Gikk 3 millioner i underskudd uten å vite det

Etter et julebord til 400 000 og et underskudd styret ikke visste om takket ledelsen for seg i Innherred Bygg. Det hevder dagens daglige leder, Ketil Hveding.
Nyheter

De offentlige tallene fra Brønnøysundregistrene er langt fra hyggelig lesning for det velkjente byggeselskapet fra Levanger, Innherred Bygg. Driftsresultatet for 2015 viser et underskudd på omtrent 3 millioner kroner etter skatt, siden bedriftens kostnader tilsvarte 86.7 millioner mens omsetningen var «bare» på 83.7 millioner. Per dags dato er Ketil Hveding daglig leder i Innherred Bygg, men i 2015 – da det svake resultatet ble produsert – var han styremedlem og medeier i selskapet. Da var det Martin Sivertsen som styrte skuta, men han, styrelederen og tre andre mellomledere i bedriften sluttet i januar i år.

Nå hevder Hveding styret ikke var klar over at det sto så ille til før etter at ledelsen allerede hadde takket for seg.

– Underskuddet var ikke kjent for oss før ledelsen hadde sagt opp, sier Hveding.

Han presiserer gjentatte ganger at han ikke ønsker å si noe negativt om dem som jobbet der før og den gamle ledelsen, og både regnskapet og fjoråret er noe han betrakter som historie.

– Det var en annen tid under en annen ledelse i selskapet, så hva som skjedde da får noen andre svare på, sier Hveding.

Underskuddet enda høyere

Men tall lyver aldri, og selv om regnskap ikke skal leses slik fanden leser bibelen, er det liten tvil om at 2015 var et mørkt kapittel for Innherred Bygg økonomisk sett.

– Reelt sett er nok underskuddet er par millioner høyere enn hva regnskapet viser, røper Hveding, og forklarer påstanden med at Innherred Bygg i år må betale og gjøre ferdig prosjekt som ble solgt inn – for billig – og påbegynt i fjor.

– Selskapet tok på seg flere økonomisk dårlige oppdrag. Vi tjente ikke nok penger på jobbene. Derfor så vi behov for å gjøre endringer, og tallene viser at vi burde ha gjort dem for lenge siden.

– Men lederne sa jo opp selv. Eller?

– Dette er en prosess som har pågått over lang tid, og styret signaliserte allerede for et år siden at en vurderte å gjøre endringer i ledelsen. Men jeg har ingen interesse av å fortelle alt som har skjedd, svarer Hveding.

– Men Innherred Bygg har aldri tjent penger, vet du. Vi har alltid ligget og vaket rundt null hvert år, bortsett fra i 2013 (4.6 mill. i driftsresultat), da vi hadde én stor kontrakt vi tjente på, legger han til.

Etter den dramatiske inngangen på året har det versert mange rykter om Levanger-bedriften med røtter fra 1979, blant annet at de er på konkursens rand – en påstand som styrkes etter fjorårets regnskap. Det har Hveding følgende kommentar til:

– Nei, vi har ingen plan om å gå konkurs.

– Det går så mange rykter om oss nå. Vi har fått et eget «informasjonskontor» som opererer på vegne av oss, og som informerer våre ansatte, våre kunder og leverandører og sprer ting som ikke stemmer, ting vi ikke vet noe om, påstår Hveding.

– Hvem?

– Det kan jeg ikke si.

– Fra samme bransje?

– Kan det godt være, svarer Hveding.

Julebord til 400 tusen

Men alt later uansett til at det er en hel del som har skjedd i Innherred Bygg. Det store spørsmålet er om ledelsen var klar over underskuddet, og hoppet av det de trodde var et synkende skip på nyåret.

Noen må ha visst at det gikk så dårlig, slår Hveding fast.

– I tillegg dro vi på et tredagers julebord for alle ansatte med partnere på Scandic Nidelven i begynnelsen av januar i år, dager før den gamle ledelsen sluttet. Det kostet oss nesten fire hundre tusen, forteller han.

– Tror du ledelsen melket ut det siste de kunne før de dro?

– Konklusjonen får noen andre ta – men det er litt rart da, svarer Hveding.

