Stiklestad sanitetsforening ble stiftet 15.05.1943 på Bjartnes. 60 kvinner og 23 menn meldte seg inn. Foreningen ble en del av Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) som ble stiftet 1896.

NKS har som formål å bidra til et trygt og inkluderende samfunn ved å aktivisere medlemmene til frivillig innsats innenfor helse og sosialområdet, med spesielt fokus på kvinner.  Aktiviteten i Stiklestad sanitetsforening har siden stiftelsen vært i samsvar med NKS sitt formål.

Levering av mat og klær til russiske krigsfanger, utdeling av spedbarnstøy (fra Sverige) og hjelp til vanskeligstilte familier sto sentralt i foreningens arbeid de første åra. Hygiene og sykdomsbekjempelse for befolkningen generelt var viktige arbeidsområder.

På 1960-tallet etablerte sanitetsforeningene i Verdal kontrollstasjon for mødre og barn. Sanitetssøstrene sto sentralt i dette arbeidet. Opp gjennom årene har mye av arbeidet vært rettet mot barn og unges oppvekstsvilkår, og trygghet for kvinner og eldre.

Kvinners helse og livsvilkår står i dag veldig sentralt i sanitetens arbeid både lokalt og sentralt.

1940- 50 årene: Beredskapsarbeid og hjelp til syke og pleietrengende.

Foreningens medlemmer la ned en stor innsats for å få opp ei badstue på Stiklestad. Badstua ble tatt i bruk 1949, og ble driftet av foreningens medlemmer. Gratis bading til barna i kretsen var et godt forebyggende helsetilbud.

Økonomisk støtte til tuberkuløse pasienter/rekonvalesenter, kreftpasienter og revmatismesykehuset sto sentralt disse årene.

Fra 1954 og mange år framover drev Stiklestad sanitetsforening, sammen med flere andre sanitetsforeninger restaurant under Olsok. Foreningen har dermed gjennom sitt arbeid hatt betydning for olsok – feiringa på Stiklestad, samtidig som restaurantdriften ga et viktig økonomisk bidrag til foreningen.

1960-70 årene: Spebarn/ småbarns omsorg

Opplysningsarbeid opp mot småbarnsforeldre var ett av tiltakene i 60-og 70 årene. Sanitetsmedlemmer hjalp til på «kontrollstasjon» (helsestasjon), starta med skolefrokost til førsteklassinger ved Stiklestad skole i 1968 og betalte utdeling av tran til alle skoleelever i kretsen. Innsats rettet mot eldre mennesker og mennesker med funksjonsnedsettelser sto også på dagsorden. Badstua ble nedlagt 1971 (behovet var kraftig redusert, folk fikk etter hvert egne bad)

1980-90 årene: Trygghet for eldre og forebyggende helsearbeid.

«God mat i eldre år», fysisk aktivitet og trivsel var i fokus for foreningens arbeid i denne perioden. Foreningene i Verdal bidro til etablering av varmebasseng i Leklemåsen, og hadde «Aksjon eldresenter i Vuku» samt underskriftskampanje om eldreomsorgen.

Foreningen drev opplysningsarbeid om kreft og organiserte transport for medlemmer til Trondheim for mammografiundersøkelser. Tema som osteoporose og psykisk helse ble også viet oppmerksomhet i disse årene.

Årene etter 2000: Moderne tid og kvinners helse.

Barn/unge i ulike aldre har vært i fokus på flere områder, slik som psykisk helse, aktiviteter som Statement, og «frukt og grønt» til elever ved Stiklestad skole. Vanskeligstilte barn i Estland har fått hjelp gjennom Estlandskomiteen, som foreningen har støttet.

Medlemmer hjalp til på arbeidsstuene ved institusjonene i kommunen i noen år.  Servering og underholdning på institusjonene gjennomføres nå sammen med de andre foreningene i Verdal.  Trygghetstreff med tema omkring brannsikkerhet for eldre og andre utsatte grupper er en av de siste satsningene som NKS har initiert til, og som følges opp av foreningene i Verdal. «Kløvertur» har vist seg å bli et populært trivsels- og trimtiltak for medlemmer og andreinteresserte.

Kvinners helse og livsvilkår er viktige sentrale tema, som foreningen følger opp med informasjonsmøter lokalt og bidrar økonomisk til NKS forskningsfond.

I jubileumsåret har foreningen 57 medlemmer, 8 menn og 49 kvinner.