Temakvelden om rus på Innherred inneholdt flere tankevekkende innlegg, men kveldens sterkeste inntrykk gjorde Torill Elverum. Arbeiderparti-politikeren serverte en dønn ærlig, og gripende beretning om tilværelsen med en rusavhengig datter. Elverum beskrev skyldfølelsen, skammen, frykten, frustrasjonen og maktesløsheten hun opplevde med den eldste datteren på kjøret.

– Det var vanskelig å sette seg ned og skrive dette innlegget, for jeg opplevde en evig kamp for å holde meg oppreist. Jeg kan knapt beskrive sorgen som kom veltende da jeg fant brukerutstyret hennes, noe hun selvsagt prøvde å bortforklare og si at tilhørte en annen. Alt ble helsvart, understreket Torill Elverum.

Erkjenn problemet

Om lag 70 personer var til stede i aulaen ved Verdal videregående skole under dette møtet, som Foreningen mot stoff Innherred (FMS) var initiativtaker til. Alle som var møtt fram, fikk virkelig mye å tenke over etter den sterke pårørende-historien:

– Jeg følte meg totalt mislykket som mor, og oppe i dette kaoset hadde jeg også hennes lillesøster å ta hensyn til. Storesøsteren benektet rusproblemene, og hevdet jeg overreagerte. I 1999 kom jeg første gang i kontakt med FMS, og kan knapt for fullrost foreningens bidrag i min og familiens kamp. Da jeg endelig kom meg over dørstokken dit, hadde jeg heldigvis klart å erkjenne problemet til datteren, sa Torill Elverum, som dvelte ved den konstante frykten og uvissheten om datterens skjebne.

– Da storesøsteren fylte 18 år, trådte taushetsplikten inn og jeg fikk enda mindre innsyn i hennes liv. På det tidspunktet fikk hun ikke lenger penger av meg, men mat, husrom og omsorg - og et ultimatum om at taushetsplikten ble opphevet. Jeg stilte opp det jeg maktet, og mer til, bedyret hun.

Gi ikke opp!

Elverum oppfordret andre foreldre til å være på vakt når skifter skole, miljø eller opptrer annerledes enn før. Hun la ikke skjul på at hun har fortrengt mange vonde hendelser opp gjennom årene, som da pengeinnkrevere stod på gårdsplassen for å hente kroner for det datteren hadde dopet seg med.

– Det har tatt tid før lillesøsteren fikk tilbake respekten for søsteren sin, og den dag i dag hater hun rus. Hun gjorde noen alvorlige feilvalg som fikk enorme konsekvenser i livet, men ikke vær dømmende. Gi aldri opp håpet om dette rammer deg, sa Torill Elverum blant annet.

Politibetjent Morten Mogstad ved Verdal lensmannskontor la ikke skjul på at politiet gjerne skulle hatt bedre oversikt over det totale rusmiljøet på Innherred. Det er store mørketall, men han gjorde det klart at det dessverre finnes illegale rusmidler til alle som vil ha det:

– Det er uproblematisk å skaffe seg slike midler i Levanger, Verdal og Steinkjer, sa Mogstad, og karakteriserte hasj, marihuana, amfetamin, heroin og benzodiazepiner som dominerende stoff på markedet.

Store mørketall

Han sa at det meste av kjøp og salg skjer via nett og mobiltelefon, og han advarte sterkt mot nye stoffer og midler som er på full fart inn. Politibetjenten rettet oppmerksomheten mot nye psykoaktive stoffer, som er kan være kopier av for eksempel kokain - men gjerne flere hundre ganger sterkere og farligere.

– Mye av dette blir bestilt gjennom internett i utlandet, men er ulovlig å innføre og straffbart siden 2013. Senest tirsdag gjorde vi et slikt beslag, og misbrukerne av slike livsfarlige stoffer er ofte mellom 15 og 25 år, sa Mogstad.

Vibeke Veie Rosvoll fra rus-tjenesten forklarte om hvordan etaten opplever forholdene, og at om lag 140 verdalingen mottar tjenester fra dem. Over 30 prosent av tjenestemottakerne er mennesker i alderen 40-49 år, men det er trolig knapt bare en tredjedel av misbrukerne som oppsøker rusavdelingen.