Det er 12 år siden forrige film. Som actionfilm er «Jack Ryan: Shadow Recruit» absolutt severdig.

Filmene om Jack Ryan baserer seg på de bestselgende bøkene til den avdøde forfatteren Tom Clancy. På nittitallet spilte henholdsvis Alec Baldwin og Harrison Ford agenten i CIA som både har muskler og hjerne, før Harrison Ford spilte ham i «The Sum of All Fears» fra 2002.

12 år senere er det Chris Pines tur til å ta på seg dressen i fedrelandets tjeneste. På motsatt side av banen står russerne - slik de ofte gjør i amerikansk actionfilm.

Terror og kollaps

Filmen åpner med en lengre forklarende sekvens. Ryan er økonomistudent i London, og da han ser terrorangrepet i New York i 2001 på tv-skjermen på campus, vekkes hans amerikanske nasjonalfølelse.

Han verver seg som soldat i Afghanistan, og blir skadet. Men det er hell i uhell, får en si. Han møter medisinstudenten Cathy (Keira Knightley) under opptrening, og romanse oppstår.

Ryan får så jobb som spion i CIA, og blir satt på et spor som leder til Russland. Russerne, ledet av Victor Chervin, spilt av filmens regissør Kenneth Branagh, vil sette landet tilbake til en ny depresjon. Stikkord: terror og dollarkollaps.

Ryan må til Moskva for å avdekke russernes planer og avverge angrepet. Stakkars Cathy vet ingenting om kjærestens jobb, og mistenker at han skjuler en affære bak hennes rygg.

Og her starter egentlig historien.

Det er bare å trekke pusten.

God skurk

Uten å ha sett de andre Jack Ryan-filmene, er det bare å slå fast først som sist: dette er laget for å underholde.

Den lange åpningssekvensen er overforklarende, og tar vekk noe av mystikken som spionfilmer gjerne bygger opp om. Med Jason Bourne-serien, og filmer som har kommet etter denne, tenker man instinktivt at det er noen som blir lurt et eller annet sted. Men, nei, her er det ikke mye ugler i mosen.

Underveis i filmen blir det stilt spørsmål ved amerikanernes metoder i krigen mot terror - men da mer i en bisetning. Vi heier på Amerika.

Chris Pine spiller agent overbevisende, og kjemien med Knightley er til tider vittig, om enn noe stereotyp - han som hemmelighetsfull, barsk agent, hun mer som naiv og kjærlighetssøkende lege og kvinne. Men det er altså en kjemi der.

Kenneth Branaghs skurkeside er derimot god, og han eier noen av scenene.

Stjerneskuespiller Kevin Costner har derimot en birolle som fort går i glemmeboka her.

Et par logiske brister er der - blant annet at Ryan returnerer til et hotellrom han ble forsøkt drept i - og en noe forutsigbar handling trekker litt ned. Men det blir spennende, og hvis du liker action, vil du like Jack Ryan.

Terningkast: 4