Staten betaler 2,65 milliarder kroner for Meraker Brug. Det ble klart onsdag ettermiddag, da selveste statsministeren besøkte Meråker for å fortelle om salget. At Jonas Gahr Støre tar turen til Meråker for å fortelle om salget, viser de politiske dimensjonene i saken. Dette er en viktig sak for Ap og Sp. Hvem som skal eie marka er en klassisk skillelinje mellom høyre og venstre i politikken. Dette kjøpet ville ikke funnet sted under Erna. Det var klokt av selgerne i Meråker å vente til etter regjeringsskiftet med å legge eiendommen ut for salg.

Å følge Meraker Brug og Værdalsbruket framover blir en god måte å teste om det er borgerlig eller sosialdemokratisk politikk som bør være eier av slike store eiendommer.

Værdalsbruket og Meraker Brug er eiendommer med en del fellestrekk. Værdalsbruket er på 0,9 millioner dekar, mens Meraker Brug er på 1,2 millioner dekar. Værdalsbruket har rundt 50 millioner kroner i omsetning de siste to årene, mens Meraker Brug har drøyt 80 millioner i omsetning i samme periode. Værdalsbruket har rundt 180.000 dekar produktiv skog, mens Meraker Brug har rundt 200.000 dekar produktiv skog. Værdalsbruket har Trones Bruk og betydelige kalkinntekter. Meraker Brug har inntekter fra kraftverk, og fra hytteområdet og slalåmanlegget i Fagerlia. Men prisen er svært forskjellig: Hvis vi ser på dekarprisen, koster Meråker 2,5 ganger mer enn Verdal. Hvis vi bruker omsetning som rettesnor, koster Meråker dobbelt så mye som Verdal.

I sommer kontaktet Dagens Næringsliv kilder som anslo verdien av Meraker Brug til 1,5 milliarder kroner. I tillegg vet vi at Gjelsten betalte rundt 800 millioner kroner for Værdalsbruket. Ut fra dette må vi kunne slå fast at staten har betalt en høy pris for Meraker Brug når de legger 2,65 milliarder på bordet.

Det betyr at Bjørn Rune Gjelsten kan være svært fornøyd med fjorårets kjøp av Værdalsbruket. Selgeren Storebrand kan gremme seg. Hadde de ventet til regjeringsskiftet med å selge Værdalsbruket, ville de trolig fått mye mer penger. Eiendommen ville dertil vært på fellesskapets hender.

I årene som kommer blir det interessant å følge utviklingen av Værdalsbruket og Meraker Brug. Den ene i privat eie, den andre i statlig eie. Det blir en god måte å teste om det er borgerlig eller sosialdemokratisk politikk som bør være eier av slike store eiendommer.