Miljøfyrtårn er en nasjonal miljøsertifiseringsordning som ble opprettet i 2003, som driftes av en egen stiftelse. Det er landets mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar.

Fremtidsrettet industrisamfunn

Rundt 5.000 virksomheter har en slik sertifisering, og nyeste tilskudd på stammen er altså Trøndelag Diesel.

– Vi har ikke så mange miljøfyrtårn i Verdal, desto gledeligere er det at en bedrift som folk kanskje ikke forbinder med miljøprodukter oppnår en slik status, sier ordfører Bjørn Iversen.

Han mener utnevnelsen er et godt bilde på at Verdal ikke vil være en 70-talls industrikommune, men en fremtidsrettet industrikommune i vekst, der en aktiv miljøprofil også er viktig.

Trøndelag Diesel startet jobben med å bli miljøfyrtårn i fjor sommer. Ledelsen har hatt jevnlige møter for å finne miljøtiltak og forbedringer. De ansatte har også vært involvert, for å bli bevisst på helse, miljø og sikkerhet, og kravene som stilles for å bli miljøfyrtårn.

– Det har vært en ganske stor jobb, og vi setter veldig stor pris på å få et synlig bevis på det nå. Utmerkelsen skal vi henge opp godt synlig i lokalene, forsikrer daglig leder Geir Morten Klepp.

Disse tingene er viktig

Firmaet har blant annet laget en egen HMS-håndbok, og nedfelt noen klare mål og retningslinjer:

– De skal fremstå som et miljøvennlig og ressursbevisst firma, og bli stadig bedre på det.

– De skal være bevisst ved innkjøp, for å gjøre dem mer miljøvennlig og for å redusere unødvendig innkjøp.

– De skal velge miljøvennlige leverandører og produkter.

– De skal redusere avfall ved innkjøp.

– De skal øke gjenbruk og ombruk av varer.

– De skal være bevisst på energiforbruk, og arbeide for å redusere det og å øke bruken av miljøvennlig energi.

– De skal være bevisst på transportforbruket, og arbeide for å redusere det og gjøre det mer miljøvennlig.

Har en lang historie

Trøndelag Diesel ble etabert 1. januar 2013 etter at Leif Hastadklev AS avdeling tankbil og Fossum Auto Varme AS slo seg sammen. I 2014 kjøpte Trøndelag Diesel opp Arne Skive varmeservice AS.

De selger blant annet diesel, parafin, bensin, smøreolje og propan.

– Mye til transportnæringen, entreprenører og landbruk, men vi har også en god del privatkunder, opplyser daglig leder Geir Morten Klepp.

Trøndelag Diesel har avdelinger i Steinkjer, Inderøy og Stjørdal, men «hovedbølet» er i Verdal. De har rundt åtte ansatte og omsetningen ligger på nærmere 200 millioner kroner i året.