– Men jeg ser heller ikke bort fra at de ikke visste det. De har sikkert en god forklaring, legger Hveding til.

Kontroversene stanser ikke der – langt ifra. Flere av dem som forlot Innherred Bygg i januar startet opp et nytt byggeselskap bare uker senere. Innherred Entreprenør ble navnet, slående likt Innherred Bygg, og etableringen lokaliserte seg ved Trekanten på Levanger – der Innherred Bygg er nærmeste nabo.

Daglig leder der er Martin Sivertsen, som hadde samme stilling i nabobedriften for bare noen måneder siden. Dette er langt fra noen nyhet, da lokalavisa har omtalt dette ved flere anledninger. Regnskapet viser bare hva som kan ha ligget bak den oppsiktsvekkende situasjonen.

– Jeg har ikke noe ønske om noe dårlig forhold til dem som dro, og jeg håper de gjør det bra. Jeg tror det er bra for Levanger med de to bedriftene, og at vi utfyller hverandre. De er heller samarbeidspartnere enn konkurrenter, påstår Hveding.

På toppen av det hele er Hveding og Sivertsen gamle naboer på privaten også, og vokste opp sammen her på Levanger.

Fra 60 til 39 ansatte

Da den gamle ledelsen gikk fra Innherred Bygg til Innherred Entreprenør måtte det omrokkeringer til hos førstnevnte. Det ble – naturlig nok – satt inn nye personer i styret og i lederskap, først og fremst ved Karl Fredrik Torps umiddelbare inntreden som daglig leder.

– Jeg ble ikke selv informert om oppsigelsene, jeg fikk vite det av andre sjokkerte ansatte. Leverandører og kunder var også tydeligvis informert før meg. Jeg hadde dog en formening allerede før januar om at dette kunne bli utfallet. Så vi var forberedt på at noe slikt kunne skje, sier Hveding.

Men Torps verv ble en kortvarig affære, og i juni ble det offentlig kjent at Ketil Hveding tok over for ham som daglig leder etter bare fire måneder i stillingen.

– Han var bare en midlertidig løsning, og det er jeg også. Vi måtte ha inn en leder på svært kort varsel, og jeg hadde ikke på det tidspunktet mulighet. Torp var ansatt kun i et kortvarig engasjement. Vi jobber med å finne en ny daglig leder, men denne gangen skal vi ta oss god tid for å være sikker på at vi har funnet den riktige, forklarer Hveding.

I januar, før masseavgangen, jobbet 60 personer hos Innherred Bygg. Nå er de 39 egne ansatte, og så langt har antall ansatte svingt i takt med de overraskende hendelsene i virksomheten. I tillegg til egne ansatte har inntil 20 personer vært innleid i perioder i år.

– Vi skal bli flere, men vi vil vel bli færre før det, også. Vi har ikke noe mål om å bli flest mulig ansatte, vår nye forretningsmodell går ikke ut på å bli flest mulig, men best mulig i forhold til vår reviderte strategi. Vi ser at vi må et litt lavere nivå akkurat nå, og heller bemanne opp ved behov for så å ansette folk på sikt igjen. I løpet av høsten vil vi nok sysselsette mange flere, men vi vil nok ikke ansatte alle fordi vi ønsker å være mer fleksibel, utgreier Hveding.

– Nå skal vi produsere bedre resultater og lage en trygg arbeidsplass, og gjøre Innherred Bygg til noe man er stolt over å ha her på Levanger.

Spyttet inn 2.5 mill. selv

På grunn av det økonomisk svake fjoråret er likviditetsgraden til Innherred Bygg nede på 1.1, noe som er faretruende lavt for en bedrift med tanke på betaling av kortsiktig gjeld. Egenkapitalen er nå på 3.8 millioner kroner, over 2 mill. mindre enn i 2015, og med underskuddet fra 2015 må nye penger skytes til.

– I 2016 blir det mye opprydding fra fjoråret, og vi må samtidig øke egenkapitalen med flere millioner for å tilføre likviditet, sier Hveding.

– Jeg har gått inn med en del selv, og flere aksjonærer ønsker å være med. De mener det er et gunstig tidspunkt å investere i Innherred Bygg i, og det er det.

