11 000 besøkte Spelet om Heilag Olav.

Det er en nedgang på 3000 besøkende fra 2017, melder Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Og sju tusen færre enn for fem år siden, i 2013, da 18.000 så spelet.  2018 ser ut til å gå inn i historien som det året med det laveste registrerte tilskuertallet for spelet noensinne.

– Jeg antar at dette er det laveste tilskuertallet noensinne, sier kommunikasjonssjef Jo Kristian Kvernland.

Det totale besøkstallet for årets olsokdager er 43500. I 2017 var det omkring 48 000 besøkende totalt.

– Vi er godt fornøyd med besøket under Olsokdagene på Stiklestad, men vi skulle gjerne hatt vesentlig flere på spelet, sier Turid Hofstad, direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Hofstad legger til at hun er veldig godt fornøyd med det kunstneriske i årets versjon av spelet, og at programmet forøvrig på Olsokdagene har gått veldig bra.

Premieren av spelet hadde 3400 besøkende, deretter 2600, 2100 og 2200. 600 frivillige med fribilletter er regnet inn i totalantallet. Nedgangen skyldes til dels at årets spel hadde lukket generalprøve, og tallet tilskuere ble satt til 0 for den. I fjor overvar 1500 generalprøven, og dette ble regnet inn i fjorårets tall på 14 000. Altså er det en nedgang uavhengig av dette, til det laveste registrerte tilskuertallet noensinne.

Totaltallet ovenfor er ikke medregnet Christel Alsos konsert, hvor det ble solgt 350 billetter.

Nytt spel

Styret ved SNK ba om en utredning av fornyelse av spelet, på sitt sedvanlige styremøte i tilknytning til Olsokdagene, torsdag – før de fikk årets tilskuertall, og tilskuertallene er altså ikke årsaken til utredningen.

– Men det styrker jo at det er en god idé å se på det. Vi har bedt om en utredning av hvilke muligheter en har, bruk av amfiet etc. Vi skal snakke med frivillighetsapparatet, det er mange som skal komme med innspill. Det er ikke sånn, «da får vi noen til å skrive noe». Dette krever en skikkelig utredning, og mange skal komme med synspunkter. På et eller annet tidspunkt blir noen bedt om å skrive, sier styreleder ved SNK, Bente Erichsen.

Det er det som er endestasjonen?

– Et nytt spel er vel endestasjonen. Som Hanne (Tømta, journ. anm.) sier, det er en god ide å kjøre annethvert år, om en får frem et godt spel. Om manuskriptet er godt, det kan en ikke ta for gitt, skal vi diskutere om det blir annethvert år. Det er tidlig å si, mener Erichsen.

– Det er faktisk ikke veldig mye å si foreløpig. Vi skal se på spelets historie, publikumstall, økonomi, og hvilke muligheter som ligger til å utvikle, nytt manus, hva slags manus, skal det være ny musikk? Det ligger helt åpent, sier Erichsen.

Styrelederen har ingen formening om når prosessen er avsluttet.

– Dette er jo en gammel sak. Det er ikke nye tanker Hanne kom med, men hun løftet dem frem. Styret har diskutert dette tidligere, og nå bedt om en utredning av et nytt spel.

Tiden kommet

Administrasjonen er blitt bedt om å utrede det. Anne Marit Mevassvik begynner som direktør på onsdag, og dette er en av sakene avtroppende direktør Turid Hofstad skal jobbe med. Et styremøte i september skal legge føringer for hvordan en jobber med at prosessen skal være.

– Det har ligget i bakhodet, vært en offentlig diskusjon, mange har snakket om det. På et tidspunkt tenker man, «nå er faktisk tiden kommet». Det tenker vi nå, sier styreleder Erichsen.

Erichsen sier at det er noe enestående med dette spelet, som har eksistert så lenge, med nye skuespillere og nye kunstnerisk ansvarlige med jevne mellomrom, og et utrolig frivillighetsapparat.

– Det har jeg stor respekt for. Det er spennende å se hvordan en ny regissør får foredlet materialet gjennom to-tre år, som Hanne har gjort i år. Så får vi se hva Peer Perez Øian får til neste år, og hva han evt. gjør året etter.

– Personlig synes jeg at årets spel var helt fantastisk, bare så det er sagt. Jeg synes at Hanne får dilemmaene svært tydelig frem, og forenkler problemstillingen på en veldig vakker måte. Jeg liker veldig godt hennes versjon, og vil også nevne musikken, sier Erichsen, før hun forsetter:

– Samtidig tenker jeg at, ja, man må vite når tiden har kommet. Jeg tror tiden har kommet for å titte på noe nytt. Frem til 2030, skal det skje veldig mye i SNK, på Stiklestad. Dette er en av de tingene, sier Erichsen.

Kvernland forteller at det er vanlig med svingninger i antall spelbesøkende, og at det gjerne er oppgang med ny regissør, som skaper nysgjerrighet. Antallet besøkende i 2017 og ’16 var 14000. I 2015 var det 14900. I 2013, det første året med nattspel, var det 18 000 besøkende.

– Når det er noe nytt å presentere så er tallene bedre. Antall besøkende på nattspelet i 2015 gikk ned, fordi nysgjerrigheten hadde gått ned.

Fra 2012 til 2013 var også den største oppgangen, med en økning på 4000.

Talerstolsuksess

Antall solgte på konserter og talerstolprogram er 1200 mer enn i fjor, Blant annet var ca. fullt hus og 750 besøkende for begge Stoltenberg-arrangementene – Grosvold-samtalen ble marginalt bedre besøkt.

–  Vi er kjempefornøyd med årets utgave. Når vi har landet begynner jobben med å evaluere, og planlegge. Vi skal se på hva vi har gjort, hva som kan gjøres annerledes. Vi har truffet veldig bra på talerstol, og vil videreutvikle det, som får mye oppmerksomhet. Det blir viktig for Stiklestad frem til 2030, sier Kvernland.