, temadag sommerdag ved sjøen og skolelunsj for lærere og elever, busstur til Trondheim i samarbeid med Pensjonistlaget, besøk av fylkesstyret og ansatte ved fylkeskontoret, det deltok 5 fra Ytterøy på inspirasjonssamling, demensaksjon og hjerteuke der vi sendte inn kr. 30000,-, karra-treff og kjærring-treff og gå-turer torsdager og tirsdager. »

Rune Sandø sammen med sykeheimsbestyrer Kristin Nøst og Kari Kjerkol, som er leder i Ytterøy helselag. Foto: Roger Rein

Og om ikke det er nok har helselaget gitt penger til ungdomshuset, til lyssetting i sansehagen, innkjøp av komfyr i Kirkestua og støtter fotpleiebehandling.

«Øyas konfirmanter får 1 års medlemskap i konfirmasjonsgave. I stedet for det tradisjonelle julesalget ble det julekalender på Facebook. Helsenissen og hans hjelpere foretok trekking på loddsalget som foregikk på vipps. Helselaget har jevnlig kontakt med de flotte medlemmene som produserer håndarbeid. Tusen hjertelig takk til disse som gjør at vi kan arrangere sommerfest og julesalg og få inn penger som vi kan bruke på befolkningen på Ytterøy. Vi takker også næringslivet som er rause til å gi oss gevinster, folket som er rause til å kjøpe lodd og frivillige som hjelper oss med å gjennomføre aktivitetene.»

Rune Sandø hadde en lang torsdag på Ytterøy. Her snakker han til årsmøtet i helselaget som ble avholdt i kirkestua. Foto: Ytterøy helselag

Bygger en egen mosjonspark

Under årsmøtet, som også ble avholdt den dagen kokken og folkehelserådgiver besøkte Ytterøy, ble det også vedtatt en handlingsplan for inneværende år som ikke er mindre imponerende.

Trim og trivsel er viktig for folkehelsen i øysamfunnet. Her er det både karatreff og kjerringtreff, aktiviteter i hjerteuka, demensaksjon og faste gåturer hver tirsdag og torsdag.

Å slå et slag for sunn og god mat er viktig for helselaget. De lager derfor skolelunsj for elevene, og har egne opplegg som «mainn og mat» og matdager både for personellet på helsetunet og for lærere og elever ved skolen.

Kari Kjerkol, som ble gjenvalgt som leder, forteller at årets store oppgave for helselaget er å få bygd en mosjonspark, med trimtrapp, benker og gapahuk på toppen.

– Ytterøyutvalget har lovt å stå for byggingen, mens helselaget står for det meste av det den vil kosten. Den vil bli etablert ved skolen, og tanken er at vi skal ha benker utplassert oppover langs trappen, og på toppen skal det bygges en gapahuk. Dette kan bli en samlings- og mosjonsplass for ytterøyninger i alle aldre, sier Kjerkol.

Rune Sandø brenner for god og sunn mat. Her i samtale med Marte Tingstad og Rita Skjerve som begge arbeider ved Ytterøy helsetun. Foto: Roger Rein

Fargerik, sunn og god mat

Tilbake på skolen der Rune Sandø forteller at han elsker å leke seg med farger, og kombinere denne leken med god og sunn mat. Suppeoppskriften han hadde med seg til Ytterøy har han brukt med hell på store og små de tre siste årene. Han forteller at denne også slår an på hjemmebane, også blant de yngste i familien. Det er ikke sjelden den blir servert i ulike varianter på middagsbordet hjemme i Trondheim.

Her er en liten visuell smakebit på purèsuppe, som disse kalles på kokkefagspråket. Grunnoppskriften kan være utgangspunktet for 20 ulike varianter. Selve oppskriftene kommer vi tilbake til:

Småkjøkken kontra storkjøkken

– Vi må være kreative med det vi har til rådighet, sier kokken når han møter de ansatte ved helsetunet. De hadde satt av halve torsdag for å få inspirasjon til hvordan de best mulig kan gi beboerne gode matopplevelser.

