Denne klassen har løst 42.500 matteoppgaver i mai

Elevene på Verdalsøra ungdomsskole er blant de ivrigste i landet på matematikkjobbing om dagen.

MATTEGLADE: Kristine Vikaskag Svendsen, Karim Abdulla og resten av 9A ved Verdalsøra ungdomsskole har virkelig stått i det med matematikkoppgaver de siste ukene. 

Nyheter

Skoler rundt i hele Norge deltar på Kikoras store Mattemaraton om dagen. Verdalsøra ungdomsskole innehar torsdag ettermiddag tredjeplassen i konkurransen, og er klart best av skolene i Nord-Trøndelag som deltar.

Klassen som leder an

På Verdalsøra er det særlig åttende- og niendetrinnet som har vært ivige oppgaveløsere, idet elevene i tiende nærmer seg eksamen og har det travelt med forberedelser til det nå i mai. Riktignok står de foran tentamener på de to yngre trinnene også, og der bruker elevene mattemaratonen som repetisjon av det de har lært i løpet av skoleåret.

At mattejobbingen registreres og det blir et lite konkurranseelement oppe i det hele, har utvilsomt motivert elevene. Klassene kjemper mot hverandre om å løse flest oppgaver, og i de enkelte klassene er det også litt stas å ha et høyt antall løste oppgaver. Aller ivrigst til nå har elevene i klasse 9A vært. Hele 42.500 oppgaver står telleverket på når Innherred.no besøker klassen, som består av 22 elever.

– De har løst 3.500 oppgaver bare i dag. Jeg må si som lærer at jeg er imponert over hvor ivrige de er, sier Marit Norum Olsen.

Løser oppgaver overalt

Hun velger ut oppgaver litt etter elevenes ferdighetsnivå, som de gyver løs på når de logger seg på sitt område på Kikora. I tillegg kan elevene løse andre oppgaver i systemet. Så lenge de har tilgang til internett kan de løse oppgaver på datamaskin, nettbrett eller smarttelefon. Elevene kan få lekser, men mange av dem nøyer seg ikke med det.

– Når jeg kjeder meg på fritida, og ikke har noe annet å finne på, så går jeg inn og løser noen matematikkoppgaver, smiler Karim Abdulla.

Han synes opplegget både er motiverende og lærerikt.

– Når man klarer de vanskeligste oppgavene, så lærer man og husker fremgangsmåten til neste gang, sier Abdulla.

Kristine Vikaskag Svendsen er jenta som har løst flest oppgaver av alle i klassen. Med 13.500 oppgaver på samvittigheten vanker det både stjerne og pokal på skjermen inne på Kikora.

– Konkurranseinstinktet slår inn i dette opplegget. Riktignok har jeg løst en god del enkle oppgaver, men all terping er med på å gi god forståelse, sier hun.

Forståelse av matematikk

Til noen av de vanskelige oppgavene kan elevene få hint underveis til hvordan oppgaven skal løses. Oppgavene spenner over hele pensum, med alt fra brøkregning og sannsynlighet til vanlige tradisjonelle regnestykker. Noen må leses og forstås, andre består kun av tall.

Elevene får umiddelbart svar på om de går riktig frem under oppgaveløsingen, og om svaret blir riktig til slutt. Oppgavene markeres som ikke påbegynt, underveis og ferdigløst.

– Kikora bidrar til variasjon i matematikkundervisningen, og er et fint tillegg til det arbeidet elevene gjør med skole- og skrivebøker slik vi gjorde da jeg gikk på ungdomsskolen, sier lærer Marit Norum Olsen.

Kikora er Norges mest brukte digitale læremiddel for oppgaveløsing i matematikk fra 5. klasse til og med videregående skole. Kikora er et norsk selskap som samarbeider med blant annet Microsoft i gjennomføringen av Mattemaraton i mai måned. De beste klassene i landet samles til en spesiell finale i Oslo til høsten, men det trekkes også premier blant alle elevene som deltar, samt deles ut premier til de aller ivrigste.

Følger med om kvelden

At elevene ved Verdalsøra ungdomsskole uansett resultat har vist imponerende innsats er det ingen tvil om, og fortsatt gjenstår det knappe to uker før alle rengestykkene er telt opp.

– Det hadde vært gøy å bli den beste skolen i landet, men det er egentlig ikke det viktigste. For meg er det artig å se at elevene synes matematikk er morsomt, og at de også hjelper hverandre i jakten på løste oppgaver, sier Marit Norum Olsen.

At hun likevel følger nøye med på matematikkjobbingen til elevene legger hun ikke skjul på.

– Det hender også at jeg logger meg på systemet hjemme på kvelden og sjekker ja, smiler Marit Norum Olsen.

Alle elevene i åttende, niende og tiende har torsdag ettermiddag løst over 126.000 oppgaver. På Rud skole, som leder landsoversikten, har elevene løst 149.000 oppgaver.