Galleri Fenka har i hele sommer hatt det en ærefull oppgave med å presentere og selge Hariton Pushwagner sine bilder. Etter kunsterens bortgang den 28. april i år har interessen for den store samtidskunstneren eksplodert.

Dette har Elisabeth Ben Riala ved Galleri Fenka merket godt på besøket i sommer.

– Vi har vært heldige som har fått lov til å ha denne utstillingen av Pushwagner sitt 60 år lange kunstnerliv. Vi har hatt stor pågang fra både besøkende og handlende i år. Det har aldri vært så godt besøkt noen sommere før, forteller Ben Riala.

Selger så mye at prisene stiger

Hun forteller videre at antallet besøkende har resultert i et svært godt salg, spesielt på noen av bildene.

– Det har vært et veldig bra salg, selv om jeg ikke kan gå ut med nøyaktige summer. Det har vært spesielt godt salg på Pushwagner sine nyeste verk «Parson» og «Jobkill», med henholdsvis ti og elleve salg. Disse bildene har vi solgt så mange av at prisen nå har gått opp på de to bildene, sier Ben Riala.

Årsaken til både godt salg og godt besøk er slettes ikke tilfeldig ifølge Ben Riala.

– Det er svært få som selger bildene og situasjonen er slik at det begynner å gå tomt for Pushwagner-verk. Folk vet at det ikke blir flere Pushwagner-bilder og det påvirker nok også salget, sier hun.

Elisabeth Ben Riala legger til at de største bildene foreløpig ikke er blitt solgt på Levanger.

– De aller største bildene som koster 430.000 er ikke blitt solgt her på Levanger, men blir lansert for salg i Oslo til høsten. Levanger og Oslo er slettes ikke det samme når det gjelder omsetning av kunst, så det blir feil å sammenligne oss med gallerier i hovedstaden. Likevel kan vi være glad for et svært godt og bredt salg på mange forskjellige bilder i forskjellige prisklasser, sier Ben Riala.

Målet er å gi opplevelser

Selv om salget går godt hos Galleri Fenka om dagen er ikke dette hovedfokuset for Pushwagner-utstillingen. Målet er å vise frem Pushwagner og hans liv for flest mulig besøkende.

Elisabeth Ben Riala gir mer enn gjerne bort en grundig innføring i Pushwagner sitt liv som kunstner for de besøkende.

–Målet med utstillingen er å vise frem Terje Brofos og hans liv som kunstneren Hariton Pushwagner. Vi har mange interesserte folk som er innom, og da forteller jeg mer enn gjerne om historien til Pushwagner, og om kunsten hans. Det er mange som ikke vet så mye om historien bak bildene og hans liv som hippie på 80-tallet, forteller Ben Riala.

Det at mange kommer innom utstillingen for å kikke er gull verdt for Galleri Fenka og Elisabeth Ben Riala.

–Flere folk har vært innom både to og tre ganger for å se på utstillingen. Vi ser også at mange barn bruker langt tid på å se på bildene. Det er svært positivt, og helt i Pushwagners ånd. Jeg synes det er viktig at folk får se bildene. Dette var også Pushwagner sin filosofi. Hans mål var alltid å produsere så mye at hvem som helst skulle ha råd til å ha hans kunst hjemme, i tillegg til at alle skulle ha muligheten til å få se kunsten, forteller Ben Riala.

Kommer ikke flere muligheter

Utstillingen er nå inn i sin siste måned på Galleri Fenka, etter å ha vært på veggene siden juni. Elisabeth Ben Riala vil oppfordre alle til å komme innom for å se på utstillingen før den avsluttes.

–En Pushwagner-utstilling av denne størrelsen vil det nok ikke bli så mange flere av i landet eller verden forøvrig. Dette er en sjanse man får en gang i livet. Jeg er sikker på at Pushwagner blir den største etter Munch i Norge, og da er det viktig å få med seg denne utstillingen. Pushwagner er helt genial med sin strek, fargebruk og perspektivforståelse, sier Ben Riala.

Alle interesserte har mulighet til å oppleve en av århundrets største samtidskunstere frem til 28. august ved Galleri Fenka. Denne helgen vil Elisabeth Ben Riala også arrangere Pushwagner-vandringer gjennom galleriet hvor man kan få en grundig gjennomgang av verkene og historien bak de.