Ender trolig i rettssalen

Frk. Renbjør saksøker huseieren og krever erstatning.

Ine Johansen (t.v.) og Monica Renbjør 

Nyheter

I tiden før jul i fjor så hadde Innherred flere oppslag om konflikten mellom Frk. Renbjør og huseier Kjell Arne Grunstad angående lokalene hvor restauranten drev sin virksomhet i Levanger sentrum

Fylkesmannen ga nemlig flertallet i sameiet, i den kombinerte forretnings- og leilighetsgården, medhold i at deres innspill ikke var hørt tilstrekkelig når lokalene ble omgjort til restaurant.

Med dette vedtaket som bakteppe, valgte derfor Frk. Renbjør å legge ned virksomheten rett før jul. Det var en tung dag for de ansatte og ikke minst de to eierne, Ine Johansen og Monica Renbjør. Restauranten hadde rukket å bli et friskt tilskudd i byens utelivstilbud.

Uholdbart

– Det er klart det var både tøft og trist. Planen var at vi skulle være der lenge. Vi hadde tegnet husleiekontrakt ut 2019, men med konflikten som oppsto både med huseier og de som bodde over restauranten, så ble hele situasjonen uholdbar, sier Monica Renbjør

Vi møter henne og Ine Johansen hjemme i villaen på Levangernesset. Det er mandag formiddag, og begge sitter hjemme i sofaen og byr på kaffe når Innherred er på besøk. Sammen med kokken var de to de eneste som hadde fulltids jobb i Frk. Renbjør. Nå er de alle tre permittert.

– Vi føler oss litt låst akkurat nå. Det er klart det sliter både på humøret og ikke minst økonomien å gå uvirksom på denne måten, og ikke vite hva som skjer videre, sier Ine Johansen.

De ønsker begge å si at de ikke bærer nag til dem som bor over restauranten, selv om det til tider var steile fronter.

– Vi skjønner dem godt. Vi ville sikkert gjort det samme selv hvis vi hadde bodd der. De har også blir lurt og overkjørt av huseier, så vi skjønner godt at de ble opprørt da vi flyttet inn uten at de var informert, sier tospannet.

Det er eieren av lokalene, Kjell Arne Grunstad, som Johansen og Renbjør mener har opptrådt klanderverdig. De trodde at Grunstad hadde full aksept fra beboerne i etasjene over at det skulle åpnes restaurant på gateplan. I tillegg ga han uttrykk for at alt skulle ordne seg etter hvert både i forhold til ventilasjon, garderober og sanitærforhold for de ansatte, blant annet.

– Ingenting skjedde. Det ble bare prat hele tiden og at alt skulle ordne seg.

Det gikk faktisk så langt at vi gikk til innkjøp avnytt ventilasjonsanlegg, men da vi skulle montere det, så nektet selvsagt de som bodde over at anlegget skulle trekkes over fellesområdet, sier Ine.

Tapt penger

Paret forteller at de har tapt masse penger på prosjektet. Uten at de vil si noen eksakt sum, så mener de at det begynner å nærme seg millionen i tapte penger. I tillegg kommer fremtidige tapte inntekter.

– For et sted av Frk. Renbjør sin størrelse, og ikke minst beliggenhet, så mener vi det vil være fullt mulig å få til en omsetning på rundt fem millioner kroner i året. Hvis du tar den resterende leietiden på fire år med i regnestykket, så skjønner du jo selv at det blir store summer etter hvert, sier Monica tankefullt og ser ut i luften.

I tillegg forteller de at det meste av oppussingen innvendig, bortsett fra gulvet i restauranten, er betalt av dem som leietaker i bygget.

Nå ønsker de å få noe av dette tilbake, og har derfor søkt advokatbistand. Det er allerede forsøkt å få til en løsning utenom rettsapparatet, men dette førte ikke fram. Nå går det derfor mot rettssak.

Erstatning

Frk. Renbjør har engasjert Lynx advokatfirma i Oslo til å bistå seg i saken. Advokat Audun Lillestølen er partner i advokatfirmaet.

– Jeg kan bekrefte at det er forsøkt megling i saken, men uten at vi ble enig. Nå blir det i løpet av et par uker sendt stevning til retten hvor vi krever heving av leiekontrakt og erstatning både for faktiske utlegg og tapte inntekter. Vi mener det er ganske klart at lokalene verken var eller er i den tilstand at den kan huse en restaurant av denne typen. Dette mener vi er huseiers ansvar, sier Lillestøl på telefon fra hovedstaden.

Lillestølen er klar på at det er utleier som er motparten i saken, og støtter sine klienter at de ikke har noe å utsette på opptreden til verken kommunen eller beboerne i gården.

Ingen kommentar

Kjell Arne Grunstad er eier av næringsarealet hvor Frk. Renbjør var leietaker. Han ønsker ikke å uttale seg om saken.

– Jeg synes det er synd at media skriver om dette nå igjen. Utover dette her jeg ingen kommentar, sier Grundstad.

Nå kan det meste tyde på at saken ender i retten.