Her er den nye «brannstasjonen» i Helgådalen

Stengt veg i tre dager stopper verken Innherred brann og redning eller helgådalingene.
Nyheter

Fylkesveg 160 til Vera helt øst i Verdal kommune er stengt på grunn av forsterking av Grythullet bru. Arbeidet startet onsdag morgen, og kan komme til å holde på helt til klokken ni fredag kveld.


Isolerer Vera i tre dager

Må forsterke bru på fylkesveg 160.

 

I mellomtiden finnes det ingen omkjøringsmulighet for biler til og fra områdene på oversiden av brua.

Fornøyd brannvesen

Innherred brann og redning opprettholder imidlertid beredskapen for øvre del av Helgådalen og Vera.

– I dag plasserte vi en egen beredskapsenhet på den andre siden av elva, og vi er svært glade for at Geir Lustad på Julneset velvillig stilte med plass til bilen, sier branninspektør Tor Reidar Wigen.

Bilen kan operere som en egen sluk-enhet dersom det skulle bli behov for utrykning til områdene lengst oppe i Helgådalen.

Skulle det bli fullalarm i Verdal mens tankbilen står der oppe, kan brannvesenet bruke tankbilen på Levanger eller rekvirere fra Brann Midt, for eksempel Inderøy.

Første gang

Når Innherred.no tar kontakt med Lustad sier han at det bare var en glede å la brannbilen stå på eiendommen hans i noen dager.

– Dette er ekstra trygghet både for meg og de andre som bor ovenfor her, sier han.

– Litt spesielt er det vel?

– Ja, det er ikke akkurat vanlig. Det er første gangen jeg opplever dette i hvert fall, sier Lustad.

Går over hengebru

Lustad bor like ved en hengebro over elva, et stykke nedenfor Grythullet bru. De som bor på gal side av anleggsarbeidet kjører bilene sine Julnesvegen bort til hengebrua, går over den og blir hentet på motsatt side for å komme seg på jobb - eller har en annen bil på den andre siden.

Geir Lustad arbeider til daglig på Spenncon, men i dag er han sjuk og må være hjemme.

– Er det noen større problemer med at vegen er stengt?

– Ikke som jeg kjenner til. Vi helgådalinger er vant med å ta utfordringene som de kommer. Kona og jeg var og handlet for resten av uka på tirsdag, og sånn er det vel med de andre her oppe også - de har ordnet seg med løsninger på ting på forhånd.

Fellesskapsfølelsen stiger

Geir Lustad er spent på om posten kommer disse tre dagene, for noen postbil har han ikke sett på oversiden før stengingen. Ellers er manglende mobilsignal det største savnet øverst i Helgådalen.

– Bedre mobildekning har vi mast om lenge, men jeg tviler på at det noen gang blir bedre. Hos meg er det så dårlig at jeg så vidt har forbindelse til å ta i mot meldinger når mobilen ligger i kjøkkenvinduet, forteller Lustad.

Helgådalingene har for øvrig opplevd å bli isolert i perioder også tidligere, på grunn av ras. Blant annet i februar for to år siden og i påsken i 2009, da 40 meter av vegen bare ble et stort hull.

– Når det skjer slike ting, så blir det til at vi står sammen og går mer på besøk til hverandre. Så aldri så galt at det ikke er godt for noe, smiler Geir Lustad.