Kommunepolitiker innrømmer overtramp på Facebook

«Ser dere folk på denne videoen? Jeg ser bare innvandrere og muslimer», skriver Frp-politiker på nett.

ANGRER SEG – Det er en dårlig formulering. Jeg står ikke for den slik det ble formulert. Det er soleklart folk, sier Arne Leonhardsen når han blir konfrontert med sine egne uttalelser på Facebook. 

Arne Leonhardsen postet sist lørdag denne kommentaren på Facebook. P.S. Innherred har sladdet personene. Foto: Skjermdump 

ANGRET SEG Frp-politikeren har nå fjernet «Skyt dem!»-posten. – Det ble for kort og galt. «Nå må dere forsvare dere», skulle det stått. Noen ganger kan det «bloppe» ut, sier Arne Leonhardsen. 

– Jeg syns det er veldig skuffende at en folkevalgt i Verdal kan skrive «skyt dem» om andre mennesker, sier ordfører Bjørn Iversen (til venstre) om ytringene til Arne Leonhardsen. 

Nyheter

– Det er en dårlig formulering. Jeg står ikke for den slik det ble formulert. Det er soleklart folk, sier Arne Leonhardsen (69) til Innherred om ytringen han postet på Facebook sist lørdag.

Leonhardsen ble i fjor høst valgt inn som kommunestyrerepresentant for FrP i Verdal.

Ytringen hans på Facebook kommenterte en dagbladet.no-sak om en gravid kvinne i London som reiser på T-banen. Hun ville gjøre et poeng ut av at ingen tilbyr henne sitteplass. På videoen kan man se flere mørkhudede personer.

– Jeg var litt lettere irritert, og så kom det ramlende ut «på trondhjemsk». Jeg står ikke for det, det er klinkende klart. Jeg har selv muslimske barnebarn som bor i Sverige. Jeg mente å uttrykke at man ikke oppførte seg som folk, men så går det litt hastig, og man glipper et par-tre ord, forklarer Leonhardsen.

«Skyt dem!»

Senere samme dag lenket FrP-politikeren i Verdal til en video med det som skal være en fransk kvinne fra kystbyen Caines. Hun forteller at tusenvis av flyktninger har «laget en by i byen», og egne muslimske områder.

Leonhardsens kommentar: «Skyt dem!».

– Det jeg mener er at når de blir angrepet, så må de forsvare seg. Hun forteller at folk går inn i husene deres og banker dem opp. Det er selvforsvar jeg mener.

– Det ser ut som en oppfordring til vold slik det står?

– Nei, nei, nei. Det er ikke en oppfordring til vold. Ville du sittet i ro hvis det kom noen i huset ditt og banket den gamle kona di? Det jeg sier er et uttrykk for å forsvare seg, sier Leonhardsen.

Leonhardsen er svært aktiv på Facebook. Han har lagt ut over 50 innlegg den siste uka. Leonhardsen sier han har en misjon.

–Jeg prøver å få folk i tale. I stedet for å være outrerte og utagerende, ønsker jeg å få folk til å bli kritiske.

Han viser til asylbranner som eksempel på utagerende reaksjoner.

– Noen vil vel heller si at du fyrer opp med det du skriver?

– Nei, men det er soleklart at når du er kritisk til utagering, og radikale muslimer, så får du problemer med å finne måter å formulere deg på.

Han har nå fjernet «Skyt dem!»-posten.

– Det ble for kort og galt. «Nå må dere forsvare dere», skulle det stått. Noen gang kan det «bloppe» ut, sier Arne Leonhardsen.

Forferdet ordfører

Ordfører Bjørn Iversen (Ap) i Verdal blir forferdet når han får høre om innleggene.

– Helt håpløst. Det er veldig forkastelige ytringer som jeg tar sterkt avstand fra. Skuffende, sier Iversen.

Han mener ytringene er uansvarlige, at de oppfordrer til motsetninger, og er rasistiske i sin natur.

– Jeg syns det er veldig skuffende at en folkevalgt i Verdal kan skrive «skyt dem» om andre mennesker. Jeg syns det er veldig trasig at man skiller mellom folk, muslimer og innvandrere, sier Iversen.

Iversen sier han har lært Leonhardsen å kjenne som en trivelig og omgjengelig mann. Han er overrasket over uttalelsene hans i sosiale medier.

– Er det takhøyde for innvandringskritiske røster i kommunestyret?

– Det er takhøyde for det, og andre kritiske røster i de fleste spørsmål. Men det er ikke takhøyde for å være ekskluderende eller diskriminerende. Vi foretar oss ikke noe fra kommunen, men det er ligger jo et straffeansvar for rasistiske ytringer i Norge. Oppfordring om å skyte andre mennesker er per definisjon oppfordring til straffbare handlinger, men hvor grensene går hen, må andre vurdere, sier Iversen

Vil tenke seg mer om

Høyskolelektor Cecilie Staude ved BI har forsket på politikeres ytringer i sosiale medier.

– I mediene har man Vær varsom-plakaten, men det har ikke politikere på Facebook. Da er det noen som ikke tar det ansvaret som man nettopp må ta selv. Det man legger ut må være noe man kan stå inne for, slik at man ikke angrer senere, sier Staude. Hun mener man ikke kan skille mellom privatperson og politiker.

– Det du ytrer personlig på Facebook assosieres med den du er profesjonelt, sier Staude.

Arne Leonhardsen svarer dette på om han ville sagt det han skrevet i kommunestyret:

– Nei, der blir det litt for personlig. Jeg har nettopp gått inn i politikken, og ser at jeg ikke kan beholde en personlig stil som på Facebook.

– Vil du fortsatt skrive som du har gjort på Facebook da?

– Det tviler jeg på. Det fins andre måter, og man trenger ikke være så spontan, sier Leonhardsen og lover at han nå vil tenke seg mer om.

På direkte spørsmål om han er mot innvandrere og muslimer, svarer han:

– Jeg er for det multikulturelle samfunnet og religiøse muslimer, men kritisk til pøbelveldet og radikale muslimer.Innlegg fra Arne Leonhardsen (Frp)

«Disse uttalelser står jeg for i den kontekst de falt!»

Frp-lederen i Verdal mener seg politisk forfulgt av lokalavisa.Redaktørens kommentar

Nei da, Leonhardsen, det er ingen som forfølger deg

Det er faktisk vår oppgave følge med på meninger og holdninger til våre folkevalgte.- Jeg synes at dette er uheldige ytringer

Nestleder Leif Arne Hafstad i Nord-Trøndelag Frp tar avstand fra Arne Leonhardsens uttalelser på Facebook.