Klassiker fra arkivet

Bye, bye bagett

Året er 2014 og ungdommene i bygda har fortsatt franske følelser.
null
Nyheter

Innherred publiserer i påska noen saker som vi mener er verdt å lese en gang til. Dette er artikler som har skapt engasjement og interesse. Denne saken sto først på trykk i Verdalingen lørdag 22. mars 2014.

Det er den uforutsigbare måneden mars. På kjøpesenteret på Verdalsøra er to butikker i ferd med å gli inn i kjøpesenterhimmelen med hvert sitt opphørssalg.

For et par år siden skjedde en mer stillferdig exit under samme tak. Etter nesten sju års drift pakket bagettspisestedet Big Bite ned salgsplakater, brusdispensere og bagettovner, og etterlot seg et hull midt i Amfi Verdal.

Et hull, men også et tomrom.

I sosiale medier kan man i dag høre ropene fra de som skulle ønske at bagettsmørerne fortsatt sto der parat med en «hel» eller «halv».

Spørsmålet var alltid: Fin eller grov?

I januar i fjor skrev ei ung jente på Twitter: «Koffer vart Big Bite fjærna fra Verdal'n? D va jo eineste grunn t å gå på Amfi…»

Senest i forrige uke uttrykte en annen ungdom: «Kan itj McDonalds, Big Bite, Burger King å all dennan den fløtt te Verdaln da». En tredje melding lyder, nærmest insisterende; «JA til Big Bite på Verdal!!!»

Tar man snart til gatene?

Bygget om

– Nei. De ryddet opp etter seg før de forsvant, sier senterleder Tove Merakerås Nesset ved Amfi Verdal.

Hun har nettopp satt opp et litt forundret ansikt etter å ha fått spørsmål om det ligger igjen noe etter virksomheten som holdt til i senterets smørøye.

I dag er dette området bygget om, og butikker rundt har fått bedre lokaler med åpnere jaktsoner.

På spørsmål om når Big Bite egentlig stengte, må hun bla i papirene for å finne svar. Det går både ett og to minutt før senterlederen kommer fram til at det i hvert fall var registrert omsetning der så sent som i desember 2011.

– Det må ha vært på nyåret 2012. Man sleit nok med å få tak i driver, og omsetningen var for dårlig. Vi prøvde å hjelpe til med å finne drivere, men det var vanskelig å få tak i gode butikkdrivere på den tida. De store senterutvidelsene i Levanger og Steinkjer tømte markedet, sier Merakerås Nesset.

På pc-en på kontoret leter hun fram et bilde fra da Big Bite var i drift i Verdal. To smilende unge kvinner synes så vidt med caps på hodet bak den store disken i glass, tre og metall.

– Det var jo et ungdomstilbud på senteret, men ble ikke brukt nok. En gang i året har vi en kundeundersøkelse og i den siste kom det fram et sterkt ønske om en restaurant. Da fikk vi Ørens (Ørens Meieri, journ.anm.) på plass, forteller Merakerås Nesset.

Hun smiler. «Skal du skrive om dette da? Er det interessant?» Spør hun.

Utskiftinger

Merakerås Nesset husker at man prøvde å pynte opp området rundt utsalget med planter like før det stengte. Det ble brukt en del tusen kroner på det. Uten at det hjalp.

Et dykk i Verdalingens arkiver byr ikke på noen buffet av Big Bite-godbiter. Når startet egentlig smørefesten ved senteret?

En annonse fra forsommeren 2005 gir svar - bagettsjappa er da omtalt som «nyhet» på senteret.

Tilbake i 2005 hadde Big Bite allerede eksistert i flere år på Magneten kjøpesenter i Levanger.

Kjeden ble den gang drevet, og drives fortsatt som franchise. Fem år etter oppstarten i Verdal ble det søkt etter ny driver. I annonsen sto det blant annet at kompetanse, engasjement og at man er dyktig, er viktig som franchisetaker.

Etter det Verdalingen forstår skjedde det flere utskiftinger før Big Bite til slutt stengte for godt.

– Trivelig å høre

Daglig leder Roberth Dahl i Big Bite virker noe overrasket over henvendelsen fra lokalavisa. Han prøver likevel å si noe om nedleggelsen i Verdal.

