Venke Heimdal fra LO i Namsos er leder for organisasjonen «Ja til folkeavstemning», hvor Senterpartiets fylkesleder Tomas Iver Hallem også er med.

– 20 organisasjoner står bak kravet så langt, sier Hallem, som har innbudt lokale medier til pressekonferanse om aksjonen på Dampsaga i Steinkjer i formiddag.

Angår alle sammen

De som står bak initiativet inviterer enkeltpersoner, organisasjoner, fagforeninger, politiske partier, næringslivsaktører og kommuner til å bli med i folkeaksjonen. Målet er å få en rådgivende folkeavstemning før fylkestinget i Nord-Trøndelag sier ja eller nei til forslaget om Stor-Trøndelag.

– Veldig mye vil bli berørt om Stor-Trøndelag opprettes. Næringsliv, sysselsetting og bosetting, helsesektoren og sykehusstrukturen, de videregående skolene, samferdselssatsingen, NTE, miljøsatsingen, kultur, idrett og folkehelse og den politiske organiseringen, poengterer aksjonen på sin nettside.

– Opinionsundersøkelse ikke nok

Forslaget om opprettelse av Stor-Trøndelag legges frem for de to fylkestingene for beslutning i april 2016.

– Det er ikke lagt opp til noen folkeavstemning, og det mener vi er galt. Trøndelagsutredningen vil bare ha en opinionsundersøkelse og muligheten for å sende inn høringsuttalelser i en relativt kort periode. Det vil ikke gi noe representativt uttrykk for folks mening, og Fylkestinget vil mangle kunnskap og legitimitet til å avgjøre spørsmålet, fastslår initiativtakerne.

De sier ja

De 20 organisasjonene som står bak kravet om folkeavstemning så langt er: Nord-Trøndelag Rødt, Rød Ungdom Nord-Trøndelag, Nord-Trøndelag SV, Nord-Trøndelag SU, Sp i Nord-Trøndelag, Senterungdommen i Nord-Trøndelag, Miljøpartiet De Grønne i Nord-Trøndelag, Frp i Nord-Trøndelag, Nord-Trøndelag Bonde- og småbrukarlag, Nord-Trøndelag Bondelag, NTE-klubben El & IT, Nord-Trøndelag Bygdeungdomslag, Fellesforbundet avd. Innherred, Fellesforbundet klubben på Kværner Verdal, Fellesforbundet Namdalen, Fagforbundet i Nord-Trøndelag, Fagforbundet Verdal, LO Verdal og LO Namsos.