Levangers aller største happening står på trappene. Øl skal konsumeres, konserter skal nytes og trivelig skal vi også ha det. Fredag og lørdag er det Staupshaugen Live!

Den «ferske» festivalen er på sitt andre år, og rapportene fra i fjor melder om at det var knallartig å være på festivalområdet. Så hvorfor ikke ta turen i år også? Det skal i alle fall jeg.

Men blant alle tusen kjente folk, trær, grevlinger og politikere, som skal bruke kvelden på å jakte velgere, er det også artister og band på scenen. Hvem er de? Og hvorfor skal vi høre på dem? Slapp av. Den egenerklærte musikkeksperten med sitt mektige tastatur, Kent-Einar Myreng, skal lose deg gjennom programmet trygt. Tenk at han er så snill og grei.

Fredag 18. august

Odd Nordstoga

Siden 1997 har denne «luringen» vært aktuell i norsk musikk. Fra og med 2004 sang alle «Gisen står å hylar». Hver eneste jul synger vi på hans julesanger fra et av hans julealbum. Og hvert eneste år trekker han tusenvis av mennesker til konserter. Evigunge Odd Nordstoga er virkelig en av Norges største kronjuveler innenfor musikk på norsk.

Han har levert musikk kontinuerlig, hvor ingen av albumene har vært dårlige. I tillegg har han gradvis utviklet seg og gått fra gitar- og gårdsgutt-image til en av de mest rutinerte musikerne vi har på scenen.

Når han nå kommer til Staupshaugen blir det ikke ballader og en fin kulturhus-konsert, som man kanskje har opplevd tidligere. Med et feiende flott band hinter han om at det blir trøkk fra første strofe og en knalltøff opplevelse for festivalpublikummet på Staupshaugen.

Beste låt: Utvilsomt «Dagane», som jeg tør påstå er Norges aller vakreste låt. Jeg blir aldri lei.

Se opp for: Ingebjørg Bratland. Hun har nemlig laget et nytt album sammen med Nordstoga. Og hun kommer mest sannsynlig til å entre scenen på et tidspunkt.

Se opp for 2: Sverre Bjarne Inndal, musikkprodusent, bonde og musiker. Han Sverre Bjarne har frivillig krysset kommunegrensa for å gå på konsert - bare fordi han Odd kommer. «Han er den flinkeste formidleren jeg har opplevd siden Gorbatsjov», sier inndalingen, mens han kommenterer til alle som står rundt han hvordan han selv ville styrt lyden på konserten, og ikke minst hvilke effektpedaler Nordstoga burde hatt med seg på scenen.

Odd Nordstoga kommer til å trøkke til under Staupshaugen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Hardline

Her kunne man like gjerne kopiert teksten fra i fjor da det amerikanske bandet spilte på Bakgårdsfestivalen. Da skrev jeg noe sånt som «Hardline er nemlig alt det beste du kjenner fra glam-rocken. Liker du Scorpions, Mötley Crüe og TNT, så er dette bandet for deg».

Hardline er fortsatt et hardtslående liveband med et stort kvalitetsstempel over seg. Vi må stikke fingern i jorda og understreke at dette er god gammal gubberock, uten at det er noe feil med det.

Siden de nå også har vært på Innherred to år på rad, erklærer vi dem herved for Innherreds-venner, og vi kan sikkert også skjenke dem nøkkelen til byen, hvis de spiller en like god konsert som i fjor. For her er det bare å nyte deilig amerikansk rock!

Beste låt: Det har ikke kommet noe nytt siden i fjor. Så vi smeller til med «Takin’ me Down» i år også. Som vi skrev i fjor: «En låt som like gjerne kunne vært resultatet av et ekteskap mellom Aerosmith og Mötley Crüe!»

Se opp for: Gubber som oppdaga bandet i fjor og nå møter opp med Hardline-merch de har kjøpt online fra USA. Vi snakker t-shirts, caps, kaffekopper og tøy-handlenett. For i deres øyne er dette det kuleste de har hørt... siden i fjor.

Hardline på Sjøparken i 2022 Foto: Odin Nordtømme

Åge & Sambandet med gjesteartist Ingebjørg Bratland

Dette blir altså Åge Aleksandersen på Staupshaugen, del 2! Vi har selvsagt forventninger for at han igjen skal spille en del schlägers, og samtidig overraske med noe mer enn det han gjorde i fjor. Allerede nå vet vi at den utrolig dyktige artisten Ingebjørg Bratland skal opptre sammen med Åge, og allerede der har han kneppet opp kvaliteten fra 2022.

Det er et formsterkt band som kommer til Staupshaugen. Allerede i år har Åge & Sambandet spilt rundt 20 konserter, hvor siste var storkonserten på Sverresborg i Trondheim! Forventningene sitrer, og det aller beste er at vi vet at det er to muligheter igjen etter i år til å oppleve kongen av norsk musikk. Her blir det allsang, skåling, skråling og trønderrock!

Beste låt: Her har alle en favoritt. I fjor nevnte jeg hele tre låter (Min dag - fortversjon, Dekksgutten og Levva Livet), så i år må jeg tvinge meg selv til å nevne en annen. Jeg går for «Trondheimsnatt». Låta har en smellvakker melodi, en ekstremt patriotisk og nydelig tekst, i tillegg til at den sitter som et skudd som allsang på konsert. En låt jeg aldri blir lei, og kan komme til å plystre på helt ut av det blå.