– Hvor mye har du lagt inn selv?

– Så langt? Omtrent 2.5 millioner kroner.

– Du tar en risiko her?

– Nei, ikke hvis jeg har trua på det. Så klart har all virksomhet en viss risiko, men jeg tror det er riktig og at Innherred Byggs fremtid er lys, svarer Hveding klokkeklart.

Det skal visstnok være grunner til optimisme hos Hveding og co. Han hevder de har den største ordremassen bedriften noensinne har hatt, og nylig har fem byggingeniører tiltrådt bedriften. Men 2016 blir nok uansett ikke noe gullår for Innherred Bygg det heller, noe dagens ledelse er forberedt på.

– Dette er et omstillingsår for oss der vi rydder opp mye fra fjoråret og tar kostnadene for det. Og jeg kan si det allerede: 2016 blir et veldig dårlig år for Innherred Bygg økonomisk, så jeg må nok sitte her å forsvare et underskudd om et års tid igjen. Vi har faktisk budsjettert med underskudd, opplyser Hveding.

– Det er først i 2017 vi vil se de økonomiske effektene. Nå må vi finansiere opp – og det hadde vi ikke gjort om vi ikke så et lys i tunnelen, legger han til.

Gikk utover familien

Dette er ikke første gang Ketil Hveding forklarer seg i media i år. I tillegg til alt bråket rundt Innherred Bygg og Innherred Entreprenør, måtte han også gjennom en trøblete tid med Levanger Næringsforum, hvor han er styreleder. Enkelte ville ha Hveding ut av forumet, og da det ikke skjedde trakk blant annet Per Olav Gilstad seg – en mann som også var styremedlem Innherred Bygg til januar, og som nå er styreleder i Innherred Entreprenør.

– En trenger ikke være rakettforsker for å se sammenhengen, påpeker Hveding.

Den saken skal ikke røskes opp noe dypere, men poenget er uansett at Ketil Hveding er en person det har blitt sagt og skrevet mye om det siste halvåret.

– Føler du deg jaktet på av media?

– Det jeg synes er at media bør bli flinkere til å forholde seg til den objektive sannhet, og prøve å sette seg inn i en sak bedre før det tas konklusjoner. Men jeg må innrømme at det gikk litt over stokk og stein en periode, ja. Det ble for eksempel kjent at en daglig leder her på Levanger hadde gjort underslag i sitt selskap, og da trodde mange automatisk det var Ketil Hveding som hadde gjort det, selv om det ikke var det, svarer Innherred Bygg-lederen.

– Det verste var at det gikk utover familien også. Ungene på skolen fikk høre det. Da er det ille, legger han til, tydelig berørt.

Som en tilleggsopplysning er også Ketil Hveding foreleser på Handelshøgskolen BI. Der har han faktisk tatt i bruk prosessene rundt Innherred Bygg/Entreprenør og næringsforumet som en del av undervisningen sin, og han har skrevet ned alt som har skjedd hittil – noe han også planlegger å gi ut i bokform etter hvert.

Taus Sivertsen

Avisa har også vært i snakk med Innherred Byggs revisor, Jon Eskil Sørli i Deloitte, men han kunne ikke kommentere saken på grunn av sin taushetsplikt overfor kunden.

Mandag ettermiddag var Innherred på besøk hos Innherred Entreprenør. Daglig leder, Martin Sivertsen, ønsker ikke å kommentere verken avgangen, underskuddet eller Hvedings påstander, bortsett fra følgende:

– Det er i hvert fall ikke vi som er det informasjonskontoret.

Han viser til Innherred Byggs gamle styreleder, Torstein Gustavsen, for uttalelser angående påstanden om at styret ikke visste om underskuddet. Han har heller ikke mye å si om saken.

– Jeg ønsker ikke å gi noen kommentar om akkurat det, er alt Gustavsen sier til Innherred mandag.

Etter oppstarten har Innherred Entreprenør for øvrig gått fra 2 til 25 ansatte siden april, blitt godkjent lærebedrift og miljøbedrift. Ordreleveransen er også god, opplyser Sivertsen.

– Det har gått veldig bra, og vi er godt i gang, sier han.