– Kontrakten på senteret løp ut, og da valgte vi ikke å forlenge. Vi hadde allerede vært lenge på Steinkjer og Levanger, og ei totalvurdering tilsa at vi hadde grei dekning med det, sier Dahl i dag.

Han forteller at Big Bite har mål om å være til stede på de 100 største kjøpesentrene i landet, og viser til at Amfi Verdal er et nokså lite senter.

I dag har kjeden utsalg hos 35-40 av de 100 største, ifølge Dahl.

– Så vi har egentlig nok å holde på med.

Dahl forteller at det var kjedens avgjørelse å stenge i Verdal. Hvert utsalg bør kunne omsette for 3-4 millioner kroner, og Verdal lå litt under det, opplyser han.

– Flinke drivere er de som møter kundene hver dag. Vi vet at konseptet vårt fungerer. Alle våre utsalg i Midt-Norge går veldig bra i dag, sier Dahl.

– Hva synes du om at ungdom i Verdal skriver i sosiale medier at de savner Big Bite?

– Det er bestandig trivelig å høre at man er savnet. Andre steder har vi sett at det opprettes Facebook-grupper for å få oss dit, sier Dahl.

– Ingen overskuddsbedrift

Tone Kristin Ring fra Verdal, nå bosatt i Steigen, ble hentet inn som daglig leder i Big Bite Verdal ikke lenge før det stengte.

Hun satt i jobben fra august til desember 2011, etter det hun kan huske.

– Det var forså vidt greit det. Det var å sette seg inn og regnskap og alt. Men det var ikke akkurat noen overskuddsbedrift, sier Ring i dag.

Ring understreker at hun ikke kjøpte seg inn i drifta, og derfor ikke var franchisetaker.

– Var det mange som handlet der?

– Ja, det var jo det. Men det spørs jo hvor mye du får inn hver dag, og hvor mye pålegg som går. Det koster jo å bestille varer, og dette må gå ihop. Det jeg tror skjedde var at det ikke kom inn nok penger, sier Ring.

Hun svarer bekreftende på at det var mange unge kunder. I dag jobber Ring på et vertshus i Steigen. Ring forteller at hun ble veldig overrasket da Big Bite forsvant.

– Jeg tror det er fullt mulig å drive noe sånt på Verdal. Men det må være noen som går inn for det, sier Ring.

Verdalingen har vært i kontakt med vedkommende som drev Big Bite fram til det stengte, men vi har ikke lyktes å få henne i orde.

Dagens hver uke

Nede i senteret er det nokså rolig tidlig på ettermiddagen denne uka. På en benk ved inngangen finner vi Mia Hårberg (14) fra Verdal, og Kristian Heggli (17) fra Steinkjer.

– Jeg var i hvert fall på Big Bite en gang i uka og spiste alltid det som var dagens. Jeg aner ikke hvorfor, sier Mia Hårberg.

Hun forteller at bagettsmørerne snakket om at stedet kom til å stenge like før det ble stengt. Hun synes det er dumt at det er borte.

– I dag har jeg ikke handlet meg noen ting, bare sittet her, forteller hun.

Litt lenger inn, i Amfis lille «piazza» er det i dag romslig. Butikkene får puste. Det ligger ikke noen bagetter fastklemt i kundesvelget.

Men, stopper man opp er det spor å finne i det steinlagte gulvet. Bevis på at noe lå her midt i avenyen.

Ikke glemt

Lyse, rette linjer danner en ramme hvor veggene til byggverket sto. I hjørnene finner man bolter som er filt ned. Det er helleristninger fra ei kjøpesentertid.

For noen år siden kunne man stilt seg her og blitt tvunget til å ta en masse valg. Fin eller grov? Halv eller hel? Majones? Remulade? Alle grønnsaker på?

Sekundet senere kunne man ha sittet på lokaltoget sørover med matpakka klar.

16 år gamle Marlene Anfinnes fra Verdal kommer gående forbi med et stort grått skjerf rundt halsen. Skolen er over for i dag.

Hun kjenner til at det diskuteres og savnes på internett, og i hverdagslivet.

– Ja, jeg var egentlig kunde. Vi som er på min alder kan ganske ofte snakke om at vi savner Big Bite. Det var en kjapp spiseplass, og nå har vi ikke det lenger i Verdal, sier Marlene Anfinnes.

Hun konstaterer dette uten noen spesiell mine. Så trasker hun over steingulvet og forsvinner slik Big Bite gjorde for noen år siden.