- I dag feirer vi anledningen vi har fått til å leve fritt, og det å kunne bestemme over egne liv. Millioner av mennesker i verden har ikke denne muligheten, sa Arnstad i en tankevekkende tale foran et stort publikum.

Hun understreket at det norske samfunnet har verdier vi aldri må ta for gitt, men ta vare på. Økt arbeidsledighet, enda større forskjeller mellom fattige og rike - skaper klasseskiller i mange land, også i Norge:

Frustrasjon

- Falstadskogen minner oss om at frihet aldri må bli tatt som en selvfølge, sa Senterparti-representanten, som dvelte ved at våre rettigheter stadig blir utfordret. Arnstad understreket at ulikheter er i ferd med å bli et betydelig samfunnsproblem - også i Norge.

- Vi har alle et felles ansvar for å trekke de som faller utenfor med igjen. Når mange blir stengt utenfor et samfunn med frie valg og alle rettigheter, før det til frustrasjon, aggresjon og raseri, sa Arnstad.

Slående stillhet

Hun innledet med å drøfte viktigheten av det brede lokale engasjementet for Falstad og Falstadskogen. Hun sa at hun besøkte stedet for første gang som 9-10-åring, og at det gjorde et uslettelig inntrykk:

- Jeg vil alltid minnes den slående stillheten her, og kan knapt sette ord på hva jeg følte. Siden har jeg vært her mange ganger, og det er viktig at minnene om krigsfangeleiren blir ført videre. Engesjementet fra venneforeningen og lokalbefolkningen er uvurderlig, påpekte Marit Arnstad.