Enten du vil det eller ikke. Til helga blir det igjen storfest i Vukuhallen, hvor flere tusen personer skal presses inn i idrettshallen, drikke altfor mye og nyte musikk fra scenen.

En skikkelig bygdefest, hvor det gjelder å ha kontroll på dattera, kontroll på eget alkoholinntak, passe på at sjåføren ikke drikker for mye, og ikke minst holde styr på hvem som er på scenen til en hver tid. Det er nemlig flaut å rope «Spell no deinn derre Sommerføggel i Finnmarkslainn!!!!» når det er Sie Gubba, og ikke Halvdan Sivertsen som står på scenen.

Når man skal på bygdefest er det nemlig ufattelig mange fallgruver man kan falle ned i. Og som man nødvendigvis ikke kommer seg umiddelbart opp fra. Derfor har vi i Innherred tatt jobben å preppe deg best mulig til nettopp dette. Vi kunne nemlig skrevet en hel bok om bygdefest, men vi har i dette bindet valgt å ta utgangspunkt i det som skal være selve underholdningen for kvelden. Nemlig musikken. Sånn at du er oppdatert på hva som kommer - hva du bør høre deg opp på - og hva du må se opp for.

Halva priset

Halva Priset har gjestet Vukuhallen tidligere. Her i 2021. Foto: Anders Vinje

Husker du han artisten som het Katastrofe, som hadde låten «Elektrisk» sammen med Marcus og Martinus, og «Sangen du hater» og «Nå er det helg»? Det gjør du. Det er vokalisten i Halva Priset.

Nå har bandet tatt Norge med storm med låten «Den fineste Chevy’n». I bagasjen finner vi en haug med kjempetrivelige låter som ligger å balanserer på en knivsegg mellom amerikana og populære drikkeviser. En sjanger jeg selv velger å kalle Aftercountry. Det er herved bare å ringe språkrådet og søke om prisen for årets nyord.

Jeg mener helt oppriktig at «Den fineste Chevy’n» er en av de aller beste populærmusikk-låtene som har kommet ut av norske artister på norsk de siste årene. Og katalogen er heldigivs proppfull av andre flotte låter. Derimot har jeg ikke opplevd Halva Priset live enda - og er derfor ekstremt spent på hvordan dette blir live i Vukuhallen.

Men en ting er sikkert. Med så flinke musikere og allsangfaktor i bunn, så blir dette en fin opplevelse.

Beste låt: Man kommer ikke unna «Den fineste Chevy’n», selv om jeg må trekke frem den usedvanlig vakre «Har du plass?»

Se opp for: Stupfulle vukujenter som krangler om at det er akkurat deres kjæreste som har den fineste BMW-en i hele Verdal!

Soppgirobygget

Foto: Viktor Mauren

Se for det mest harry, klisjefylte og mest tenåringsapellerende partybandet du klarer. Da snakker vi afterski-sjangeren, som den kalles blant ungdommen. Vi snakker Smirnoff Ice, russedresser og dunk-dunk-dunk med pompøse og et makeløst fravær av selvhøytidelighet i tekstene. Der har du Soppgirobygget.

Jeg sier på ingen måte at det er noe feil med dette. Det kommer til å ta fullstendig av i Vukuhallen - og deilig er det!

For er du mellom 15 og 25 - så har du garantert hørt om det selverklærte russeartist-bandet. For oss som er eldre kan vi ikke annet enn å riste på hodet og virkelig lure på hva dette er - og hvordan ungdommen kan like dette. Og det er ikke å komme unna at de er umåtelig populære blant målgruppa. De har flere titalls millioner strømminger på mange av låtene deres. Og vi nevner i fleng «Kjøpe hele Sverige», «Afterski», «Penger» og «Top Gun».

For å påføre dere eldre enda mer nakkekink i deres hoderisting, tillater jeg meg å lime inn et utdrag av tekst fra låten «Domen 2019». Slik at dere bare MÅ i Vukuhallen for å oppleve sjangeren.

«Jeg er fucked Jeg er skjært Og jeg er en fuckings synder Men det sto at hun var 18 år på Tinder (Hva faen?)

Popp no' molly Drikk no' Bacardi Jeg sa, popp no' molly Ja gutta gjør det daglig»

Sliter du med å skjønne en del av denne teksten betyr det bare at du har passert 30 år, og ikke vet bedre.

Beste låt: En undervurdert låt (ifølge strømmetallene) Soppgirobygget gjorde sammen med Kris Winther. Nemlig låten «Aldri». Her viser gutta at de behersker både sangteknikk, godt tekstinnhold og komponere helt ok gode melodier.

Se opp for: Her gjelder det å ikke stå langt frem. For her blir det øl flyvende veggimellom, spontansynkrone hopp fremover mot scenekanten og en hel del å gjøre for vaktene foran scenen. Her blir det sprengte trommehinner når de 1.000 oppmøtte ungdommene hyler samtlige låter i kor.

Sie Gubba

SARPSBORG 20110205. Sie Gubba kapret en av de to siste finaleplassene under Sistesjansen i Melodi Grand Prix i Sarpsborg lørdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Gorm Kallestad / NTB

Trøndelags gudforeldre innenfor countryrock inntar Vukuhallen. Og hva er vel en bygdefest uten et skikkelig bygdeband. Her snakker vi bandet som ble dannet på en trekkspillfestival i Tydal i 1995, og som sakte har opparbeidet seg fra 500 solgte på debutplaten til å selge til gull og bli Melodi Grand Prix-deltagere i Norge.

Med snart 30 år på veien har også bandet finstemt uttrryket sitt, hvor de kan sammenlignes med et slags Norges svar på The Waterboys, om du legger godviljen til...

Det er ingenting å si på legendestatusen med sine 11 studioplater og en hel haug med singler og et par gode liveplater. Her er det bare å finne frem de gamle lighterne til balladene, og cowboyskoene til linedansen som kommer til å oppstå i løpet av kvelden. Her blir det både hælan i taket og tårevåte minner med Sie Gubba.

Beste låt: Jeg er en simpel sjel som elsker en rett frem rockelåt. Derfor står låta «Heim te Stuggudal» frem her.

Se opp for: Foreldra dine som kollektivt, sammen med de andre foreldrene i gata, kollapser i gode kramgoda minner når låta «Fjellrypa» kommer. Uten at du forstår noe som helst. For her ligger nemlig historien fra da de selv møttes på bygdefest.

Se OGSÅ opp for: Her nærmer vi oss slutten av settet når de single gutta ser at siste mulighet er på vei til å svinne. De siste balladene til Sie Gubba får alltid ut noe i single folk...