Selv om noen tjuvstarter Kulturuka allerede på fredag, er lørdag startskuddet for det offisielle programmet. Det blir arrangementer fra morgenen av, mens åpningsseremonien er klokken 16. I Sjøparken får en oppleve en fremføring av Paul Okkenhaugs «Levangerkantaten ved Sundet». Konserten spilles av Levanger Musikkforening, med Hilde Sand som dirigent, og Maija Skille som solist.

- Det blir et høydepunkt, med fantastisk musikk. I Paul Okkenhaug-selskapet har vi planlagt dette i mange år, at Kulturuka 2018 skal innledes med «Levangerkantaten», sier Guri Sivertsen, kultursjef i Levanger kommune.

Noe for alle

Det er Sivertsen, sammen med Gunn Oline Lyngmo, som er ansvarlige for koordineringen av Kulturuka, så er det er ulike lokale organisasjoner som arrangerer. De kan fortelle at det er et utvalg av fasiliteter som skal benyttes, både i sentrum og rundt omkring i bygdene. Det blir mulighet for mange nye opplevelser, sier Lyngmo.

–Kultur er viktig for alle, og det er viktig med opplevelser, og å dele dem med trivelige og artige folk. Dette er jo også et folkehelsetiltak, sier Sivertsen.

«Aristokattene» åpnet onsdag, og blant annet blir det yoga i bakgården til Emilies Hus, kokkekurs i Sjøparken og fiolinkonsert på Bukkhaugen. Skallstuggu, Skånestangen og Åsenfjorden skal også benyttes.

– Det blir stor bredde i type arrangementer og hvor de finner sted. Vi kobler lag, foreninger og ulike aktører sammen, sier Sivertsen.

Det er ulike frivillige organisasjoner og grupper i Levanger som arrangerer aktivitetene, mens kommunen koordinerer. Arrangementene er gratis, med noen få unntak for konserter med artister hentet utenfra.

Jodling og strupesang

Blant konsertene er Polkabjørn og Kleine Heine, som skal underholde med jodling og strupesang – antageligvis med en tvist. De hadde stor suksess på nyttårskonserten i Festiviteten, hvor de var tatt med av TrondheimSolistene.

– Folk var litt skeptisk da de først så dem, men de høstet stormende jubel, og skapte veldig godt humør, sier Sivertsen.

Stor bredde

– Bygdene skal være med, og der blir det familiedager, hvor hele familien og flere generasjoner kan gå og ha det trivelig sammen, sier Lyngmo.

Altså kan en regne med et utvalg aktiviteter, hvor organisasjoner stiller utstyr til veie. En kan få lånt seg fiskeutstyr, og for å promotere et aktivt sjøliv stiller Redningsselskapet til veie både Eliasbåt og ribb. Om en føler seg sprek, kan en bli med på en sightseeingtur på sykkel, hvor følget blant annet blir en Piccolo, Levangers eldste bil, fra 1910. Bare en utvalgt, foreløpig anonym gjest får anledning til å sitte på, men resten får nyte en av de tidligere generasjoners representanter for motorsport. Ellers blir det jo, som nevnt, en del andre friluftsarrangementer.

Kunst også

Det blir altså et stort mangfold av opplevelser i løpet av programmet: oversikten finner en nok rundt omkring i sentrum, men også på kommunens nettsider, og i ulike aviser.

Av programmet, derimot, men som en får mer informasjon om senere, er LevArt, kommunens kunstinitiativ, som arrangerer utstillinger, lesegruppe, og annet. Museene vil stort sett også holde åpent.

- Det blir noe for alle. Folk kan plukke ut hva de vil delta på, også er det planlagt slik at ting ikke krasjer, så en kan få med seg mer i løpet av dagene.