Klar for innsats på kjøkkenet. Nå står suppe og smoothie på menyen. Fra venstre Rune Sandø, Audinga Budiniene, Hilde Fossum, Marte Tingstad og Rita Skjerve.

I samtale med Rune Sandø forteller de ansatte om utfordringene det er å servere mat til beboerne i og rundt helsetunet. Med et aldersspenn fra 50 til 100 år er det store forskjeller både på vaner og behov. Noen av dem er vant til å spise middag midt på dagen, mens andre foretrekker varm mat på kveldstid.

Det er heller ikke sånn at alle liker å innta måltidet rundt et bord. Og selvsagt, som i alle andre sammenhenger er smaken forskjellig. Et måltid med fisk slår ikke nødvendigvis an.

Også mat fra storkjøkken kontra institusjonskjøkken blir diskutert rundt bordet. Mens resten av helse- og omsorgstjenesten i Levanger i framtida skal få all mat fra det nye storkjøkkenet som er vedtatt bygd på Skogn, har helsetunet på Ytterøy eget kjøkken. De lager maten til tolv beboere, samt elleve beboere som bor i omsorgsboliger i tilknytning til helsetunet. I tillegg til disse produserer og bringer kjøkkenet på helsetunet ut varm middagsmat til andre innbyggere på Ytterøy.

De skåler i grønn smoothie før de koser seg med fargerik suppe. Fra venstre: Rune Sandø, Kristin Nøst, Kari Kjerkol, Hilde Fossum, Rita Skjerve, Audinga Budiniene og Marte Tingstad. Foto: Roger Rein

Rune Sandø er ikke i tvil hva som burde ha vært løsningen. For ham er mat mye mer enn det å få i seg næring. At beboerne både får muligheten til å se hva som foregår på kjøkkenet, og ikke minst kjenne på lukten og stemningen, er viktig for å opprettholde appetitt og glede seg over måltidet

– Jeg sier ikke at mat fra et storkjøkken har dårlig kvalitet, men sier hva jeg foretrekker og hva jeg mener er rett. De som får varm mat brakt ut i isoporkasser må i alle fall sørge for at maten blir lagt opp på tallerkener og dandert på et kjøkken, før den serveres beboerne. Å servere den rett fra isoporkassene blir helt feil, sier Sandø.

Neste gang står det fisk på programmet

Han er full av historier rundt mat og sine møter på kurs og arrangementer han har deltatt på i regi av nasjonalforeningen, Unge kokker eller andre samarbeidspartnere. Engasjementet smitter, og samtalen med de ansatte på helsetunet hopper fra tema til tema.

Rita Skjerve kutter epler til «Hulken», den grønne smoothien. Foto: Roger Rein

Så bærer det ut på kjøkkenet og til praktisk jobbing over grytene. Mens ungdomsskoleelevene tidligere på dagen fikk lagd en trefarget suppe, nøyer kvinnene på helsetunet seg med to farger. En gul gulrot- og ingefærsuppe, og en lysere variant med blomkål som hovedingrediens. Begge bygd på den samme lesten med potet, løk, hvitløk og buljong som basis.

En grønn smoothie sto også på menyen. Lekker på bordet, og ikke minst sunn med den vitaminrike, men smakløse, spinaten som en viktig ingrediens.

Rune Sandø er allerede invitert til en ny samling med de ansatte på helsetunet. I løpet av året tar han en ny tur til Ytterøy. Da skal de fordype seg i ulike retter av fisk som kan passe på institusjonskjøkkenet.

En tofarget suppe og en smoothie. Dette er et måltid som får deg i godt humør. Lettlaget og sunt er det også. Foto: Roger Rein
Rundt 40 stykker hadde tatt vegen til årsmøtet i Ytterøy helselag. Rune Sandø med gode hjelpere hadde sørget for rikelig med mat. Og han holdt også et populært foredrag om mat og folkehelse. Foto: Ytterøy helselag