Mandag kveld skal Levanger kulturforum offisielt bli stiftet i 2. etasje av biblioteket i Levanger sentrum. Forum skal bli det nye rådgivende forumet for frivillige lag og foreninger i hele kommunen innen kulturfeltet, som omfatter både musikk, dans og drama.

I stiftelsesmøtet blir det både godkjent vedtekter utarbeidet av interimsstyret og gjennomført valg av det formelle styret.

– Dette blir et samarbeidsforum mellom frivillige lag og foreninger, som vil bli viktig for debatten om kulturarenaer i Levanger. Det er noe det nye styret må ha meninger om, men samtidig er forumet ment å jobbe for hele kommunen, og ikke bare sentrumsområdet. Derfor håper vi på å få inn kandidater til styret fra hele Levanger kommune, sier Solveig Salthammer Kolaas på vegne av interimsstyret.

Som idrettsrådet

Ifølge interimsstyret ligger grunntanken bak forumet, som ble initiert av kultursjef Guri M. Sivertsen for å få en høringsinstans rettet til kommunen fra kulturlivet, i å samle kulturaktører i et formelt råd.

Slik ser det nye kino- og biblioteksbygget ut i forslaget til nye kulturarenaer. Foto: Levanger kommune

–Det blir ikke ulikt idrettsrådet, som fungerer godt og er en høringspart i aktuelle saker. Over tid håper vi at kulturforumet kan bidra til å fordele midler og bidra til flere kulturarenaer i tett samarbeid mellom frivillige lag og organisasjoner og kommunen, sier Salthammer Kolaas.

Hun håper at flest mulig interesserte og engasjerte kulturaktører fra hele kommunen oppsøker møtet mandag kveld for å være med på stiftelsen og eventuelt bli med i styret.

– Kommunen signaliserer at vi vil bli en høringspart, og det er viktig å finne et godt styre for alle sammen, sier Kolaas.

Ambisiøse

I januar uttalte Kolaas sammen med resten av interimsstyret bak forumet at de foreslåtte kulturarenaplanene ikke er for ambisiøse. Rapporten anbefaler en utbygging av både ny tresals kino og bibliotek på dagens bibliotektomt samt utbygging av en stor kulturscene i det tidligere vaskeriet på havna. Utbyggingene har en anslått ramme på 232 millioner kroner, noe blant annet ordfører Robert Svarva beskrev som «i overkant ambisiøst» i etterkant.

– Å få en stor kulturscene på havna blir naturligvis en viktig sak for forumet. Dette handler om byutvikling, der kultur og næring hører sammen, sa Ingrid Elise Andersen i interimsstyret til Innherred 17. januar.

De påpekte da at Levanger i dag går glipp av en rekke større arrangementer og oppsetninger med blant annet Riksteateret på grunn av mangelen på en storscene og gode nok fasiliteter. Ifølge kulturarenarapporten er det lagt opp til en storsal med plass til 300–500 sitteplasser på havna, samt rom for øvinger og andre funksjoner i samme bygg.

– Det er en felles storstue for kultur vi trenger mest i Levanger nå, etter mange år med flekkvis kulturtenkning, sa Kolaas i januar.