Turneteatret i Trøndelag samarbeider med Verdal teaterlag på den første juleforestillingen i det nye teaterhuset på Minsaas plass.

–Det er ei kjent og kjær forestilling som veldig mange har et forhold til og det er en historie som lar seg fortelle om og om igjen. Det er viktig å ta vare på de fortellertradisjonene som finnes og samtidig lage nye teater for barn, sier teatersjef Nora Evensen.

Drar ikke på turne

Forestillingen settes opp på hovedscenen i det nye teaterhuset og har premiere 25. november.

–Verdal teaterlag er en sterk, lokal aktør i teatermiljøet i Trøndelag, og står i særstilling med et teaterlag med lang historie og med store satsinger lokalt. Vi er derfor glad for å samarbeide med dem på denne forestillingen, sier Evensen.

Selv om det nye teatret fremfor alt er et turnéteater, som reiser rundt med forestillingene sine, blir juleforestillingen kun satt opp i Verdal.

–Det blir en unik mulighet for publikum til å se det nye teaterhuset, sier Evensen.

Teatersjef Nora Evensen og leder i Verdal teaterlag, Lars Børre Hallem, ser frem til samarbeidet om forestillingen.

Leder i Verdal teaterlag, Lars Børre Hallem, var fast bestemt på at deres hovedoppsetning i år måtte være en familieforestilling. Sist hadde de stor suksess med musikalen Annie, og Hallem tror stykket vil passe bra når juletreet er satt opp på Minsaas plass og det forhåpentligvis er snø ute.

–Da kan vi ta med oss julestemningen ute og inn i det nye teaterhuset, og det gleder jeg meg veldig til, sier han.

Det er både amatører og profesjonelle som skal på scenen, noe Hallem mener har vært en av suksessfaktorene til Verdal teaterlag. Forestillingen tar utgangspunkt i den originale manuset fra 1924, men deretter blir det opp til Ane Aas, som har regi, å velge hvor mye særpreg de skal legge i stykket.

–Det blir nok en egen vri, for det vil få sitt særpreg gjennom de som er med og det kunstneriske teamet, sier Evensen.

Spiller Sonja

Det er Julie Vikestad Olsen som har fått den store rollen som Sonja i stykket.

–Det blir veldig spesielt fordi jeg har hatt et sterkt forhold til den karakteren siden jeg var liten. Jeg har sett filmen hvert år, så jeg er veldig ydmyk over å ha fått muligheten, sier Olsen.

Julie Vikestad Olsen har fått den store rollen som Sonja i Reisen til julestjernen. En karakter som ligger hennes hjerte nært.

Olsen sier karakteren Sonja ligger hennes hjerte nært.

–Den yndigheten og godheten som Hanne Krogh portretterte veldig fint i filmen har satt seg i meg, og jeg håper å greie å formidle den, sier hun.

–Magisk

Tore B. Granås skal spille kongen og faren til Sonja i forestillingen. Han er fast ansatt hos Turneteatret i Nord-Trøndelag, men har også lang fartstid i Verdal teaterlag.

–Det blir artig. Jeg har ikke så mye forhold til filmen, det har ikke vært en tradisjon for meg å se den hver jul. Men jeg må nok se den nå for å få et innblikk i historien, sier han.

Granås gleder seg til å stå på den nye hovedscenen til teaterhuset.

–På det tidspunktet når vi har premiere på Reisen til julestjernen har jeg allerede vunnet å spilt åpningsforestillingen her, men det er et helt annet stykke. Reisen til julestjernen er en litt magisk fortelling, og jeg tror vi har alle mulighetene til å få til noe magisk her, sier han.

I tillegg til disse skuespillerne blir det mange barn å se i forestillingen og teatret setter opp audition etter skolestart.

–Det er veldig mange barn som vil spille teater i Verdal. Derfor lar vi flere få utfolde seg her, sier Hallem.

Forestillingen er skrevet av Sverre Brandt og Johan Halvorsen står bak musikken. Ane Aas har regi på stykket, Jenny Hilmo Teig har kostymeansvar, Hulda Løseth Vestvik er koreograf, Monica Nestvold er scenograf og Ola Wist Holmen er musikalsk leder.