Med 200 registrerte turer hadde Norvald Eilertsen 40 flere turer enn andremann Per Tore Sandsaunet ved sesongslutt og 118 flere turer enn tredjemann Einar Woll Sandsaunet. Totalt tilbakela han 856 kilometer på toppturene, fordelt på 200 turer i løpet av Ti på topp-sesongen. Det tilsvarer en gåtur langs E6 fra Stjørdal til Narvik.

– Jeg kom flyttende til Verdal i fjor, og da tok jeg hver topp fire ganger i løpet av tursesongen. I år var målet å ta fem turer på hver topp, men det gikk jo så lett. Derfor utvidet jeg stadig målet, og det ble ganske mange turer til slutt, sier han fornøyd.

Jakke i premie

Dermed ble han kåret til både Årets turgåer for flest antall turer og Årets fjellgeit som personen med flest gåtte kilometer i løpet av Ti på topp-sesongen. Han slo dermed de øvrige 16.569 deltakerne i årets utgave av toppturarrangementet på begge kåringer.

– Derfor fortjener han også en spesiell premie, som gjør at han vises godt i skog og mark, sier Ann Sissel Vehus i Ti på topp-styret i Verdal, som i forrige uke overrakte en Norrøna-jakke til dobbeltvinneren og fjellgeita.

Natur-ros

67-åringen er opprinnelig fra Kvæfjord, og falt raskt for den lokale naturen i Verdal. Ti på topp-ordningen kjente han til fra Harstad, hvor han hadde gått et lignende opplegg sammen med datteren.

– Det er så mange flotte turer. Hermannssnasa er favoritten, og den er helt fantastisk. Der får du brukt deg litt på en litt tyngre tur med nydelig utsikt på toppen. I tillegg har jeg vært heldig med været på disse turene, sier han.

– Unntatt én tur, da det omtrent var troperegn, sier han og ler.

Favoritter

Han trekker også fram Flyvollen som en flott tur, og mener at det er utallige gode grunner til å oppsøke alle turene på hver sin måte. Turene mot toppen har han også brukt til å utforske multemyrene og å sanke skogens gull ved ledige anledninger.

– Nå vet jeg jo hvor den beste bæra ligger. Multeplukking er ren rekreasjon, sier han.

Han ble også guide for konas datter, som aldri før hadde besøkt toppen.

Fortsetter

Nå har han store planer om å fortsette jakten på nye kilometer, og har ingen planer om å gi seg på topp. Bokstavelig talt.

– Nei, nå kommer det jo helt nye topper til neste sesong, så da må jeg ut igjen. Det merkes også utrolig godt på formen at jeg har gått mange turer i år, så det gjelder å holde formen oppe. Særlig for knærne har toppturene vært kjempebra, sier han fornøyd og innrømmer at førstepremien gir ekstra motivasjon til å gå enda flere turer.

– Jeg har også begynt å vurdere toppturene som tilbys i Levanger og Steinkjer, hvor jeg ikke har prøvd noen ruter ennå. Det blir det nok flere muligheter til neste år, sier han.

Spennvidde

Ann Sissel Vehus i Ti på topp-styret i Verdal roser årets fremste turgåer for hans iver og turglede. Hun ser også fram til å se fortsettelsen.

– Han har lagt ned en kjempeinnsats og vinner kåringen fortjent med sine 200 turer. Vi har mange flotte turer planlagt også neste år, så det blir spennende å følge Ti på topp også kommende sesong. Vår store fordel er at turene har så stor spennvidde, slik at Ti på topp ikke bare er for de sprekeste, sier hun.