Skogn Bygdakvinnelag arrangerte i helga et todagers lefsekurs på Skogn barne- og ungdomsskole. De seks deltakerne lærte seg å lage potetlefse, Ålsesundlefse, mjuklefse og Lilefse.

– De har fått lagd alt fra bunnen selv, utenom poteten til potetlefsa. Den forberedte jeg, sier Eli Skei. Sammen med Agnes Stokke lærer hun bort lefsekunsten. De er opptatt av tradisjoner og synes det er viktig å lære det videre, spesielt til yngre generasjoner.

Mindre etterspørsel

Til helgas kurs var det seks deltakerplasser, og alle ble fylt opp. På grunn av strømmen på skolekjøkkenet kan de ikke ha flere, da de store steketakkene tar mye strøm. Selv om de synes det er passe med seks deltakere, har interessen gått ned fra i fjor.

– Det var mer etterspørsel da. I år er det flere som ikke har fått med seg at det holdes kurs i helga. Til neste år får vi vel annonsere på sosiale media også, så de unge får det med seg, sier Agnes Stokke.

Bringe tradisjon videre

Henning Friedrich satt i garasjen sammen med en kompis og spiste butikk-Lilefse da han så annonsen om lefsekurs. Til vanlig lager han flatbrød, og med kompisens oppfordring meldte han seg på.

– Min kones farmor lagde verdens beste lefse. Nå har jeg tatt på meg ansvaret å føre det videre, ler han.

– Det er viktig å holde tradisjonen og bringe den videre, formidle til neste generasjon, sier Stokke. Hun har forståelse for at det er en ny tid. Tidsklemma rammer mange, og småbarnsforeldre skal følge opp barna.

– Jeg tror ikke de ikke er interesserte, men at det er så mange tilbud at det er umulig å få til alt de ønsker, sier Eli Skei.

Hjembakt er best

Alle deltakerne har kost seg med lefsebakinga, og synes det har vært artig å gjøre noe sammen. Noen hadde ikke bakt lefse før, mens andre ønsket å lære seg nye lefsetyper. Med ekte smør og gode råvarer er det en ting alle åtte slår fast:

– Vi kjenner stor forskjell fra kjøpt lefse til de hjemmebakte.