Se opp for: Rita Ottervik, ordfører i Trondheim kommune. Ottervik har nemlig annonsert at etter 20 år som ordfører i Trondheim er det nok. Nå er hun på på Trøndelags-turne for å se hvilken kommune hun nå skal forvandle til Rita-land, og Levanger er aktuell! «Sjå på Staupshaugen her. Sjå på Åge. Sjå på fjor’n her. Sjå på folke. Sjå på Næsse. Her kainn vi få til ringvirskninga og samspæll me sæntrumsutviklingstanka og industri, inn mot når æ tenke å gå av i 2043. Det ska itj meir te det, sjø!», sier hun lurt, mens hun ser nordover mot Verdal, som sitt neste offer.

Åge Aleksandersen er tilbake Foto: Anders Vinje

Lørdag 19. august

Knut Stuppulvold Band

Trenger du som levangsbygg en salig introduksjon til Vømmøl på en litt mer moderne måte? Da er Knut Stuppulvold Band noe å få med seg. Se for deg at du tar Hans Rotmos tekster og sjanger, og blander det med et energisk og crazy band som spiller i sjangeren Led Zeppelin, Def Leppard og Black Sabbath.

Det er hardtslående og sinnssykt lett å hive seg med på festen når bandet byr opp til dans. Jeg fikk selv oppleve dem på Vømmølfestivalen i fjor, og jeg har aldri sett verdalinger danse så mye som da. Det var som om Coldplay sto på scenen.

Beste låt: «Kransen». En tungrock-klassiker av dimensjoner.

Se opp for: Folk i grønne klær! Knut Stuppulvold Band har nemlig et sceneantrekk som i store deler består av gysegrønne farger. Dette har fansen fra Verdal fått med seg. Så ikke bli redd når du ser en grønn gjeng vandre opp gjennom Staupslia. Det er ikke sommernisser, bare verdalinger.

Knut Stuppulvold Band i Vømmøltoget.

Staysman

Det er vel et fåtall av Norges befolkning som ikke vet hvem Staysman er. Hele Norges partysanger har altså vært så mye på TV og på scenen at man nesten skulle tro at alt han tar i blir til gull. Og det gjør kanskje det?

Vi på Innherred trykket han for alvor inntil våre bryst da han nesten fikk elva til å renne over i Vukuhallen i 2022. Konserten han leverte der har både han selv og vukubyggen snakket non stop om siden i fjor. Og nå kommer han altså til Staupshaugen og nabobyen Levanger! Det er lett å forvente at denne konserten kan bli en enda større klassiker, med tanke på at konserten er ute og det er plass til en god del flere folk ute på Staupshaugen.

Beste låt: Når man jobber i Innherred og har kontor på Verdal kan man ikke svare noe annet enn «Førarkortet», som er et samarbeid med Stjørna Heimbrentslag. Faktisk en helt nydelig låt.

Se opp for: Vukubygg som er på studietur for å lære seg hvordan de fester i Levanger. De blir selvsagt raskt skuffet når de ser at nessebyggen verken har lerke på innerlommen eller tynjkaffe i baren. «Han nStays vart nu likar når hainnj va t oss i fjol, ja... denn nessbøggen har nu itj råa t nå tak t fæst’n engång». Skuffet tar de den tunge turen over Rinnelva tilbake til bygda si.

Staysman og på storfest i vukuhallen i mars 2022. Foto: Anders Vinje

Broiler

Musikkprodusentene i Broiler var med fra starten da Norge ble introdusert for musikksjangeren «Afterski», som i ettertid har fått flere navn som «Russelåter», «Rølpetekno» eller den litt mer kjedelige beskrivelsen «Festmusikk førr ungdommen».

Når det er sagt er det ikke mange i Norge som lager bedre stemning enn duoen fra Drammen og Bødalen. Skal vi tro arrangøren blir det den foreløpig mest ambisiøse lysriggen Staupshaugen har sett. Så hvis du ønsker party, allsang og så høy dunking at grevlingene rømmer Staupshaugen og flytter inn på Bruborg? Ja, da må du faktisk stikke innom konserten med Broiler.

Beste låt: «Det eneste jeg vil er å ha det fett». En umiddelbar klassiker, som kombinerer det mørke, det lyse og livet selv når man er ung. Kanskje en av Norges mest perfekte partylåter?

Se opp for: Kidsa! Ser man Staupshaugen Lives historie kan vi erkjenne at i fjor var det foreldregenerasjonen som gikk på dag 1 med Åge, gammelrockerne som gikk på dag 2 med Return og Stage Dolls, og foreldregenerasjonen igjen nå på fredag med Åge og Odd. Men NÅ! Nå er det kidsas tur til å herje og kose seg på Levangers store utendørsfestival! Ingen kan stoppe dem når de danser og hopper gjennom konfettien til Staysmanm mens de gruer seg til skolestart igjen.

Broiler på Festningen i Trondheim i 2022. Foto: Richard Sagen