I løpet av de siste dagene har jeg fått veldig mange spørsmål rundt det å gå på utendørsfestival. Nå skjønner jeg at dere levangsbyggen ikke er så bevandret i dette feltet. Særlig nå når en aktør har valgt å arrangere en av Levangers største utendørskonserter gjennom tidene ute i skogen.

Så nå tenkte jeg, som den urbane innfløttarn jeg er, at jeg skal belære dere litt fra min høye hvite festivalhest. Som den redningens mannen jeg er. Klapp meg på skulderen når dere ser meg. Godt jobba, Kent-Einar… veldig bra jobba…

For noen av spørsmålene jeg har fått fra dere er:

- Hvor mye drikke skal jeg ta med meg inn på festivalen?

- Selger de øl der?

- Tror du det er lurt med sandaler, sånn at jeg unngår at skoene mine blir våte?

- Skal man ta med termos med kakao, for å holde varmen?

- Tror du jeg møter på grevling?

- Kan du ordne meg et møte med Åge?

- Alle skal, så må jeg også dra?

- Tar jeg med ved om noen lager bål?

– Kan jeg ta med hunden min?

Nei, nei, nei. Dette er faktiske spørsmål jeg har fått. Så her må det gjøres grep.

Her må vi samles i en fin ring slik at jeg kan gi dere retningslinjer for hva som er greit, og hva som ikke er greit på en utendørsfestival.

Medbrakt øl?

En utendørsfestival er et offentlig arrangement med skjenkebevilling og vakthold. For at absolutt alle skal føle seg ivaretatt og ha det bra, er det veldig viktig at vi alle drar i samme retning for at dette skal bli bra.

Det er altså ikke lov å ta med seg medbrakt. Hvis du går fra en førfest med en øl i hånda må du tømme denne ut og levere fra deg boksen før du går inn på festivalområdet. Her er det heller ikke lov til å ha noe sterkere på innerlomma. Arrangøren, kan på lik linje med et utested, bli fratatt skjenkebevillingen om du synder. Dessuten vil du ikke være han karen som blir kasta ut fordi du bare måtte ha med deg noe på innerlomma.

Spis og kle deg godt

Dørene på Staupshaugen åpner tidlig på ettermiddagen, så det kan bli en lang affære for enkelte på festivalområdet. Det betyr at du bør spise godt på dagtid, drikke mye vann og kle deg godt. Det er mulig å kjøpe mat på området, men det er lett å glemme å få i seg mat når Åge skal spille i tre timer.

Med kle deg godt mener jeg gode sko, allværsjakke og kanskje et skift i en liten sekk/veska. Husk på at dere skal inn i en skog. Kle dere som om dere skulle på en lang familietur en lørdags formiddag. Husk også at dette er et stå-arrangement. Det er mest sannsynlig ikke mange sitteplasser i skogen, og det er for øvrig ikke mulig å ta med seg campingstol eller lignende.

Ikke ta med termos eller paraply

Nå er jeg usikker på hvilke regler Staupshaugen Live kjører på vannflasker, men på store konserter er det lov å ta med seg lette plastdrikkekopper uten lokk. Ergo du kan ikke ta med deg termos eller drikkeflaske med lokk. Dette fordi det kan kastes opp i lufta og skade folk.

Det er pr nå meldt ganske mye nedbør under arrangementet, men du må bare glemme å ta med deg paraply. Dette er noe arrangører skriver først ned på lista over ting som ikke er lov.

Ikke drikk for mye FØR festivalen

Jeg har vært på festival tidligere. Her med regnjakke, selbuvotter, ikke-medbrakt øl og stillongs under jeans. Mulig jeg angra på skovalget den gang... Foto: Kent-Einar Myreng

Ikke drikk deg maurings før du drar på festival. Kvelden er lang, og det er mer en nok drikke på området. Du vil ikke havne i morgenrapporten til politiet om at de måtte fjerne en overstadig beruset vennegjeng før Åge gikk på scenen klokken halv ni.

Planlegg ferden

Det er 5.500 som skal inn og ut av Staupshaugen. Noe som betyr lange køer både til og fra. Møt opp i god tid, ikke stress med å komme deg hjem og planlegg skyss og evt. parkering.

Andre leveregler på festival

Så over til ting som går litt mer på oppførsel som festivalgjenger.

Ikke vær han fyren som står og prater høylytt foran scenen.

Festival er et sted man møter mange kjentfolk, og det er veldig hyggelig. Men da kan man trekke litt unna. Det aller verste jeg vet er når folk roper til hverandre når en artist enten prater til publikum eller spiller en rolig og dempet ballade. Det ødelegger opplevelsen for alle andre rundt deg, og ikke minst er det totalt respektløst for artisten som, tro det eller ei, hører akkurat deg ganske godt. Jeg sier på ingen måte at alle skal være stille på festival, men dra nå praten lengre bak på festivalområdet. I baren, i matbodene, ved toalettene eller ved skoglinjen. Husk at dere er på en musikkfestival. Ikke (musikk)FEST(ival). Musikken er i fokus, men det er lov til å kose seg med andre også.

Ikke knuff

Ikke vær en knuffer. Jeg har vært på hundrevis av konserter, men tro det eller ei – så er det Åge-konserter jeg har møtt frekkest folk med tanke på knuffing. Om det er tilfeldigheter vites ikke. Men litt eldre damer som mener de har enerett på en plass de har funnet seg er ikke noe hyggelig. Sist gang jeg så Åge ble jeg helt rødvin på av en sur trønderdame i 50-årene fordi jeg var og kjøpte drikke til meg og min samboer, og hun mente altså at jeg hadde tatt ståplassen hennes når jeg kom tilbake. Vi er ute i det fri. Det er ingen faste plasser. Og det er plass til alle. Om du må ta et skritt til høyre fordi noen kommer og skal stå der du stå – det er helt greit. Men se gjerne rundt deg om du sjenerer noen med din høyde eller dine altfor brede skuldre. En fin leveregel er å være grei med hverandre. For det er plass.

Ikke bli spist av grevling

Ta vare på hverandre. Ser du noen som ikke har det helt greit, spør om det går bra, eller gi et vink til en vakt om at noen trenger tilsyn. Vi er i skogen, og plutselig blir noen spist av en grevling. Neida, men tenk at det er samme leveregler som fungerer på en fuktig kveld på byen, hvor du for øvrig ikke heller kan ta med deg skarpe gjenstander.

Ikke bli skuffet

Ta med god stemning. Det virker som majoriteten av levangsbyggen er litt fersk på utendørsfestival i skogen. Og Staupshaugen er en splitter ny konsertarena som trenger innkjøring. Ikke forvent at alt fungerer helt optimalt. Om ikke du får det akkurat som du hadde sett for deg opplevelsen, ta det med et smil. Vi får nemlig Åge Aleksandersen på besøk, og 5.500 personer skal samles til en felles fest. Det bør ikke være mye som kan ødelegge dette. Vær blid!

Nå er du klar!

Da tror jeg dere skal være godt forberedt for storfest på Staupshaugen! Jeg lover at alle som oppfører seg pent og følger mine regler skal få en klem av meg. Da bør helga være reddet!

Kos dere på festival! Det er nemlig skikkelig, skikkelig gøy!