Rockere saksøker Levanger Vel

Hellbillies krever 863 450 kroner i erstatning.

Hellbillies møter Levanger Vel i retten. Foto: Kai Hansen 

Nyheter

Bandet mener velforeningen brøt kontrakten i forbindelse med martnaskonserten 2015.

Slapp inn for mange

26. januar 2017 kommer saken opp i Oslo tingrett. Hellbillies AS saksøker Levanger Vel for 863 450 kroner etter martnaskonserten på Levanger torv lørdag 1. august 2015.

– Kontraktsbruddet er knyttet til at saksøkte slapp inn langt flere enn det kontrakten tillot. Hellbillies mener at både publikumstaket og følgene av misligholdet, er regulert i kontrakten, sier advokat Christian Wadahl Uhlen i Advokatene Graasvold & Stenvaag. Han representerer bandet i saken.

Uhlen vil ikke kommentere saken ytterligere.

– Det jeg kan si er at Hellbillies har stevnet Levanger Vel på grunn av kontraktsbrudd, og har kommet med krav om erstatning på grunn av dette, sier Wadahl Uhlen.

«Profesjonell arrangør»

Hellbillies fra Ål i Hallingdal er et av Norges mest kjente band. Bandet har gitt ut et tosifret antall plater og vunnet flere Spellemannpriser.

Rettssaken kommer opp i Oslo tingrett da bandets managementselskap Mentometor AS holder til i Oslo og fordi Oslo tingrett i vedlegg til kontrakten med Levanger Vel var valgt som stedlig domsmyndighet ved tvisesak . Levanger Vel har forsøkt å flytte saken til Inntrøndelag tingrett, men Oslo tingrett besluttet i september at den skal foregå i Oslo. Levanger Vel argumenterte for at de aldri signerte vedlegget med generelle kontraktsbetingelser da bandet ble booket. Selve kontrakten var derimot signert, og retten har kommet fram til at «vellet (Levanger Vel, journ.anm.) framstår som en profesjonell konsertarrangør og må således forventes å lese avtalen med vedlegg før den aksepteres.»

Hellbillies spilte for 4.000 publkummere på martnan i Levanger i 2015. 

4000 publikummere

Levanger Vel opplyste selv til Innherred i 2015 at 3967 billetter ble solgt til konserten – dobbelt så mange som året før.

4000 på torgfest

Dobbelt så mange gjester som i fjor.


– Det som er temaet er om det var noen begrensning, og om en skulle ha noe betaling etter antallet som var til stede. Det bestrider Levanger Vel, som mener det er inngått en fastpriskontrakt, og at det er eposter som uttrykkelig tydeliggjør det, sier advokat Rolf Christensen i Steinkjeradvokatene. Han representerer Levanger Vel.

Christensen sier følgende om kravet som har kommet:

– Man har kommet fram til et millionbeløp for å opptre den kvelden. Da kunne en like godt ha hentet Rolling Stones til Levangermartnan, sier Christensen og mener det er en «astronomisk» sum.

Advokaten opplyser at man er uenig om det var avtalt fastpris, eller fastpris samt provisjon.

– Slo ikke kontrakten fast det?

– Vi mener kontrakten og tilhørende epostutveksling viser at det var et fast beløp de skulle ha – et par hundre tusen kroner, sier Christensen.

Uenige om kontrakten

Det var Turid Inderberg som var styreleder i Levanger Vel da kontrakten ble inngått. Hun viser videre til dagens styreleder Thomas Selseth i Levanger Vel da vi ber om en kommentar.

– Egentlig ønsker jeg ikke å uttale meg om saken før den har kommet opp i retten, men det er rett som du sier, at det er uenighet om et honorar, sier Selseth til Innherred.

Han sier at kravet fra bandet kom høsten 2015. Selseth bekrefter at man er uenige om kontrakten som ble inngått.

Selseth forteller at byttet av styreleder ikke har noe med denne saken å gjøre.

– Det har ingenting med saken å gjøre. Jeg kom inn som leder selv om jeg var kjent med saken fra før, sier Selseth.

– Veldig synd

Han synes saken er lei.

– Vi er jo en forening som er drevet på frivillighet, og at det blir en sånn type sak i etterkant av et arrangement, syns vi er veldig synd.

– Er kontrakten uklar?

– Jeg vil ikke uttale meg om det som går på kontraktsforhold.

Årets martnasfest hadde artistene Staysman & Lazz og Åge Sten Nilsens Queen-show som trekkplaster.

– Hva slags betydning får det for Levanger Vel om dere må betale kravet?

– Det kan jeg ikke kommentere nå.

– Har dere tro på å vinne fram?

– Vi håper at vi kommer til enighet i saken, sier Thomas Selseth.

Innherred har vært i kontakt med Hellbillies-manager Simen Idsøe Eidsvåg. Han ville ikke kommentere saken i media, og viste til bandets advokat.

Over hele landet

Saken har i løpet av tirsdag blitt en snakkis over hele landet, med omtale i riksmediene. Dagbladet.no har spurt tidligere styreleder Turid Inderberg om Levanger Vel vil gå konkurs dersom Hellbillies vinner søksmålet.

– Tja, hva vet jeg. Det vil bety et voldsomt stort tap, sier Inderberg til avisa. Den tidligere styrelederen forteller at Levanger Vel aldri har opplevd tilsvarende i sine 50-60 år som arrangør av torgball og martnaskonserter.

– Hellbillies fikk 300.000 kroner for å spille, pluss en rekke andre ting som står i kontrakten, og likevel er de ikke fornøyd, sier hun oppgitt.

Uenige om antallet

Hun hevder overfor Dagbladet.no at det kun ble solgt 2.496 billetter til konserten, selv om Asmund Hagen i velforeningen kunne fortelle til Innherred.no etter Torgfesten at de solgte 3.967 billetter.

I Trønder-Avisa mandag 3. august 2015 ble antall betalende sågar oppgitt å være to flere, 3.969 publikummere.

– Før klokken 22.00 så det ut til at Levanger Vel ikke ville nå målet om minst 3.000 betalende på Torgfesten, men da Hellbillies inntok scenen begynte køene å bli lange. Veldig lange. Plutselig var det som å stå som sild i tønne innenfor gjerdene, stod det å lese.