- Dette er et statlig ansvar, mener ordfører Robert Svarva.

- Det er kommunene som har plassert barna i institusjonene og dermed må ta ansvaret, mener generalsekretær Ola Ødegaard i Stiftelsen Rettferd for taperne. I går hadde Ødegaard møte med ordføreren for å be om at kommunen oppretter en erstatningsordning for feilplasserte barnehjem-, skolehjem- og fosterhjemsbarn.

- Vi var enige om mange ting, men uenige på ett viktig punkt: Ordføreren mener erstatningsansvaret ligger hos staten, og han vil derfor ikke at Levanger kommune skal opprette en erstatningsordning, sier Ødegaard.

- Det er riktignok kommunene som feilplasserte barna, men det skjedde etter statlige retningslinjer. Jeg mener derfor at det er staten som må gi erstatning, sier Svarva.

Det er en vurdering som 135 andre kommuner er uenig i, de har vedtatt å gi erstatning til feilplasserte barn. Også KS og landsmøtet i Svarvas eget parti, Ap, har oppfordret kommunene til å opprette en erstatningsordning.

- De får selv svare for sine vurderinger. Jeg mener dette prinsipielt er et statlig ansvar. Dette vil også sikre at alle får lik erstatning, uavhengig av hvor i landet de bor, sier Svarva.

- Men når 135 andre kommuner har gitt erstatning, er det allerede en ulik erstatning basert på bosted. Dette er en kamp mellom kommunene og staten, og det rammer en tredjepart som ikke får erstatning. Kommunene er ikke fritatt for ansvar, selv om staten gir erstatning. Det sa jeg til Svarva. Dette er en feil som kommunene er moralsk skyld i, mener Ødegaard.

En av de som ble feilplassert er Torbjørn Skårstad. Som elleveåring ble han plassert på Røstad skole for evneveike.

- Jeg fikk aldri muligheten til å lykkes i livet. Fra den dagen jeg ble tatt ut av klassen ved Lysaker skole på Skogn var jeg definert som dum, sa Skårstad til Adresseavisen i oktober 2008. Kampen om erstatning fra Levanger kommune har vært lang, og to ganger har kommunen sagt nei. Ødegaard ønsket at kommunen også skulle se på Skårstads sak på nytt, men ble avvist.

- Levanger kommune har behandlet saken og besluttet å ikke opprette en erstatningsordning. Da blir det ikke riktig av meg å diskutere enkeltsaker, sier Svarva.