– Dette var en enorm stor opplevelse for en som er monarkist. Hele livet har det vært en drøm å besøke Slottet, forteller Tor Martin Nordtømme fra Verdal til Innherred over telefon mens han venter på flyet til Værnes sammen med Ingrid Borgen fra Verdal. Hun var også med på hagefesten. Fra Levanger var Oda Okkenhaug på hageselskapet.

Borgen forteller om mye underholdning og taler og matservering i Dronningparken. Både Kong Harald, dronning Sonja og kronprinsfamilien var til sammen. Prinsesse Astrid var også på hagefesten. Men nyseparerte prinsesse Märtha og hennes barn hadde meldt avbud.

Lånte kjole

Borgen forteller at hun fikk lånt seg en kjole fra ei venninne for anledningen. Nordtømme stilte i blå blazer og rødt slips.

– Et slips med den norske løven på og kommunepinsen. Vi representerte kommunen vår og som gode Verdal–ambassadører snakket vi litt om Verdal, forteller Nordtømme.

Oda Okkenhaug er opprinnelig fra Levanger, men har nettopp flyttet til Trondheim hvor hun studerer. Hun synes det var gøy å bli invitert, men vet ikke hvorfor akkurat hun fikk invitasjon fra kongefamilien.

- Jeg snakket med en i dag som sa at det var forskjellig hvem som var invitert fra kommune til kommune. Noen steder var det pensjonister som var invitert og andre steder andre mennesker. Men jeg er litt usikker på hva grunnen til at jeg skulle bli invitert skulle være, sier Okkenhaug.

Mangfold

Hun reiste torsdag alene til hagefesten, men så fort hvem som hadde samme ærend.

- Jeg så flere som hadde fine klær og så like malplassert ut som meg. Så jeg gikk bort til en av dem og sa: "Skal du også på hagefest?" og da ble vi kjent, forteller Okkenhaug.

Hun forteller om et fint konsept hvor mangfoldet kom godt frem.

- Det vistes gjennom hele markeringen. Det var folk i alle aldere, folk som satt i rullestol, gutter og jenter fra nord til sør, mennesker med ulik legning og ulik bakgrunn, forteller Okkenhaug.

Håndhilste

Hun fikk også håndhilst på kong Harald, men noen selfie ble det ikke med levangerjenta og Norges konge.

- Nei, det var mange som ville opp og hilse og jeg ville ikke være i veien for dem, forklarer Okkenhaug.

Verdalingene fikk verken tatt selfie eller håndhilst.

– Men det hadde jeg ikke som noe mål heller. Det var trivelig å se dem. Mange var veldig pågående og mange tok bilder fremfor å snakke med dem, sier Nordtømme.

Ulike bakgrunner

1500 gjester fra hele landet var invitert, og det var tydelig at kongeparet ville at gjestelisten skulle speile en befolkning med mange forskjellige bakgrunner.

– Nordmenn er enslige, skilte, barnefamilier og gamle ektepar. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting, sa kongen, som la til at hans største håp for Norge er at vi skal klare å ta vare på hverandre.

– At vi skal bygge dette landet videre på tillit, fellesskap og raushet. At vi skal kjenne at vi – på tross av all vår ulikhet – er ett folk, sa kongen i sin velkomsttale.

Mange hagefester

Kongeparet har holdt hagefester i en rekke byer under jubileumsreisen tidligere i år. Nå var altså turen kommet til Oslo og Dronningparken. 50 gjester fra hvert fylke samt Svalbard, i tillegg til representanter for regjeringen og andre offentlige personer var invitert. Kronprinsfamilien var til stede, så vel som kongens søster, prinsesse Astrid. Men nyseparerte prinsesse Märtha og hennes barn hadde meldt avbud.

Da torsdagens fest gikk mot slutten, takket dronning Sonja både gjestene og hele det norske folk for innsatsvilje og dugnadsånd.

– Jeg opplever at vi bærer hverandre i et gjensidig sterkt og godt forhold, sa hun.

– Takk for at dere er med og skape et land, der en dronning kan bli invitert inn til en kaffekopp på kjøkkenet når hun kommer svett, glad og sliten ned fra en fjelltopp, sa hun. (©NTB)