Fjorårets storsatsing i kulturkirken i Levanger fikk utallige lovord.

Med stødig hånd

Kantor og dirigent Erling Neergård mente at konserten burde gjentas, kanskje en gang hvert fjerde år.

– Oftere enn det, bønnfalt lokalavisa i sin anmeldelse, og ble hørt.

Lørdag kveld stod de der igjen. Mange av de samme som i fjor, men med enkelte utskiftinger. Maija Skille har tatt over solistrollen til Maria Stattin, og i siste liten tok Rudolf de Beer over dirigentstokken til Neergård, som måtte få innvilget pappapermisjon.

Rudolf de Beer tok over som dirigent for Levanger kantori, prosjektkor og orkester i siste liten.

At de Beer ble kastet inn i det bare et par uker før konsertene går det ikke an å se. Han leder prosjektkor, orkester og Levanger kantori med stødig hånd og glimt i øyet.

Flinke lokale utøvere

Solistene Runa Hestad Jenssen, Maija Skille, Ola Marius Ryan og Sverre Johan Aal er alle av høy klasse, og fra nærområdet. Sammen med de lokale korsangerne gir de en tidvis mektig, men fremfor alt en veldig fin fremføring av Händels Messias, som handler om nestekjærlighet.

Bass Sverre Johan Aal med stor innlevelse.

Det er del to og tre som fremføres som påskekonsert, slik det ble i fjor. Del én av oratoriet dreier seg om Jesu fødsel - og fremføres gjerne i adventstiden - mens de to siste handler om Jesu død og gjenkomst.

Messias er Georg F. Händels aller mest kjente verk, og det påstås at det er det musikkstykket som er fremført flest ganger de siste tre hundre årene.

Hallelujah og amen

Siden det handler om nestekjærlighet, brukes det også for å samle inn penger til veldedighet. Fremføringen i Levanger kirke er en konsert og slett ingen innsamlingsaksjon, men i et veldig nyttig programblad står både historien om verket og en enkel oppfordring om å gjerne støtte den lokale organisasjonen Partners sitt arbeid for foreldreløse barn og flyktninger.

Flinke sangere i Levanger kantori.

Publikum i Levanger ga kveldens første av to applauser etter den siste satsen i andre del av oratoriet - Hallelujah. Så gikk det rett over i tredje og siste del, som avsluttes med «Amen», og da vanket det ikke bare applaus, men stående applaus.

Det virket nesten som om at publikum ventet på et ekstranummer etter å ha uttrykt sin store begeistring, men det finnes nok ikke i Messias-verket til Händel.

Blir nok en tradisjon

Vi kan anslå at bortimot et par hundre tilhørere satt på kirkebenkene lørdag kveld. Søndag til samme tid er det en ny mulighet, og til sammen bør vel da flere enn i fjor ha fått med seg Messias i Levanger kirke. I fjor ble den andre konserten fremført i Stiklestad kirke, men det ble litt upraktisk i år.

Maija Skille er ny alt i årets oppsetting.

Så får tiden vise om Händels Messias blir en årlig påskekonsert i Levanger og eventuelt Verdal, eller om det vil være mer naturlig å gjøre den med et par-tre års mellomrom.

At det ble en veldig fin stund i kirken i år også, er nok alle som tok turen dit lørdag kveld enige i.

Publikum fikk en god opplevelse, og ga applaus etter både del to og tredje og siste del av Händels Messias.